«Όχι» από τον Βρετανό ΥΠΕΞ σε πρόταση του Σύρου προέδρου Ασαντ

Gazzetta team
«Όχι» από τον Βρετανό ΥΠΕΞ σε πρόταση του Σύρου προέδρου Ασαντ
Η πρόταση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού, που θα περιλαμβάνει πρόσωπα από την αντιπολίτευση, ανεξάρτητους και προσκείμενους στο συριακό καθεστώς, δεν θα επιλύσει την συριακή κρίση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ αντιδρούσε στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Άσαντ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, κατά την οποία ο Σύρος πρόεδρος τόνισε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Αυτή η κυβέρνηση θα συντάξει νέο Σύνταγμα και θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, υποστήριξε.

Κατά την άποψη του Σύρου προέδρου «είναι λογικό να αντιπροσωπεύονται (σ.σ. στην κυβέρνηση) οι ανεξάρτητες δυνάμεις, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και εκείνες που είναι πιστές στην κυβέρνηση».

«Με τις προτάσεις του για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας ο Μπασάρ αλ Άσαντ εννοεί να τοποθετήσει ένα ή δύο επιλεγμένα μέλη της αντιπολίτευσης, φιλικά προσκείμενα στο καθεστώς, σε κυβερνητικές θέσεις ήσσονος ευθύνης» επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο Χάμοντ στην Βηρυτό. «Αυτό δεν αρκεί», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, θα πρέπει να υπάρξει «αλλαγή κατεύθυνσης» στη Συρία.

«Θα πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί όλους τους πολίτες, όλες τις κοινότητες, όλες τις θρησκείες της Συρίας, θα πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση της οποίας – τουλάχιστον όχι στο μέλλον – δεν θα ηγείται ο Μπασάρ αλ Άσαντ», τόνισε.

Χθες, ο Λευκός Οίκος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Συρία, στην οποία θα συμμετέχει ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αναμένεται να ξεκινήσει στη Γενεύη στις 11 Απριλίου.

Πηγή ethnos.gr