Daily Mail: Κυνηγώντας πρόσφυγες με τις σκοπιανές αρχές (pics)

Gazzetta team
Daily Mail: Κυνηγώντας πρόσφυγες με τις σκοπιανές αρχές (pics)
Μία νύχτα με Σκοπιανούς φύλακες, που περιφρουρούν τα σύνορα πΓΔΜ-Σερβίας, πέρασε η Daily Mail, ζώντας τι ακριβώς συμβαίνει πίσω από τη μία πλευρά του φράχτη.

«Είναι περασμένα μεσάνυχτα και ένας εύσωμος αξιωματικός της σκοπιανής αστυνομίας σκαρφαλώνει σε τρένο με έναν πυρσό στο χέρι. Είναι ευγενικός με τους επιβάτες, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως βρίσκεται σε ''κυνήγι''.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός των Σκοπίων είναι βασικός στη διαδρομή προς τα σερβικά σύνορα, από όπου οι μετανάστες ελπίζουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς χώρες της δυτικής Ευρώπης. Ωστόσο, πρώτα θα πρέπει να περάσουν από τους άνδρες της πΓΔΜ, οι οποίοι επιβάλουν τον νόμο. Είναι οπλισμένοι και γρήγορα κέρδισαν την φήμη των πιο σκληροπυρηνικών συνοριοφυλάκων της Ευρώπης», αναφέρει το άρθρο.

Η Daily Mail, το βράδυ που πέρασε μαζί τους, διαπίστωσε από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι ταξιδέψει κανείς παράνομα μέσω των Σκοπίων.

Ο συνοριοφύλακας, του οποίου η ταυτότητα δεν αποκαλύπτεται, γνωρίζει τις κρυψώνες των λαθρεπιβατών. Ανοίγει καταπακτές, ψάχνει τις οροφές, ρίχνει φως στα πιο σκοτεινά σημεία, ψάχνοντας.

«Είναι απίστευτο πόσα μέρη υπάρχουν για να κρυφτείς. Συνηθίζαμε να συλλαμβάνουμε ανθρώπους κάθε μέρα, αλλά τώρα αυτό δεν γίνεται συχνά», λέει.

Περισσότεροι από 985.000 άνθρωποι έχουν ταξιδέψει από την Ελλάδα προς τα Σκόπια από την αρχή του περασμένου έτους, ωστόσο, πλέον τα σύνορα έχουν σφραγιστεί, με τις ειδικές δυνάμεις να έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων.

Ορισμένοι, όμως, πρόσφυγες καταφέρνουν και περνούν τα σύνορα με τη βοήθεια λαθρεμπόρων, που δωροδοκούν συνοριοφύαλακες, γεγονός που κρατά υπ' ατμών τις αρχές.

«Ταξιδεύουν χωρίς υπάρχοντα, ούτε καν μια αλλαξιά ρούχα», αναφέρει ο αξιωματικός στην Daily Mail.

«Δεν τους κακομεταχειριζόμαστε, αν δεν μας αντισταθούν. Οταν καθίσταται αναγκαίο χρησιμοποιούμε βία», προσθέτει.

Συνεχίζοντας την αναζήτησή του, ρίχνει φως με τον φακό του, πίσω από ένα μηχάνημα, εξηγώντας πως μπορεί εκεί να μην υπάρχει χώρος για έναν ενήλικα, αλλά είναι κρυψώνα για ένα παιδί.

Μετά από μερικά άδεια βαγόνια, ο αξιωματικός ανακαλύπτει δύο άνδρες με ατημέλητο λουκ να κοιμούνται στα καθίσματα. Αφού τους ξύπνησε, τους μετέφερε από τον σταθμό σε κέντρο κράτησης, ωστόσο, αποδεικνύεται πως ήταν αθώοι.

Οπως, σημειώνει η βρετανική ιστοσελίδα, τόσο η Ελλάδα όσο και η πΓΔΜ έχουν καταβάλλει προσπάθειες να αποτρέψουν πρόσφυγες και μετανάστες να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς τη δυτική Ευρώπη, με την δίοδο μεταξύ των δύο χωρών να είναι κλειστή.

Ωστόσο, τα Σκόπια, η πρωτεύουσα της πΓΔΜ βρίσκεται μόλις λίγα μίλια μακριά από τα σύνορα με την Σερβία, με την Mail Online να βλέπει πως μετανάστες συνεχίζουν να περνούν.

Από την άλλη πλευρά, στην Ειδομένη, η βρετανική ιστοσελίδα είδε άνδρες της αστυνομίας της πΓΔΜ αλλά και του στρατού.

«Οχι μόνο ήταν οπλισμένοι με ημιαυτόματα τουφέκια, αλλά είχαν μια σειρά από τζιπ και τεθωρακισμένα οχήματα σταθμευμένα απέναντι από εξαθλιωμένους άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που ζούσαν σε σκηνές από την άλλη μεριά του φράχτη», σημειώνει.

«Οι ειδικές δυνάμεις κάνουν τακτικές περιπολίες, τόσο με τα πόδια, όσο και με τα οχήματά τους, κατά μήκος των συνόρων. Ελικόπτερα πετούν πάνω από το κεφάλι μας. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα», προσθέτει.

Μετά την παρένθεση της Ειδομένης, το άρθρο «επιστρέφει» στον σταθμό του τρένου, με την αναζήτηση του αστυνομικού να καταλήγει άκαρπη.

«Κανείς δεν περνά πια. Πολύ λίγοι άνθρωποι φτάνουν τόσο μακριά», υποστηρίζει.

Οταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες συλληφθούν, όπως εξηγεί, μέσα λίγες ημέρες επιστρέφουν στην Ελλάδα.

«Περνούν τόσο πόνο και σπαταλούν τόση προσπάθεια. Είναι δύσκολο να μην αισθάνεσαι λύπη γι' αυτούς», αναφέρει.


Πηγή: iefimerida.gr