«Εχθρική για το επιχειρείν η Ελλάδα»

Gazzetta team
«Εχθρική για το επιχειρείν η Ελλάδα»
Το πλέον εχθρικό φορολογικό περιβάλλον έχει η Ελλάδα σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες, το οποίο σε συνδυασμό με άλλα αυξημένα κόστη για τους εργοδότες έχει ως αποτέλεσμα να τρέπει σε μετανάστευση τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του ΕΒΕΑ, η οποία επεξεργάστηκε στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τα ευρήματά της ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μίχαλος, παρουσιάζοντας μάλιστα την έκδοση φυλλαδίου με τίτλο «Ποιος διώχνει τις επιχειρήσεις από την Ελλάδα». Αναλυτικά:

Ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι 29%, στη Βουλγαρία 10%, στην Κύπρο 12,5% και στην Ιταλία 27,5%.

Η φορολογική επιβάρυνση του συνόλου των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων είναι στην Ελλάδα 51,9%, στην Κύπρο 24,4% και στη Βουλγαρία 27%.

Οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές είναι στην Ελλάδα 24,6%, στην Κύπρο 7,8% και στη Βουλγαρία 18,5%.

Το κόστος εσωτερικής μεταφοράς εμπορευμάτων (σε ευρώ ανά φορτίο) είναι στην Ελλάδα 745 ευρώ, στην Κύπρο 179 ευρώ και στη Βουλγαρία 105 ευρώ. Ο κ. Μίχαλος επαναφέρει την πρόταση για ουσιαστική μείωση των φορολογικών συντελεστών. Κεντρικά σημεία της είναι η μείωση του βασικού εταιρικού φόρου στο 15%, ο περιορισμός του συντελεστή της φορολογίας των επιχειρήσεων ως προς τον τζίρο τους σε επίπεδο που να μην υπερβαίνει το 35%, καθώς και η μείωση κατά 50% των υφιστάμενων ποσοστών προκαταβολής φόρου. Παράλληλα, προτείνονται μια σειρά από διοικητικά μέτρα με σκοπό την άρση των εμποδίων για το επιχειρείν, όπως το μέτρο της αυτοπληροφόρησης του Δημοσίου.

Πηγή: ethnos.gr