Η διαδρομή των τζιχαντιστών στην Ευρώπη μέσω Λέρου

Gazzetta team
Η διαδρομή των τζιχαντιστών στην Ευρώπη μέσω Λέρου
Μέλη της «παρέας» των τζιχαντιστών που έδρασαν σε Παρίσι και Βρυξέλλες είχαν βρει τον «διάδρομο» διέλευσης προς την Ευρώπη από τη Λέρο.

Τα «δρομολόγια» των τζιχαντιστών του ISIS, που αιματοκύλισαν Παρίσι και Βρυξέλλες, δεν θα μπορούσαν να μην έχουν ως πέρασμα τη χώρα μας. Σχεδόν οι περισσότεροι είχαν ευρωπαϊκά διαβατήρια χωρίς καμία ένδειξη, έστω της «διακριτικής επιτήρησης». Ακόμη και μετά το Παρίσι, οι πληροφορίες που συγκέντρωναν ξεχωριστά οι αρχές ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών δεν διαμοιράζονταν, με αποτέλεσμα το αιματοκύλισμα των Βρυξελλών.

Στελέχη των αρμόδιων ελληνικών αρχών, έχουν πλέον την εκτίμηση ότι μέλη της «παρέας» των τζιχαντιστών που έδρασαν σε Παρίσι και Βρυξέλλες, και συγκεκριμένα όσοι ήταν «σεσημασμένοι», είχαν βρει τον «διάδρομο» διέλευσης προς την Ευρώπη από τη Λέρο, ενδεχομένως από το ίδιο κύκλωμα πλαστογράφων και δουλεμπόρων. Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη σύλληψη του 40χρονου Αλγερινού Τζαμάλ Εντίν Ουαλί, στο Σαλέρνο της Ιταλίας.

Αυτός φέρεται να είχε κατασκευάσει διαβατήρια για τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας στο Stade De France. Δύο άλλοι, ένας Αλγερινός και ένας Πακιστανός, είχαν εντοπιστεί από τις ελληνικές αρχές, ωστόσο κατάφεραν να φθάσουν στην Αυστρία και να συλληφθούν στο Σάλτσμπουργκ. Είχαν πλαστά διαβατήρια με τον ίδιο σειριακό αριθμό, που είχαν και τα πλαστά των καμικάζι αυτοκτονίας του Παρισιού.

Πλαστά διαβατήρια

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τζαμάλ Εντίν Ουαλί, είχε προμηθεύσει με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα τους Ναζίμ Λαασράουι, Αμίν Τσουκρί και Μοχάμεντ Μπελκάϊντ που έπεσε νεκρός κατά την πρώτη επιχείρηση της αστυνομίας σε διαμέρισμα της κοινότητας Φόρεστ του Βελγίου, όπου είχε καταφέρει να διαφύγει ο Αμπντεσλάμ και ο Αμίν Τσουκρί.

Ποιά είναι όμως τα δρομολόγια που διαπιστώθηκαν από διαφορετικές αρχές ασφαλείας; Ιανουάριο του 2015, εντοπίζονται ίχνη του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, οργανωτή των επιθέσεων στο Παρίσι, σε Παγκράτι και Σεπόλια. Φέρεται να συντόνιζε τον πυρήνα των τζιχαντιστών στο Βερβιέ του Βελγίου. Στις 14 Ιουλίου 2015, ο Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι, βομβιστής του αεροδρομίου των Βρυξελλών συλλαμβάνεται στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας έχοντας ως προορισμό τη Συρία. Και αυτός φέρεται να είχε ως διέλευση την Ελλάδα. Στις 25 Ιουλίου 2015, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, ο Χαλίντ ελ Μπαρκάουι, ο βομβιστής του μετρό, φθάνει αεροπορικώς στην Αθήνα από το Τρεβίζο της Ιταλίας, χρησιμοποιώντας τη βελγική του ταυτότητα.

Την 1η Αυγούστου 2015, ο Σαλά Αμπντεσλάμ είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Μπάρι με προορισμό την Πάτρα. Μαζί του ταξίδευε ο 27χρονος Βέλγος υπήκοος μαροκινής καταγωγής, Αχμέντ Νταχμανί. Ο Αμπντεσλάμ επέστρεψε στην Ιταλία στις 5 Αυγούστου, ενώ ο Νταχμανί παρέμεινε στην Ελλάδα και συνελήφθη δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, στην Αττάλεια της Τουρκίας. Οι σχετικές πληροφορίες των διωκτικών αρχών αναφέρουν ότι ο Αμπντεσλάμ δεν επέστρεψε μόνος του στην Ιταλία αλλά ενδεχομένως μαζί με τον Ναζίμ Λαασράουι, τον κατασκευαστή των βομβών σε Παρίσι και Βρυξέλλες, που χρησιμοποιούσε διαβατήριο με τα στοιχεία Σουφιάν Καγιάλ.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2015 ο «άγνωστος» τότε Αμίν Τσουκρί, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία «Μονίρ Άχμεντ Αλάατζ», έρχεται στη Λέρο και από εκεί περνά στην Ευρώπη. Ο Τσουκρί εντοπίζεται ξανά στις 3 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια αστυνομικού οδικού ελέγχου σε αυτοκινητόδρομο της γερμανικής πόλης Ουλμ, όπου φαίνεται να βρισκόταν μαζί με τον Αμπντεσλάμ και Μοχάμεντ Αμπρινί.

Η συμμετοχή του αναδεικνύεται μετά την αστυνομική επιχείρηση στο Φόρεστ του Βελγίου, όπου εντοπίζονται αποτυπώματά του μαζί με εκείνα του Αμπντεσλάμ. Είχαν προσωρινά καταφέρει να ξεφύγουν και οι δύο. Μερικές μέρες αργότερα, σε απόσταση 450 μέτρων, σε κατοικία της οδού Κατρ Βαν στο Μόλενμπεκ, συλλαμβάνεται μαζί με τον Αμπντεσλάμ μετά από έφοδο των αστυνομικών κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν και οι δύο.

Στις 3 Οκτωβρίου 2015 φθάνουν στη Λέρο οι Αχμάντ Αλμοχαμάντ και Μαχμούντ Αλχαμόντ, οι καμικάζι αυτοκτονίας έξω από το Stade De France.

Πηγή: thetoc.gr