Το χρονικό του τρόμου και το αλαλούμ με την αεροπειρατεία στην Κύπρο (pics)

Gazzetta team
Το χρονικό του τρόμου και το αλαλούμ με την αεροπειρατεία στην Κύπρο (pics)
Αίσιο τέλος είχε η αεροπειρατεία της πτήσης MS181 με 62 επιβαίνοντες της Egypt Air.

Επιβάτες και πληρωμα είναι όλοι καλά στην υγεία τους, ασφαλείς και θα κατευθυνθούν στον αρχικό προορισμό τους που ήταν το Κάιρο με άλλες πτήσεις. Ο δράστης της αεροπειρατείας παραδόθηκε το μεσημέρι στις Κυπριακές αρχές και αυτή την ώρα ανακρίνεται.

Οπως αποκαλύφθηκε εν τέλει, ένας άνθρωπος με μόνο... όπλο κάποια καλύμματα κινητών τηλεφώνων κατάφερε να σπείρει, για περίπου έξι ώρες τον τρόμο σε όλο τον πλανήτη.

Ο 59χρονος Αιγύπτιος Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά, ο αεροπειρατής της πτήσης MS181 των αιγυπτιακών αερογραμμών που ξεκίνησε το πρωί από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με προορισμό το Κάιρο, κατάφερε με τις απειλές του να θέσει υπό τον έλεγχό του το αεροπλάνο, αφού ανάγκασε τους πιλότους να εκτραπούν της πορείας τους και εν τέλει να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Επί έξι ώρες περίπου ο δράστης έσπειρε τον τρόμο, ξυπνώντας εφιαλτικές μνήμες και δημιουργώντας απορίες για ενδεχόμενα κενά ασφαλείας σε αεροδρόμια. Ολα αυτά γιατί κανείς δεν μπορούσε να διαπιστώσει αν οι απειλές του ότι φέρει επάνω του εκρηκτικά ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Η πτήση MS181 της Egypt Air

Αλαλούμ με τα αιτήματα του δράστη

Τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης στην αρχή υποστήριζαν ότι ο 59χρονος, τον οποίο τώρα οι κυπριακές αρχές περιγράφουν ως πρόσωπο ασταθές ψυχολογικά, προβάλλει πολιτικά αιτήματα, ότι ήθελε να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη, ακολούθως ότι ήθελε να πάει στην Κωνσταντινούπουλη αλλά οι πιλότοι του είπαν ότι δεν επαρκούν τα καύσιμα και άλλα παρόμοια. Ακολούθως, μετέδιδαν ότι τα κίνητρά του δράστη είναι αισθηματικά και ότι θέλει να συναντήσει την 51χρονη πρώην σύζυγό του ζει στην Κύπρο, ενώ μια ώρα πριν λήξει η ομηρεία μιλούσαν για ανατροπή λέγοντας ότι τα κίνητρα του αεροπειρατή δεν είναι εν τέλει... ερωτικά αλλά πολιτικά, ότι είναι πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, αντικυβερνητικός και αίτημά του η απελευθέρωση φυλακισμένων Αιγύπτιων γυναικών.

Μάλιστα, θύμα της όλης σύγχυσης που δημιουργήθηκε έπεσε και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε μετά τη συνάντησή του με τον Μάρτιν Σουλτς, όταν ερωτήθηκε για το αν η αεροπειρατεία έχει να κάνει με μια γυναίκα, απάντησε γελώντας «Όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα πάντα». Δίπλα του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς γελούσε με την ερώτηση και την απάντηση. Μάλιστα, λίγο αργότερα Κύπριος αξιωματούχος διατεινόταν ότι ο δράστης δεν είναι τρομοκράτης αλλά... ηλίθιος.

Στο νησί έσπευσαν και Αιγύπτιοι κομάντο, αλλά και μεταφραστές για να βοηθήσουν στη διαπραγμάτευση, ενώ οι κυπριακές αρχές ετοιμάζονταν να κάνουν επέμβαση στο αεροπλάνο όπου μέχρι το μεσημέρι συνέχιζε να κρατά ομήρους ο αεροπειρατής (αν και από νωρίς είχε απελευθερώσει τους περισσότερους επιβαίνοντες). Η κυπριακή κυβέρνηση λίγο πριν την παραδοθεί ο δράστης ανέφερε ότι «δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας. Πρόκειται περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης».

Σε κάποια στιγμή, μάλιστα, κυκλοφόρησαν και selfie του δράστη, μια στην οποία εμφανιζόταν μόνος του με μια ζώνη που έμοιαζε να έχει εκρηκτικά και μια ακόμη στην οποία απεικονιζόταν ο ίδιος και δίπλα του ένας άλλος άνδρας να χαμογελά!

Τα... εκρηκτικά, τελικά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν τίποτα άλλο παρά θήκες κινητών. Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης ο οποίος είπε ότι διαπιστώθηκε ότι τα «πυρομαχικά» ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων. Είχαμε μια τέτοια υποψία είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα. Ο υπουργός ανέφερε, ακόμη, ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Το μπέρδερμα με την ταυτότητα του δράστη

Αλαλούμε είχε επικρατήσει αρχικά και με την ταυτότητα του δράστη αφού στην αρχή είχε σε όλα τα ΜΜΕ διεθνώς γραφόταν ότι επρόκειτο για τον Ιμπαρχί Σαμάχα καθηγητή Πανεπιστημίου ο οποίος αναγκάστηκε να βγει ο ίδιος να πει στο BBC Arabic ότι δεν είναι αυτός ο αεροπειρατής που κρατά ομήρους επιβάτες και πλήρωμα, ότι ήταν απλώς ένας επιβάτης και μάλιστα από αυτούς που απελευθερώθηκαν πρώτοι.

H Hermes Airports ανακοίνωσε ότι λίγο μετά τις 16:00 το αεροδρόμιο Λάρνακας τέθηκε σε πλήρη λειτουργία. Μετά την αίσια κατάληξη του περιστατικού με αεροσκάφος της Egypt Airlines, έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι διαδικασίες για την ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο της Λάρνακας. Ήδη, η αερογραμμή Rossiya στις 16:30 πραγματοποίησε προσγείωση στο αεροδρόμιο.

Το χρονικό του τρόμου


Πηγή: iefimerida.gr