Μαρτυρίες: Οι πρόσφυγες βρίσκουν νέες διόδους - Περνούν τα σύνορα της Βουλγαρίας

Gazzetta team
Μαρτυρίες: Οι πρόσφυγες βρίσκουν νέες διόδους - Περνούν τα σύνορα της Βουλγαρίας
Κάτοικοι του χωριού Κούλατα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Βουλγαρία υποστηρίζουν ότι είδαν πρόσφυγες με τα παιδιά τους να περπατούν κατά μήκος της διεθνούς σιδηροδρομικής γραμμής

Προς αναζήτηση νέων λύσεων κατευθύνονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη βόρεια Ελλάδα και παραπλανιούνται από φήμες για επικείμενο άνοιγμα των συνόρων σταΣκόπια. Με την κατάσταση στην Ειδομένη να ξεφεύγει εκτός ελέγχου ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι πρόσφυγες πλέον περπατούν κατά μήκος της διεθνούς σιδηροδρομικής γραμμής μαζί με τις αποσκευές τους με σκοπό να φτάσουν στα σύνορα της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων της Σόφιας Novinite, κάτοικοι του χωριού Κούλατα είδαν πρόσφυγες μαζί με τα παιδιά τους να περνούν από το χωριό και να εξαφανίζονται στο σκοτάδι. Η συνοριακή αστυνομία είχε ενημερωθεί, αλλά οι Αρχές δεν ήταν σε θέση να εντοπίσουν τα ίχνη των μεταναστών.

Όπως σημειώνει το Novinite, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με την Ελλάδα, οι κάτοικοι του χωριού Κούλατα αλλά και των γύρω χωριών ισχυρίζονται ότι η φύλαξη είναι ανεπαρκής και εκφράζουν ανησυχίες ότι οι πρώην στρατιωτικοί στρατώνες και οι συνοριακές εγκαταστάσεις ετοιμάζονται με εντατικούς ρυθμούς να μετατραπούν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

Την περασμένη εβδομάδα οι κάτοικοι της Κρέσνα διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στα υποτιθέμενα σχέδια για τη μετατροπή των πρώην στρατώνων στην πόλη σε κέντρα για τη στέγαση των προσφύγων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας, το λαθρεμπόριο ήταν πάντα κερδοφόρα δραστηριότητα στην περιοχή και τα άτομα που είχαν εμπλακεί σε αυτό έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι κάτοικοι επιμένουν ότι μόνο η ανέγερση ενός φράχτη θα ήταν ένα αποτελεσματικό μέτρο στην περίπτωση που οι μεταναστευτικές ροές από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία αυξάνονταν, ενώ αρκετές φορές στο παρελθόν τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας όσο και ο υπουργός Άμυνας έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι για την κατασκευή ενός ελαφρού συρματοπλέγματος στα σύνορα.

Το Novinite, πάντως, σημειώνει ότι με το κλείσιμο της δυτικής «βαλκανικής οδού» ήταν έτσι κι αλλιώς πιθανό οι ροές των προσφύγων να κατευθυνθούν μέσω της Βουλγαρίας.

Η συνοριακή αστυνομία της Βουλγαρίας σε συνεργασία με τον στρατό διενεργούν ελέγχους προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα για τη φύλαξη των συνόρων.

Πηγή: protothema.gr