CBS: Ιρακινοί και Σύροι έδωσαν «μάχη» σήμερα με άλλους μετανάστες στην Ειδομένη

Gazzetta team
CBS: Ιρακινοί και Σύροι έδωσαν «μάχη» σήμερα με άλλους μετανάστες στην Ειδομένη
Στα επεισόδια που έγιναν σήμερα στην Ειδομένη και στο γεγονός ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μοιράστηκαν στα δυο, αναφέρεται δημοσίευμα του αμερικανικού CBS.

«Αρκετές εκατοντάδες Ιρακινοί και Σύριοι μπήκαν μεταξύ των προσφύγων στην Ειδομένη και των αστυνομικών δυνάμεων, παρεμποδίζοντας ουσιαστικά τους διαδηλωτές να πορευτούν προς το φράχτη που χωρίζει την Ελλάδα από την ΠΓΔΜ. Συμπλοκές ξέσπασαν μεταξύ των δύο αυτών ομάδων», αναφέρει και προσθέτει περιγράφοντας τα επεισόδια: «Οι διαδηλωτές δυο φορές έσπασαν το φράγμα που οι Ιρακινοί και οι Σύριοι είχαν φτιάξει και ωθήθηκαν πίσω από τα ΜΑΤ που χρησιμοποίησαν τις ασπίδες τους».

«Ιρακινοί και Σύροι συμπεριλαμβανομένων Κούρδων και από τις δυο χώρες, έλεγαν στην αστυνομία ότι δεν έλαβαν μέρος στη σημερινή διαμαρτυρία και ότι οι διαδηλωτές προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν», συμπληρώνει το αμερικανικό δίκτυο και αναφέρεται εν συνεχεία στον «ύποπτο» ρόλο κάποιων ακτιβιστών: «Ανέφεραν (σ.σ. οι Ιρακινοι και οι Σύροι) ακόμη ότι ακτιβιστές είχαν πάει στον καταυλισμό το Σάββατο και τους προέτρεπαν να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία. ''Υπήρχαν άνθρωποι που δεν γνωρίζαμε και μας έλεγαν ότι θα μας βοηθήσουν να ανοίξουν τα σύνορα σήμερα το απόγευμα, αλλά προφανώς ήταν ψέματα'', αναφέρει ο Σύρος πρόσφυγας Χασάν Φατούχλα μιλώντας στο Associated Press. Ο Φατχούλα είναι ένας από εκείνους που είχαν σχηματίσει αλυσίδα γύρω από την αστυνομία. Βρίσκεται στην Ειδομένη εδώ και 37 ημέρες, το παιδί του γεννήθηκε σε σκηνή εκεί. Αριστεροί ακτιβιστές από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πραγματοποιούν διαδηλώσεις έξω από κέντρα μεταναστών και φαίνονται αποφασισμένοι να σαμποτάρουν τη συμφωνία.

Οι φήμες που διαδόθηκαν από αυτούς ότι τα σύνορα μπορεί να ανοίξουν την Κυριακή οδήγησαν κάποιους πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν πάει σε κέντρα προσφύγων να επιστρέψουν στην Ειδομένη. Ολοι αυτοί, όταν είδαν ότι τα σύνορα παρέμεναν κλειστά, διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν άνοιξαν.

Η ελληνική αστυνομία ισχυρίζεται ότι σταμάτησε δυο λεωφορεία και 10 αυτοκίνητα που μετέφεραν Ιταλούς ακτιβιστές, δυο μίλια πριν την Ειδομένη».

Πηγή: iefimerida.gr