Σαλάχ Αμπντεσλάμ: Δεν μπορούσα να ανατινάξω τον εαυτό μου

Gazzetta team
Σαλάχ Αμπντεσλάμ: Δεν μπορούσα να ανατινάξω τον εαυτό μου
Ο 26χρονος τρομοκράτης Σαλάχ Αμπντεσλάμ, «ιθύνων νους» των τρομοκρατικών επιθέσεων του Παρισιού στις 13 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, ανακρίθηκε επί δύο ώρες από τις βελγικές αρχές, μετά την σύλληψή του την περασμένη Παρασκευή.

Ενώ οι Βρυξέλλες ακόμα μετρούν τις πληγές τους από το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα της περασμένης Τρίτης έρχεται στο φως της δημοσιότητας μέρος της ανάκρισης του 26χρονου Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του τρομοκράτη μαροκινής καταγωγής που υπήρξε ο «εγκέφαλος» των αιματηρών επιθέσεων στην γαλλική πρωτεύουσα στις 13 Νοεμβρίου του περασμένου έτους.

Ο Αμπντεσλάμ είχε κατορθώσει να διαφύγει της σύλληψης και επί τέσσερις μήνες κρυβόταν από τις αρχές ενώ μόλις την περασμένη Παρασκευή συνελήφθη στο προπύργιο των τζιχαντιστών στην Ευρώπη στο Μόλενμπεκ, στις Βρυξέλλες.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde έδωσε στην δημοσιότητα μέρος της δίωρης ανάκρισης του 26χρονου τρομοκράτη που διέρρευσε στην οποία αποκαλύπτεται ότι, αφενός μεν η βελγική αστυνομία απέτυχε να εκμαιεύσει μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις από τον υποψήφιο βομβιστή αυτοκτονίας, αφετέρου γίνεται γνωστό ότι ο Αμπντεσλάμ την τελευταία στιγμή δείλιασε μπροστά στον θάνατο και ματαίωσε την επίθεση αυτοκτονίας στο Stade de France στις 13 Νοεμβρίου του 2015.

Στην ανάκριση που διεξήχθη από τις βελγικές αρχές το περασμένο Σάββατο, μόλις τρεις ημέρες πριν το μακελειό στις Βρυξέλλες, ο 26χρονος τρομοκράτης ανέφερε: «Ο Αμπντέλ (Mohamed Belkaid, ένας από τους "εγκεφάλους" των τρομοκρατικών επιθέσεων του Παρισιού), δεν έδειξε καθόλου ικανοποιημένος όταν με είδε να επιστρέφω (στο Βέλγιο) από το Παρίσι. Του ανέφερα ότι δεν μπορούσα να ανατινάξω τον εαυτό μου. Με παρηγόρησε και μου είπε ότι θα με κρύψει μέχρι να με στείλουν σε ασφαλές μέρος...».

Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι ενώ οδήγησε μέχρι το Stade de France, την τελευταία στιγμή μετάνιωσε, άφησε τρία άτομα που επέβαιναν μαζί του στο αυτοκίνητο και στη συνέχεια οδηγούσε στην τύχη, άφησε κάπου το αυτοκίνητο και πήγε στο μετρό, μετά από δύο στάσεις, βγήκε πήγε σε ένα κατάστημα με κινητά τηλέφωνα, αγόρασε ένα και τηλεφώνησε σε κάποιον, που δεν αναφέρει το όνομά του.

Όταν ο ανακριτής έδειξε στον Αμπντεσλάμ φωτογραφίες των αδελφών Ελ Μπακράουι που αργότερα αιματοκύλισαν τις Βρυξέλλες, ο 26χρονος τρομοκράτης δήλωσε ότι δεν τους γνωρίζει.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ κατά την διάρκεια της ανάκρισης προσπάθησε να υποβαθμίσει την συμμετοχή του στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού και «έδειξε» ως «εγκέφαλο» τον Abdehamid Abaaoud, ο οποίος σκοτώθηκε μία εβδομάδα μετά σε επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας καθώς και τον αδελφό του Brahim. Όταν ρωτήθηκε για τα χρήματα που είχαν στην διάθεσή τους για ενοικίαση αυτοκινήτων και διαμερισμάτων, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ υποστήριξε ότι αυτά προέρχονταν από τον Brahim, αλλά δήλωσε πως δεν γνωρίζει τις πηγές εσόδων του τελευταίου.

Πηγή: protothema.gr