«Δεν έχουμε τύχη απέναντί στους Τζιχαντιστές»

Gazzetta team
«Δεν έχουμε τύχη απέναντί στους Τζιχαντιστές»
Ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας κάνει λόγο για εξάπλωση τρομοκρατικών δικτύων στην Ευρώπη.

Οι αιματηρές επιθέσεις των τζιχαντιστών τρομοκρατών στις Βρυξέλλες προκάλεσαν σοκ και αποτροπιασμό, γεννώντας παράλληλα απορίες για το πώς η ισλαμιστική τρομοκρατία κατόρθωσε να πλήξει για άλλη μια φορά, μετά τις επιθέσεις του Παρισιού τον περασμένο Νοέμβριο, την καρδιά της Ευρώπης.

Ο Ρολφ Τοπχόφεν, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας στο γερμανικό Ινστιτούτο Πρόληψης Κρίσεων (IFTUS), προβαίνει στην εκτίμηση ότι έχουν εξαπλωθεί στην Ευρώπη «ένοπλοι ισλαμιστικοί πυρήνες και δίκτυα». Όπως επισήμανε μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, το Βέλγιο αναφέρεται εδώ και μεγάλο διάστημα ως τόπος όπου στρατολογούνται, καταφεύγουν ή χρησιμοποιούν ως οργανωτική βάση τους οι τρομοκράτες.

Σύμφωνα με τον γερμανό ειδικό, οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες δεν είναι έργο μεμονωμένων δραστών, αλλά «εδώ βρίσκεται εν δράσει ένα επιχειρησιακά άρτιο τρομοκρατικό δίκτυο. Οι επιθέσεις καταδεικνύουν, μεταξύ άλλων λόγω του ταυτόχρονου χαρακτήρα και των συνεπειών τους, ότι σε αυτήν περίπτωση ακολουθείται ένα συγκεκριμένο πρότυπο». Ο Ρολφ Τοπχόφεν συγκρίνει με την περίπτωση των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι, κάνοντας λόγο για «μια τέλεια συντονισμένη (…) ελεγχόμενη και στοχευμένη δράση ταυτόχρονα σε περισσότερα σημεία».

Ο γερμανός ειδικός θεωρεί ότι τα αιματηρά γεγονότα των Βρυξελλών κάθε άλλο παρά απροσδόκητα ήταν. Όπως υπογράμμισε, «και ειδικά μετά την επέμβαση της βελγικής και γαλλικής αστυνομίας προ ημερών, όταν συνελήφθη ο Αμπντεσλάμ ως κύριος ύποπτος, οργανωτής των επιθέσεων στο Παρίσι, θα έπρεπε να αναμένει κανείς μια αντίδραση από το στρατόπεδο των τρομοκρατών».

Παρ' όλα αυτά, ο Ρολφ Τοπχόφεν αποφεύγει να κάνει λόγο για πλήρη αποτυχία των βελγικών αρχών ασφαλείας, παραδέχεται ωστόσο ότι οπωσδήποτε υπήρξαν παραλείψεις των ερευνητικών και διωκτικών αρχών, αλλά τόνισε παράλληλα ότι απέναντι σε βομβιστές αυτοκτονίας οι αρχές ασφαλείας «δεν έχουν κατά βάση καμία τύχη».

Πηγή: protothema.gr