Η απάντηση της ΕΕ στους τζιχαντιστές: Θα «ανοίγουν» Skype, email και social media

Gazzetta team
Η απάντηση της ΕΕ στους τζιχαντιστές: Θα «ανοίγουν» Skype, email και social media
Κοινό αγώνα για το «άνοιγμα» του Διαδικτύου προανήγγειλε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος - Απαραίτητη η συνεργασία κι η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους έπειτα από το μακελειό στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στο Βέλγιο.

Μετά τα τρομοκρατικά «χτυπήματα» στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και το μετρό των Βρυξελλών, οι υπουργοί προτείνουν τη δημιουργία μίας κοινής πλατφόρμας για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την τρομοκρατία και υποστηρίζουν πως είναι σημαντική η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα για την αποτροπή νέων επιθέσεων.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου των αρμοδίων, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Κοεν Χενς δήλωσε πως οι επιθέσεις «χτύπησαν τη καρδιά της Ευρώπης και ήταν σοκ στην καρδιά των αξιών, της ελευθερίας, της ελευθερίας κίνησης, όλων όσων αγαπάμε».

Ο Χενς επισήμανε πως αποφασίστηκε η άμεση αλλαγή του τρόπου δράσης κατά της τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας πως είναι απαραίτητη η πλήρης ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με όσα συνέβησαν στο Παρίσι, ώστε οι μυστικές υπηρεσίες και οι δικαστικές υπηρεσίες να διερευνήσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

«Όσο για την κοινή έρευνα, μετά το Παρίσι ανακαλύψαμε πόσο σημαντική είναι η κοινή διερεύνηση και πόσο αποτελεσματική ήταν η συνεργασία ανάμεσα στις εισαγγελείς της Γαλλίας και του Βελγίου», πρόσθεσε ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης.

«Είναι σημαντικός ο κοινός αγώνας για το άνοιγμα του Διαδικτύου, σχετικά με τις επικοινωνίες που δεν είναι οι “κλασικές”, καθώς κι η επικοινωνία μέσω Skype», συμπλήρωσε ο Χενς επισημαίνοντας πως η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα.

Από την άλλη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε πως «οι επιθέσεις ήταν σοκαριστικές αλλά δεν αποτέλεσαν έκπληξη».

Ο κύριος Αβραμόπουλος εξήγησε πως δύο είναι τα σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν: η βελτίωση ανταλλαγής πληροφοριών και η εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν σε προηγούμενες επιθέσεις.

«Ηρθε η ώρα για τις ευρωπαϊκές χώρες να μοιραστούν περισσότερα στοιχεία, ώστε να χτιστεί ο βασικός κορμός του αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Χρειάζεται να μιλάμε μεταξύ μας, καθώς και τα συστήματα πρέπει να επικοινωνούν. Σε δύο εβδομάδες θα παρουσιάσω συγκεκριμένες ιδέες για την καλύτερη χρήση και επικοινωνία ανάμεσα στα συστήματα», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Στη συνέχεια επισήμανε πως δεν επιτρέπεται να αφήνουμε τους τρομοκράτες να αγοράζουν τόσο εύκολα υλικά για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

«Υπάρχουν κανονισμοί για τα εκρηκτικά, γιατί δεν εφαρμόζονται;», διερωτήθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος ενώ συμπλήρωσε πως το σύστημα πληροφοριών της Σένγκεν, της Ιντερπολ, το σύστημα για τα ταξιδιωτικά έγγραφα που έχουν χαθεί ή κλαπεί έχουν κενά και πρόσθεσε πως η συνεργασία με εταιρίες Διαδικτύου είναι σημαντική.

Όσο για την περίπτωση της απέλασης του βομβιστή του αεροδρομίου Ζάβεντεμ, Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι, από την Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι, ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε: «Δεν λέω ότι η πρεσβεία δεν είχε ενημερωθεί ότι ένας υπήκοος είχε συλληφθεί. Ήταν μία επίσημη επικοινωνία και δεν λάβαμε περαιτέρω ενημέρωση μέχρι τέλη του Ιουνίου. Στις 13 Ιουλίου απελάθηκε δίχως νεότερη ενημέρωση και χωρίς να ενημερωθούμε ότι επρόκειτο να απελαθεί. Μάθαμε ότι είχε συλληφθεί στα σύνορα της Συρίας, αλλά τίποτα παραπάνω».

Πηγή: protothema.gr