Κινούμενη ωρολογιακή βόμβα οι «λεγεωνάριοι» του Ισλαμικού Κράτους (pics)

Gazzetta team
Κινούμενη ωρολογιακή βόμβα οι «λεγεωνάριοι» του Ισλαμικού Κράτους (pics)
Από 86 χώρες η προέλευσή τους, σε υψηλές θέσεις Ρωσία, Τουρκία, Γαλλία και Γερμανία – Πάνω από 6.000 οι Ευρωπαίοι.

Παρίσι, Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Μάλι, Υεμένη, Μογκαντίσου, Βρυξέλλες... Αυτές είναι μόνο μερικές από τις περιοχές που χτύπησαν οργανωμένα οι τζιχαντιστές και προκάλεσαν το θάνατο πολλών ανθρώπων. Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς, ποια είναι η δύναμη σε ανθρώπινο δυναμικό, ώστε αυτή η οργάνωση και τα παρακλάδια της, να δρουν σε τόσο μεγάλη κλίμακα και με αξιοσημείωτη οργάνωση; Μήπως έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία κινούμενη ωρολογιακή βόμβα ευρείας κλίμακας και απροσδιόριστου στόχου, τη στιγμή που σύμφωνα με την Interpol υπάρχουν πάνω από 5.000 τζιχαντιστές σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ άλλοι 400 έχουν εκπαιδευτεί για βομβιστές αυτοκτονίας;

Η απάντηση προκαλεί δυσοίωνες σκέψεις. Ο συνολικός αριθμός των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους είναι απροσδιόριστος. Σύμφωνα, ωστόσο, με στοιχεία από αεροπορικές εταιρείες και τα υπουργεία Εξωτερικών διαφόρων χωρών, προκύπτει, κατά προσέγγιση, ο αριθμός των «λεγεωνάριων» που έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στο Ιράκ και τη Συρία ταξίδεψαν από 27.000 έως 31.000 άτομα, προκειμένου να ενταχθούν στο στρατό του Ισλαμικού Κράτους. Από αυτούς, το 20% επέστρεψε στις χώρες του, ήτοι παρέμειναν ενεργοί και μάχονται δίπλα στους τζιχαντιστές, περίπου 25.000 άνθρωποι. Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος, είναι περισσότεροι απ' ότι είχαν πραγματοποιήσει ανάλογο ταξίδι σε διάρκεια δέκα χρόνων, προκειμένου να ενταχθούν στους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν.



Το επόμενο ερώτημα που εύλογα προκύπτει, είναι από ποιες χώρες προέρχονται οι «λεγεωνάριοι» μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο απαρτίζεται από οργανώσεις που είναι γνωστές ως Daesh, ISIL και ISIS. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι «ξένοι» προέρχονται από 86 χώρες. Οι περισσότεροι είναι από την Τυνησία και ακολουθεί η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία. Τη λίστα με τις 10 πρώτες, συμπληρώνουν οι Ιορδανία, Τουρκία, Γαλλία, Μαρόκο, Λίβανο, Αίγυπτος και Γερμανία, ενώ μεγάλος αριθμός έχει ταξιδέψει και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς. Έστω και αν αντιμετωπιστούν οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία – κατά κύριο λόγο – και στο Ιράκ κατά δεύτερο, οι 25.000 «λεγεωνάριοι» τί θα κάνουν; Μήπως θα αναζητήσουν τους επόμενους στόχους τους; Οι άνθρωποι αυτοί είναι καταγεγραμμένοι. Παρακολουθούνται όμως από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να εντοπιστούν και να προληφθούν οι τρομοκρατικές ενέργειες του μέλλοντος;



Ο αριθμός των Ευρωπαίων υπολογίζεται μεγαλύτερος από 6.000, κυρίως από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν ταξιδέψει από τη «Γηραιά Ήπειρο», στο Ιράκ και τη Συρία, έχει διπλασιαστεί από τον Ιούνιο του 2014. Από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ταξιδέψει πάνω από 760 τζιχαντιστές, από τους οποίους ορισμένοι επέστρεψαν, ενώ 50 περίπου αναφέρθηκαν ως νεκροί.


Συναγερμός από την Europol: 5.000 οι ύποπτοι τρομοκράτες σε όλη την Ευρώπη


Νέα ανησυχία σε όλη την Ευρώπη προκαλούν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Europol Ρομπ Γουέινραϊτ ότι σε όλη τη «Γηραιά Ήπειρο» υπάρχουν 5.000 ύποπτοι τρομοκράτες, λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα του Associated Press ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει εκπαιδεύσει 400 «μαχητές» για να επιτεθούν στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αστυνομίας επιβεβαίωσε, επίσης, ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στους βομβιστές της επίθεσης στις Βρυξέλλες και των επιθέσεων στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο και προειδοποίησε για νέα «επιθετική» στρατηγική από το Ισλαμικό Κράτος για να επιτεθεί στην Ευρώπη.

«Ανησυχούμε για την έκταση που έχουν πάρει τα ευρήματά μας για ένα πιο εκτεταμένο δίκτυο από ό,τι αρχικά φοβόμασταν» δήλωσε ο Γουέινραϊτ σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πιο επικίνδυνη, πιο άμεση απειλή από το Ισλαμικό Κράτος. Δεν πρόκειται μόνο για απειλή κατά της Γαλλίας και του Βελγίου αλλά κατά ενός μεγάλου αριθμού ευρωπαϊκών κρατών την ίδια στιγμή. Πρόκειται σίγουρα για τη μεγαλύτερη απειλή που έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και μια δεκαετία» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Europol.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η φύση της απειλής, ο τρόπος που έχει εξαπλωθεί σε μια μεγάλη ασύνδετη κοινότητα τουλάχιστον 5.000 ατόμων σημαίνει ότι είναι απίθανο να εκμηδενίσουμε την απειλή. Οπότε πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας».

«Οι 5.000 ύποπτοι που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στην Ευρώπη, που έχουν ταξιδέψει στη Συρία και το Ιράκ για να αποκτήσουν εμπειρία και ορισμένοι εκ των οποίων έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη, μας ανησυχούν. Το σίγουρο είναι ότι ορισμέν εξ αυτών θα βρεθούν ανάμεσα σε εκείνους που θα υπηρετήσουν τη νέα στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους κατά της Δύσης με ομάδες καλά εκπαιδευμένων και καλά οργανωμένων τρομοκρατών προκειμένου να πραγματοποιήσουν πολλαπλές επιθέσεις με πολλά θύματα» κατέληξε ο Γουέινραϊτ ο οποίος θα παρευρεθεί στη σημερινή συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει εκπαιδεύσει 400 «μαχητές» για να επιτεθούν στην Ευρώπη!


To Ισλαμικό Κράτος έχει εκπαιδεύσει τουλάχιστον 400 «μαχητές» του, προκειμένου να επιτεθούν στην Ευρώπη, σε «φονικά κύματα».

Τις παραπάνω τρομακτικές πληροφορίες μετέδωσε το βράδυ της Τρίτης το Associated Press επικαλούμενο αξιωματούχους οι οποίοι αποκάλυψαν ότι η ακραία ισλαμιστική οργάνωση έχει ημιαυτόνομους πυρήνες που εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η προειδοποίηση για τη δράση των τζιχαντιστών έρχεται από πολλούς Ευρωπαίους αλλά και Ιρακινούς αξιωματούχους μυστικών υπηρεσιών και έναν Γάλλο, ο οποίο ερευνάς τα δίκτυα των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, οι 400 τζιχαντιστές έχουν λάβει εντολές από την ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης, να βρουν την κατάλληλη στιγμή και το κατάλληλο σημείο για να επιτεθούν, ενώ έχουν όλοι μάθει μια συγκεκριμένη μέθοδο με την οποία σχεδιάζουν να «χτυπήσουν».

Οι ανησυχητικές αυτές αναφορές έρχονται την ώρα που το Βέλγιο θρηνεί τους νεκρούς από τις φονικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και ενώ οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία που αφορούσε ολόκληρη την Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις εξακολουθούν να σχεδιάζουν επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος»!

Πηγή: protothema.gr