Politico: 5 τρόποι για να διαλύσουμε το ISIS

Gazzetta team
Politico: 5 τρόποι για να διαλύσουμε το ISIS
Τα πέντα πράγματα που μπορεί να κάνει η Δύση για να συντρίψει το ΙSIS περιγράφει ο Μάλκολμ Νανς πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο Politico.

Γράφει ο Νας:

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Τρίτης στις Βρυξέλλες υπενθυμίζουν σε όλους ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι ένας εχθρός που προσαρμόζεται στις καταστάσεις. Οι μαχητές του μπορούν να δρουν σε περιβάλλοντα υψηλής ασφαλείας και να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τις αντιτρομοκρατικές δυνάμεις, στην προσπάθειά τους να τιμωρήσει την Ευρώπη για τις επιθέσεις της κατά του Χαλιφάτου.
Ευρώπη και ΗΠΑ από το 2014 έχουν κάνει πάνω από 23.000 πετυχημένες αεροπορικές επιδρομές αποδεκατίζοντας τις τάξεις του ISIS και αναγκάζοντας το Χαλιφάτο να μειώσει τους μισθούς που δίνει στους μαχητές, να μειώσει στο μισό το φαγητό που δίνει στους στρατιώτες του και να βάλει ακόμη και παιδιά στο πεδίο της μάχης.

Τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να νικήσουμε το ISIS:

  • Να χρησιμοποιούμε τις σωστές λέξεις

Το ISIS δεν είναι το «ριζοσπαστικό Ισλάμ». Η Χαμάς, η Χεζμπολάχ, η Φατάχ και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες. Καταφεύγουν σε ένοπλο αγώνα και στην τρομοκρατία για να πετύχουν τους στόχους τους. Αλλά είναι και βαθύτατα πολιτικές οργανώσεις, με εσωτερικούς κανόνες, πρότυπα και κώδικες δεοντολογίας. Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ λειτουργούν εντός της γεωπολιτικής νόρμας. Μπορούν να διαπραγματευτούν και να προβάλλουν επιχειρήματα.

Το ISIS είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, μια θρησκευτική λατρεία, πιο ακραία και από τις πιο ακραίες ισλαμικές ομάδες του παρελθόντος. To ΙSIS ασπάζεται την αποκαλυπτική τζιχάντ που υποστηρίζει ότι κάθε πράξη μαζικής δολοφονίας, βιασμού ή τρομοκρατικών επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον των εχθρών του είναι μια μορφή λατρείας ίση με την προσευχή. Η συμμετοχή στη τζιχάντ μέχρι θανάτου είναι μεγαλύτερη θρησκευτική υποχρέωση από τη φιλανθρωπία, τη νηστεία, την προσευχή, το προσκύνημα και τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ. Ναι το ISIS βασίζεται στον τρόμο που σπέρνει ο επαναστατικός στρατός στην προσπάθειά του να εγκαταστήσει ένα Χαλιφάτο, αλλά ο τελικός στόχος απέχει πολύ από την πολιτική: Το ISIS πιστεύει ότι μέσω του τζιχάντ θα φέρει την Ημέρα της Κρίσης. Αυτό δεν είναι το πραγματικό Ισλάμ. Είναι μια διεφθαρμένη παραλλαγή που αγνοεί τις βασικές, εδώ και αιώνες, αρχές της θρησκείας που είναι η ανοχή, ο σεβασμός, η εκπαίδευση και η τέχνη. Αντ' αυτού υιοθετεί μια εσφαλμένη ερμηνεία του Κορανίου: Αυτή που λέει ότι ο βιασμός, η καταστροφή και η κακοποίηση παιδιών είναι οι ανώτερες μορφές της λατρείας.

Αναφερόμενοι στο ISIS ως μια καταστροφική θρησκευτική λατρεία και όχι ως μια νόμιμη θεοπολιτική «ριζοσπαστική ισλαμική» ομάδα δεν είναι απλά μια πιο ακριβής αναφορά αλλά, επίσης, εκθέτει και τη θρησκευτική αφήγηση του ISIS. Αυτό θα επιτρέψει στο μουσουλμανικό κόσμο να απορρίψει την ομάδα χωρίς να απορρίψει και την πίστη του και θα μπορούσε να κάνει τους μουσουλμάνους που στηρίζουν το ISIS να αναρωτηθούν το εάν οι ψυχές τους βρίσκονται σε κίνδυνο εξ αιτίας της πίστης τους αυτής.

  • Να σταματήσουμε να κατηγορούμε το Ισλάμ

Ο μουσουλμανικός κόσμος είναι το μόνο προπύργιο ενάντια στο ISIS. Εμείς δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε το ISIS, μόνο με τα tweet του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εμείς θα τους νικήσουμε μόνο με τη συλλογική φωνή του παγκόσμιου μουσουλμανικού πληθυσμού.
Αν οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο αρνηθούν το ISIS και συνεργαστούν με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της για να ξεριζώσουν τους πιθανούς τρομοκράτες που υπάρχουν στους κόλπους της, η επιρροή του ISIS θα φθαρεί δραματικά.
Για να γίνει αυτό απαιτείται να αναγνωρίσουμε στον ισλαμικό κόσμο ότι δεν είναι το πρόβλημα ή η απειλή. Είναι τα θύματα του ΙSIS. Είναι οι σύμμαχοί μας, τους οποίους θα πρέπει να αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε.
Αλλά, μέχρι η δυσάρεστη πολιτική ρητορική κατά των μουσουλμάνων να σταματήσει, το ISIS θα έχει κερδίσει πολλά. Τόσο το ISIS όσο και η Αλ Κάιντα θέλουν να αποδείξουν στους μουσουλμάνους ότι η Αμερική είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τους. Να αρνηθούν τον εχθρό, αυτό είναι εργαλείο. Οι αξίες μας βασίζονται στην ανεκτικότητα και στον σεβασμό και αν μπορέσουμε να δείξουμε τις αξίες μας αυτές στο 1,6 δισ. μουσουλμάνων ανά τον κόσμο και να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές τους να απορρίψουν άμεσα τη λατρεία του ISIS, τότε το ΙSIS θα «θρυμματιστεί στις σκιές», όπως ακριβώς ο Ayman al-Zawahiri, ο νέος ηγέτης της Αλ Κάιντα.

  • Στείλτε Ειδικές Δυνάμεις

Τώρα, όταν μιλάμε για πόλεμο κατά του ΙSIS από τις ειδικές ομάδες των ΗΠΑ, μιλάμε ουσιαστικά για συλλογή πληροφοριών, εκπαίδευση για το πώς θα διασώζουν ομήρους και να πιάνουν τρομοκράτες από τα... υψηλά κλιμάκια. Μπορούν όμως να δράσουν πιο αποτελεσματικά.
Το χαλιφάτο του ISIS είναι πραγματικά μια σειρά από πόλεις και χωριά που συνδέονται με δρόμους και γραμμές τροφοδοσίας. Κόψτε αυτές τις γραμμές και η εικόνα της συνεκτικής μάζας γης του ISIS θα αλλάξει. Το πεντάγωνο έχει αναγνωρίσει ότι το πιο σκληρό κομμάτι του ISIS, το πιο αξιόμαχο στο Ιράκ βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ της Μοσούλης και των συνόρων της Συρίας. Πώς μπορούμε να το καταστρέψουμε; Να εκπαιδεύσουμε ομάδες Ιρακινών και Κούρδων μαζί με τις ειδικές μονάδες των ΗΠΑ για να κάνουν επιδρομές, με βαρύ οπλισμό, κατά μήκος των εθνικών οδών σε αυτό στο σημείο. Οι ομάδες θα πρέπει να απαρτίζονται από 100 ντόπιους και 25 Αμερικανούς συμβούλους και να υποστηρίζονται από αεροπορικές επιδρομές. Mε αυτόν τον τρόπο θα σπρώξουν πίσω τις δυνάμεις του ISIS μέσα σε 24 με 96 ώρες, και θα αλλάξουν το παιχνίδι από τη μια μέρα στην άλλη.

Με τη βοήθεια ελικοπτέρων και αλεξιπτωτιστών, οι μονάδες εδάφους δεν θα πρέπει μόνο να κόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού αλλά σκόπιμα να προκαλέσουν μάχες με βαριά οπλισμένους τρομοκράτες προκαλώντας μια μάχη την οποία το ISIS θα πρέπει να δώσει αγώνα για να αντιμετωπίσει. Αφότου οι μαχητές του ISIS διαφύγουν από τα τούνελ τους, θα πρέπει να βομβαρδίσουν όλα τα οχήματά τους, τις δεξαμενές τους και όλο τον εξοπλισμό τους. Με πολλαπλούς βομβαρδισμούς σε διάφορες τοποθεσίες που απέχουν μίλια μακριά η μια από την άλλη το ISIS μπορεί να διαλυθεί.

  • Εναρξη πολέμου και στο Ιντερνετ

Αυτή τη στιγμή, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας είναι αντίθετη με την άμεση επίθεση στις πρωτοβάθμιες και πολύτιμες πηγές πληροφοριών, δηλαδή στους server που χρησιμοποιεί το ΙSIS ή στο δίκτυο επικοινωνίας. Αυτή η πολιτική τους στον κυβερνοχώρο θα πρέπει να επανεξεταστεί. Το ISIS λειτουργεί στο Dark Web, τα βαθύτερα, κρυμμένα μέρη του Διαδικτύου, μέσω ενός δικτύου υποστηρικτών. Το δίκτυο αυτό μπορεί να διακοπεί εάν ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια συντριβής των servers μέσω των οποίων γίνονται αυτές οι... δουλειές. Με τον ίδιο τρόπο που ο ιός Stuxnet στόχευσε τους υπολογιστές του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, θα πρέπει οι Αμερικανοί Κομάντο του Ιντερνετ να εντοπίσουν και να διαλύσουν τις συνδέσεις που υποστηρίζουν το δίκτυο των μέσων ενημέρωσης του ISIS και των υποστηρικτών του σε όλο τον κόσμο.

Μόλις τους γίνει μια ηλεκτρονική επίθεση και αν καταφέρουμε να πάρουμε τον έλεγχο των servers τους, μπορούμε να διαδώσουμε τα δικά μας μηνύματα μέσω του δικού τους δικτύου. Φανταστείτε κάθε ιστοσελίδα του ISIS ανά τον κόσμο να καλύπτεται με τις λέξεις «Είσαι ο Νο 1 εχθρός του Ισλάμ. Παραδώσου».

Εχω καταφέρει να εξερευνήσω και να επιτεθώ στο δίκτυο του ΙSIS εδώ και ένα χρόνο, με κάποια επιτυχία, αλλά αυτό δεν είναι δική μου δουλειά αλλά τον Διαδικτυακών Κομάντο των ΗΠΑ, οι οποίοι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη μια παγκόσμια εκστρατεία στον κυβερνοχώρο κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης.

  • Να τους δικάσουμε για εγκλήματα πολέμου

Η βουλή των αντιπροσώπων των ΗΠΑ και ο ΥΠΕΞ Τζον Κέρι αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι το ΙSIS διαπράττει γενοκτονία κατά των Χριστιανών και των Γιαζίντι στη Μέση Ανατολή. Οι μαχητές του ISIS έχουν επίσης διαπράξει εγκλήματα πολέμου κατά των μουσουλμάνων, τόσο σιιτών, όσο και σουνιτών. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να τους απαντήσει αποτελεσματικά.

Πολλοί μαχητές του ΙSIS, οι οποίοι συνελήφθησαν, επεστράφησαν στις χώρες καταγωγής τους για να δικαστούν και ακολούθως φυλακίστηκαν σε ετοιμόρροπες φυλακές από τις οποίες απέδρασαν. Αντί να συνεχίσουμε αυτή την πρακτική, η διεθνής κοινότητα, με επικεφαλής τις ΗΠΑ θα πρέπει να στείλει τους τρομοκράτες του ΙSIS που συλλαμβάνονται σε φυλακές -πλοία και να τους δικάσει με συνοπτικές διαδικασίες για εγκλήματα πολέμου. Και οι δίκες θα πρέπει να γίνουν σε αυτά τα πλοία.

Αυτά τα πλοία θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ανοιχτά του Ντιέγκο Γκαρσία, το βρετανικό προτεκτοράτο στο πιο μακρινό σημείο του ινδικού ωκεανού. Οι εισαγγελείς, οι δικηγόροι υπεράσπισης και οι μάρτυρες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη δίκη μέσω βιντεοσυνδέσεων.
Τα πλοία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με κατάλληλα συστήματα έτσι ώστε σε περίπτωση που αποφασιστεί θανατική ποινή, να εφαρμόζεται αμέσως. Εάν η ποινή που αποφασίζεται είναι η φυλάκιση, οι τρομοκράτες θα μεταφέρονται σε δυτικές φυλακές με επαρκή ασφάλεια.

Τέτοιες, νέες μεγάλες φυλακές σε πλοία θα μπορούσαν να κατασκευαστούν γρήγορα, χωρίς να είναι τόσο δαπανηρές όσο το Γκουαντάναμο. Παράλληλα, θα είναι δύσκολο να αποδράσει κανείς από εκεί. Για να μην αναφέρουμε ότι από τη διεξαγωγή διεθνών δικών για εγκλήματα πολέμου θα άλλαζε αμέσως η παγκόσμια εικόνα του ISIS, από αυτή ενός νικηφόρου στρατού σε ένα γκρουπ κυνηγημένων εγκληματιών πολέμου».

Ο Μάλκολμ Νανς είναι εκτελεστικός διευθυντής του Terror Asymmetrics Project και πρώην αξιωματικός καριέρας της Αμερικανικής Ναυτικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Εχει εργαστεί στη Μέση Ανατολή επί 35 χρόνια. Εχει γράψει επίσης το βιβλίο «Νικώντας τον ΙSIS: Ποιοι είναι, πώς πολέμου, τι πιστεύουν».


Πηγή: iefimerida.gr