Βαρύ "κατηγορώ" στο Βέλγιο που πιάστηκε στον ύπνο

Gazzetta team
Βαρύ "κατηγορώ" στο Βέλγιο που πιάστηκε στον ύπνο
Οι βομβιστές ήταν γνωστοί στις αρχές, υπήρχε προειδοποίηση για χτύπημα και όμως χτυπήθηκε το αεροδρόμιο και το μετρό και 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν!

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένες εμφανίζονται οι βελγικές αρχές, κάτω από τη "μύτη" των οποίων οι τρομοκράτες έδρασαν ανενόχλητοι σκορπώντας τον φόβο και τον θάνατο στην καρδιά της Ευρώπης.

Ο διεθνής Τύπος επισημαίνει πως, αν και είχαν σοβαρές ενδείξεις για επικείμενα τρομοκρατικά χτυπήματα, αν και είχαν είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δύο εκ των τριών δραστών, παρ' όλ' αυτά οι βομβιστές αυτοκτονίας έπιασαν στον ύπνο την βελγική αστυνομία.

Για ποιο λόγο οι βελγικές αρχές που είχαν τεθεί σε κατάσταση υψίστης ασφαλείας μετά τα τυφλά χτυπήματα του Νοεμβρίου στο Παρίσι δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το μακελειό;
Πώς είναι δυνατόν τα δύο αδέρφια Χαλίντ και Μπραχίμ Ελ Μπακράουι να μπήκαν "κύριοι" στο χώρο του αεροδρομίου και μάλιστα μέσα στις βαλίτσες να είχαν κρύψει τις βόμβες και να μην τους πάρει κανείς είδηση στο καλύτερα φυλασσόμενο αεροδρόμιο της Ευρώπης;

Στο Μολεμπέκ του Βελγίου, όπου βρίσκεται η «φωλιά» των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους αλλά και άλλων ενεργών τρομοκρατικών πυρήνων, οι πάντες γνώριζαν - από τους πολίτες μέχρις τις αρχές- ότι οι τρομοκράτες, είτε είναι συνεργοί του Σαλάχ Αμπντεσλάμ είτε όχι, θα χτυπούσαν. Και παρά το γεγονός ότι οι βελγικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης φυλακής, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τις καλά συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το Εurope 1 αναφέρει ότι «στις Βρυξέλλες όλοι περίμεναν πως θα υπάρξει ένα χτύπημα, ιδιαίτερα μετά το χτύπημα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Oι καμικάζι αυτοκτονίας σκόρπισαν τον θάνατο γεγονός όμως που δεν εξέπληξε κανέναν στο Βέλγιο, εκεί όπου δρουν ενεργοί πυρήνες τρομοκρατικών οργανώσεων».

Και η «La Libre Belgique» γράφει: «Εκτός από το φόβο για την επόμενη μέρα, οι Βέλγοι συμμερίζονται τον πόνο των οικογενειών των θυμάτων. Μπορεί αυτή τη στιγμή να πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας, όμως οι βελγικές αρχές θα πρέπει να καταλάβουν πως όλα αυτά τα μέτρα που είχαν λάβει εδώ και αρκετούς μήνες, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το μακελειό. Θα πρέπει για το λόγο αυτό, να ξαναδούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί εκτιμώντας την αποτελεσματικότητά τους» όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος της βελγικής "La Libre".

Κατά των βελγικών αρχών και η Journal de Quebec: «Αυτό που συνέβη ήταν πράγματι ένα σοκ, όχι όμως έκπληξη, όπως σχολιάζει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα του Κεμπέκ επισημαίνοντας ότι, μετά τα τυφλά χτυπήματα στην καρδιά του Παρισιού, οι Βέλγοι είχαν σοβαρές ενδείξεις ότι θα είναι ο επόμενος στόχος των τρομοκρατών. Και δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα».

Πολλοί Βέλγοι στα social media αναρωτιούνται πώς γίνεται ενώ την προηγούμενη εβδομάδα οι φωτογραφίες των δύο αδερφών έπαιζαν πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες λόγω της εφόδου σε σπίτι που νοίκιαζαν και της σχέσης τους με τον Αμπντεσλάμ, να καταφέρουν να φτάσουν σε τέτοια επίθεση!

Πρωτοσέλιδο της προηγούμενης εβδομάδας


Όπως αποκαλύπτει ο βελγικός και ο γαλλικός Τύπος, τα δύο αδέρφια που αιματοκύλησαν το αεροδρόμιο των Βρυξελλών ήταν γνωστά στην βελγική αστυνομία και μάλιστα οι αρχές είχαν γι΄αυτούς «φάκελο» από τον Οκτώβριο του 2010. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Παρισίων, όμως, οι βελγικές αρχές είχαν επικεντρώσει την έρευνα στον εντοπισμό τους. Ο ένας εκ των δύο θεωρείτο ύποπτος από το 2010 για τρομοκρατία. Τον Οκτώβριο του 2010, ο Ιμπραχίμ είχε καταδικαστεί γιατί είχε οπλίσει Καλάσνικοφ κατά αστυνομικών.

Πηγή: protothema.gr