Μία νέα «φωλιά» τζιχαντιστών στις Βρυξέλλες (pics)

Gazzetta team
Μία νέα «φωλιά» τζιχαντιστών στις Βρυξέλλες (pics)
Μετά από το μακελειό του Παρισιού, όλος ο κόσμος έμαθε το Μόλενμπεκ. Μία περιοχή των Βρυξελλών, στην οποία έζησαν οι περισσότεροι από τους τρομοκράτες που αιματοκύλισαν το Παρίσι.

Τώρα, μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη βελγική πρωτεύουσα, προκύπτει ότι μία άλλη περιοχή των Βρυξελλών, το Σάερμπεεκ, είναι επίσης «φωλιά» τζιχαντιστών.

Το Σάερμπεεκ είναι στα βορειοανατολικά της βελγικής πρωτεύουσας και εκεί φτιάχτηκαν οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στο «χτύπημα» στο Παρίσι, όπως αποκαλύφθηκε ένα μήνα μετά από την επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα. Εκεί μεγάλωσε και ο Ναγίμ Λαακραουί, που είναι ύποπτος για την κατασκευή αυτών των βομβών.

Το DNA του, όπως και το δακτυλικό αποτύπωμα του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή, εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα του τρίτου ορόφου στο Σάερμπεεκ, όπου θεωρείται ότι ήταν το «εργαστήριο» κατασκευής των γιλέκων με εκρηκτικά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις του Παρισιού.

Εκτιμάται ότι ο 24χρονος Λαακρουί εκπαιδεύτηκε στην κατασκευή βομβών στη Συρία, όπου ταξίδεψε το 2013 και επέστρεψε στην Ευρώπη το Σεπτέμβριο με το ψευδώνυμο Σουφιάν Καγιάλ. Στο Σάερμπεεκ έχει ταφεί και ο αδερφός του Αμπντεσλάμ, Μπραχίμ, ο οποίος ήταν ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας που «χτύπησαν» το Παρίσι. Η κηδεία του έγινε εκεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Αμπντεσλάμ θεωρείται ως ο τελευταίος που συμμετείχε άμεσα στις επιθέσεις στο Παρίσι και παραμένει ζωντανός. Γάλλος πολίτης μαροκινής καταγωγής, εκτιμάται ότι τον μετέφερε στο Σάερμπεεκ ένας φίλος του, που τον παρέλαβε από το Παρίσι και τον οδήγησε στις Βρυξέλλες, μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ίσως κρύφτηκε για ένα διάστημα στο διαμέρισμα στο οποίο κατασκευάστηκαν οι βόμβες.

Η εν λόγω περιοχή είναι στο επίκεντρο των ερευνών μετά από το σημερινό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες. Η αστυνομία έκανε έφοδο σε κτίριο με διαμερίσματα στο Σάερμπεεκ λίγες ώρες μετά από τις επιθέσεις και βρήκε μία βόμβα με καρφιά, εκρηκτικά και μία μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν Λαακρουί είναι ο άνδρας που συνελήφθη μετά από τη συγκεκριμένη έφοδο, ο οποίος ίσως κατασκεύασε και τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν στο «χτύπημα» στις Βρυξέλλες. Αρχικά οι αρχές υποπτεύθηκαν ότι ίσως ήταν ο άνδρας με το καπέλο και το μπεζ μπουφάν, τον οποίο κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου, μαζί με δύο άνδρες που θεωρείται ότι ήταν οι βομβιστές αυτοκτονίας που σκόρπισαν το θάνατο εκεί.

Στη φτωχή νότια πλευρά του Σάερμπεεκ ζουν κατά κύριο λόγο μετανάστες, Μαροκινοί και άλλοι άνθρωποι από την κεντρική και δυτική Αφρική. Τα σοκάκια του είναι ερειπωμένα και υποβαθμισμένα, γράφει η Telegraph στην ανάλυσή της.

Και όλα αυτά, σε μία περιοχή που απέχει μόλις πέντε λεπτά με τα πόδια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το οικονομικό κέντρο των Βρυξελλών, παρόλα αυτά θεωρείται... απαγορευμένη ζώνη για τους τραπεζίτες και τους γραφειοκράτες.

Ομως, η ανατολική πλευρά του Σάερμπεεκ γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής για τις νεαρές οικογένειες της μεσαίας τάξης, που τις προσελκύουν οι προσιτές τιμές στις κατοικίες και η βολική τοποθεσία.

Πηγή: iefimerida.gr