Ξεκίνησε ο καθαρισμός της Αθήνας από γκράφιτι

Gazzetta team
Ξεκίνησε ο καθαρισμός της Αθήνας από γκράφιτι
Από ένα σημείο μεγάλης σημασίας για την πόλη της Αθήνας και την ιστορία της, τον τοίχο του πρώτου Δημόσιου Νεκροταφείου της Αρχαίας Αθήνας, στον πεζόδρομο της Ερμού, ξεκίνησε σήμερα η εκστρατεία του Δήμου για την αφαίρεση γκράφιτι από σημαντικούς δρόμους και τοπόσημα της πρωτεύουσας.

Συνεργεία της καθαριότητας του δήμου Αθηναίων και εθελοντές καθάρισαν από γκράφιτι, με σύγχρονες τεχνικές, το εμβληματικό αυτό σημείο της πόλης .

Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος ΑΘηναίων, Γιώργος Καμίνης, κάλεσε όλους τους συμπολίτες του, να συμμετάσχουν στο καθαρισμό της πόλης «από τη μουτζούρα» η οποία είπε «είναι μια εικόνα που αδικεί την Αθήνα».

Όπως ανέφερε, η επόμενη παρέμβαση θα γίνει στην οδό Πανεπιστημίου και θα ακολουθήσουν οι άλλες μεγάλες οδικές αρτηρίες της πόλης. «Είναι ένας μεγάλος πολύχρονος αγώνας στον οποίο θέλουμε κοντά μας τους κατοίκους και τις ενεργές ομάδες πολιτών. Θέλουμε περιφρούρηση του δημόσιου χώρου», τόνισε. Το γκράφιτι είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και αποτελεί σε πολλές χώρες αξιόποινη πράξη καθώς θεωρείται καταστροφή ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας που δημιουργεί μεγάλο οικονομικό και ψυχολογικό κόστος.

Το ανεξέλεγκτο γκράφιτι συνδέεται με την ευρύτερη υποβάθμιση περιοχών και αποδεδειγμένα συντελεί στη δημιουργία αισθήματος παρακμής και ανασφάλειας. Ιδιαίτερο πρόβλημα και παράγοντα αισθητικής υποβάθμισης αποτελούν τα σημεία που είναι μουτζουρωμένα μόνο με υπογραφές, τα λεγόμενα tags. Η δυσκολία στην αντιμετώπιση του φαινομένου έγκειται στο γεγονός ότι τα γκράφιτι δεν φεύγουν μόνα τους, αντιθέτως χρειάζεται αρκετός χρόνος και συχνά μεγάλη προσπάθεια για να αφαιρεθούν.

Πηγή: topontiki.gr