Ιστορική συνάντηση Ομπάμα - Κάστρο: Σπάει ο πάγος ανάμεσα στις δύο χώρες (pics)

Gazzetta team
Ιστορική συνάντηση Ομπάμα - Κάστρο: Σπάει ο πάγος ανάμεσα στις δύο χώρες (pics)
Συνομιλίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες - Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εναπόθεσε στεφάνι στο μνημείο του ποιητή Χοσέ Μαρτί - Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τις διμερείς σχέσεις.

Η επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Κούβα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των δύο χωρών αφήνοντας πίσω δεκαετίες αντιπαλοτήτων και εχθρικού κλίματος, οδεύοντας ολοταχώς προς την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά την πρώτη επίσκεψη ηγέτη των ΗΠΑ εδώ και 88 χρόνια, εκτιμά πως «μία αλλαγή πρόκειται να συμβεί» στην Κούβα επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος της χώρας, Ραούλ Κάστρο, «το κατανοεί».

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δύο προέδρων, ο Ομπάμα μιλώντας στο δίκτυο ABC δήλωσε ότι η αλλαγή δεν πρόκειται να συμβεί εν μία νυκτί, αλλά επισήμανε πως «παρά τις σημαντικές διαφορές μας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρώπινες ελευθερίες στην Κούβα, νιώθουμε ότι η επίσκεψη θα μεγιστοποιήσει την δυνατότητα να γίνουν περισσότερες αλλαγές».

Από την άλλη, αποκάλυψε πως η εταιρία Google συμφώνησε για να αναβαθμιστεί η πρόσβαση στο Διαδίκτυο της χώρας.

Αφού εναπόθεσε στεφάνι στο μνημείο του ποιητή και μαχητή της κουβανικής ανεξαρτησίας, Χοσέ Μαρτί, στην πλατεία της Επανάστασης και αφού υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών στο Palacio de la Revolucion συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κούβας όπου μετά την ιστορική χειραψία ξεκίνησε η συνομιλία τους.

Με την ολοκλήρωση των επαφών τους, αναμένεται να πραγματοποιηθεί κοινή ομιλία, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό αν ο πρόεδρος της Κούβας θα δεχθεί ερωτήματα δημοσιογράφων.



Επισημαίνεται πως η τριήμερη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ αποτελεί το επιστέγασμα ενός διπλωματικού ανοίγματος που ανακοινώθηκε από τον Ομπάμα και τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο τον Δεκέμβριο του 2014, θέτοντας τέλος σε μια αποξένωση που ξεκίνησε όταν η κουβανική επανάσταση έδιωξε μια φιλοαμερικανική κυβέρνηση το 1959.

«Είναι μια ιστορική ευκαιρία να έρθω άμεσα σε επαφή με τον λαό της Κούβας», είπε ο Ομπάμα στο προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ που άνοιξε ξανά πρόσφατα, ενώ είχαν συγκεντρωθεί σε ξενοδοχείο, στην πρώτη στάση του προέδρου από την άφιξή του το απόγευμα της τοπικής ώρας.
Μετά την συνάντηση με τον Ραούλ Κάστρο, ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει συνομιλίες με Κουβανούς επιχειρηματίες.

Την Τρίτη θα έχει ιδιωτική συνάντηση με Κουβανούς αντιφρονούντες και στη συνέχεια θα απευθυνθεί στον κουβανικό λαό ζωντανά από τα κρατικά μέσα ενώ θα παραστεί και σε φιλικό παιχνίδι μπέιζμπολ.

Την παραμονή της άφιξης Ομπάμα, πολλοί αντιφρονούντες κάλεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο να προωθήσει «μια ριζοσπαστική αλλαγή» ώστε να «σταματήσει η καταπίεση και η προσφυγή στην σωματική βία» εναντίον της αντιπολίτευσης, η οποία είναι παράνομη στο νησί. Στόχος της επίσκεψης Ομπάμα είναι να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Αβάνας ύστερα από δεκαετίες αντιπαλότητας μεταξύ των δύο πρώην ψυχροπολεμικών εχθρών.

«Είναι υπέροχο που βρίσκομαι εδώ», δήλωσε ο Ομπάμα, λέγοντας πως ο τελευταίος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε την Αβάνα, ο Κάλβιν Κούλιτζ, «είχε έρθει το 1928 σε φρεγάτα και έκανε ταξίδι τριών ημερών, ενώ εμένα μου πήρε τρεις ώρες».




Πηγή: protothema.gr