Λούλα ντα Σίλβα: Δεν θα δεχτούμε να γίνει πραξικόπημα στη Βραζιλία

Gazzetta team
Λούλα ντα Σίλβα: Δεν θα δεχτούμε να γίνει πραξικόπημα στη Βραζιλία
Δεν θα δεχτούμε να γίνει πραξικόπημα στη Βραζιλία, τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που ορκίστηκε προσωπάρχης στην κυβέρνηση της Ντίλμας Ρουσέφ.

«Το πλήθος κόσμου αυτό βρίσκεται εδώ επειδή γνωρίζει την αξία της δημοκρατίας», είπε ο Λούλα ντα Σίλβα μιλώντας σε μια μαζική συγκέντρωση που διοργανώθηκε υπέρ της κυβέρνησης στο Σάο Πάολο.

Την Πέμπτη, τα μέλη της κάτω Βουλής της Βραζιλίας κίνησαν τη διαδικασία για την αποπομπή της κεντροαριστερής προέδρου Ρουσέφ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μείζονα πολιτική κρίση.

Οι εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας, που ερευνούν το σκάνδαλο διαφθοράς της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras, κατηγορούν τον Λούλα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απάτη. Η υπουργοποίησή του τού παρέχει μερική ασυλία, αφού μπορεί πλέον να παραπεμφθεί σε δίκη μόνο στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Το κυβερνών Κόμμα Εργατών (PT), το συνδικάτο CUT και άλλες ενώσεις και οργανώσεις που υποστηρίζουν την πρόεδρο Ρουσέφ και τον Λούλα, διοργάνωσαν τις χθεσινές συγκεντρώσεις σε περισσότερες από 30 πόλεις, πέντε μέρες μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη Βραζιλία για την αποχώρηση της Ρουσέφ από την εξουσία.

Σύμφωνα με την αστυνομία 267.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Σάο Πάολο, ενώ οι εκτιμήσεις των διοργανωτών ανέφεραν 380.000 διαδηλωτές.

Εκτός από το Σάο Πάολο, υποστηρικτές του Λούλα και της Ρουσέφ συγκεντρώθηκαν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, την πρωτεύουσα Μπραζίλια και δεκάδες άλλες πόλεις.

«Η πλειονότητα του λαού της Βραζιλίας επιθυμεί να παραμείνει στην εξουσία η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ, καθώς αυτήν εξέλεξαν», ανέφερε ο Λούλα ντα Σίλβα στην χθεσινή συγκέντρωση, τονίζοντας πως «δημοκρατία είναι η αποδοχή της ψήφου της πλειοψηφίας».

Ένα Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μπραζίλια εξέδωσε εντολή με την οποία ζητεί να ανασταλεί προσωρινά η υπουργοποίηση του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, θεωρώντας ότι με τον διορισμό του υπάρχει κίνδυνος να εκτροχιαστεί η δικαστική έρευνα σε βάρος του. Η κυβέρνηση άσκησε έφεση στην εντολή του δικαστή.

Πηγή tanea.gr