Ενα ποτήρι και μία πίτσα «πρόδωσαν» τον Αμπντεσλάμ

Gazzetta team
Ενα ποτήρι και μία πίτσα «πρόδωσαν» τον Αμπντεσλάμ
Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και ανακρίνεται – Ο Ολάντ θέλει την έκδοσή του στη Γαλλία - Ποιος είναι ο άντρας πίσω από το αιματοκύλισμα στο Παρίσι, που σύχναζε σε γκέι μπαρ

Tα αποτυπώματα στο ποτήρι του αλλά και η αδυναμία του στην πίτσα τον πρόδωσαν. Ύστερα από ανθρωποκυνηγητό των ευρωπαϊκών αρχών επί τέσσερις μήνες, ο υπ' αριθμόν 1 καταζητούμενος τρομοκράτης στην Ευρώπη, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, συνελήφθη στη συνοικία Μόλενμπεκ των Βρυξελλών.

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, ο δημόσιος κίνδυνους νούμερο 1 στη γηραιά ήπειρο, βρίσκεται στα χέρια της βελγικής αστυνομίας. Ο άνθρωπος που συντόνισε τις αιματηρές επιθέσεις στην "Πόλη του Φωτός" Παρίσι, που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους στις 13 Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα, κρατείται και ανακρίνεται από τις βελγικές αρχές. Ο 26χρονος Αμπντεσλάμ, Γάλλος μαροκινής καταγωγής, τραυματίσθηκε στο πόδι και μεταφέρθηκε το βράδυ σε νοσοκομείο, σύμφωνα με τη βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία. Σήμερα έλαβε εξιτήριο, όπως μετέδωσαν τα βελγικά ΜΜΕ. Ο Αμπντεσλάμ βρίσκεται υπό κράτηση και ανακρίνεται από τις αρχές των Βρυξελλών.

"Σκέπτομαι τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι και στο προάστιο του Παρισιού Σεν-Ντενί επειδή ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ συνδέεται άμεσα με την προετοιμασία, την οργάνωση και δυστυχώς τη διάπραξη αυτών των επιθέσεων" δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού θα ζητήσει την έκδοση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ από τις αρχές τους Βελγίου, πρόσθεσε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ - Τουρκίας.

«Ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί για τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι γαλλικές δικαστικές αρχές θα απευθύνουν πολύ σύντομα ένα αίτημα έκδοσής του» και «ότι οι βελγικές αρχές θα ανταποκριθούν όσο πιο ευνοϊκά γίνεται, το συντομότερο δυνατόν» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο νούμερο ένα καταζητούμενος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015 συνελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής σε επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας στο Μόλενμπεκ των Βρυξελλών.

Μαζί του συνελήφθησαν άλλα τέσσερα άτομα. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, ο δεύτερος που άνδρας που συνελήφθη συνδέεται με τις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου, ενώ οι άλλοι τρεις είναι μέλη της οικογένειας που παρείχε στέγη και καταφύγιο στον Αμπντεσλάμ.

"Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ συνελήφθη και αναγνωρίστηκε επισήμως. Η σκέψη βρίσκεται κοντά στα θύματα της 13ης Νοεμβρίου και στις οικογένειές τους που ανέμεναν αυτή τη σύλληψη", έγραψε στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Ολάντ επεσήμανε πως περιμένει ότι "οι βελγικές αρχές θα απαντήσουν όσο το δυνατόν ευνοϊκότερα, το συντομότερο δυνατόν" στο αίτημα έκδοσης.

Ένας συνεργός του Αμπντεσλάμ συνελήφθη επίσης αφού τραυματίσθηκε ελαφρά, διευκρίνισε η βελγική εισαγγελία. Τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιούσε ένα πλαστό συριακό διαβατήριο με το όνομα Μονίρ Άχμεντ Αλάατζ και μια πλαστή βελγική ταυτότητα με το όνομα Αμίν Σούκρι.

Όπως μετέδωσε τα διεθνή ΜΜΕ οι βελγικές αρχές συνέλαβαν και τρία μέλη της οικογένειας που φιλοξενούσε" τον Αμπντεσλάμ στο Μόλενμπεκ.

Η έφοδος της αστυνομίας έγινε χθες το απόγευμα έφοδο σε κατοικία της οδού Κατρ Βαν στο Μόλενμπεκ, μια κοινότητα που έγινε γνωστή μετά της επιθέσεις του Παρισιού επειδή εκεί κατοικούσαν πολλοί από τους καμικάζι.

Ένας άνδρας "νεαρός, μικρού αναστήματος με κασκέτο, διέφυγε. Τραυματίσθηκε από την αστυνομία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο", δήλωσε ένας δημοτικός σύμβουλος του Μόλενμπεκ, ζητώντας να μην κατονομασθεί.


Πολλές "φωνές" στη Γαλλία επισημαίνουν ότι δεν ήταν μεγάλη επιτυχία η σύλληψή του αφήνοντας να εννοηθεί ότι η βελγική αστυνομία δεν έκανε καλά τη δουλειά της.

"Αυτό το θεαματικό τέλος έδειξε πως "όλοι αυτοί που επέτρεψαν, οργάνωσαν ή διευκόλυναν" τις επιθέσεις στο Παρίσι ήταν "πολύ περισσότεροι απ' ό,τι είχαμε κάποια στιγμή πιστέψει", εξήγησε ο Ολάντ ανακοινώνοντας πως το Συμβούλιο Άμυνας θα συνεδριάσει σήμερα το πρωί στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, που ριζοσπαστικοποιήθηκε και δεν έχει πολεμήσει ποτέ στη Συρία, είναι ύποπτος ότι είχε τουλάχιστον ρόλο κλειδί στην οργάνωση των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, την ευθύνη για τις οποίες έχει αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Μερικές ημέρες πριν από τις επιθέσεις, είχε ενοικιάσει αυτοκίνητα και πολλές κατοικίες στην περιοχή του Παρισιού για τα μέλη της ομάδας που θα χτυπούσε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι αυτός που μετέφερε με αυτοκίνητο το βράδυ των επιθέσεων τους καμικάζι στο στάδιο Stade de France και στη συνέχεια παράτησε μια ζώνη με εκρηκτικά νότια της πρωτεύουσας. Ο ίδιος κάλεσε σε βοήθεια δύο φίλους του από τις Βρυξέλλες και κατάφερε να περάσει χωρίς να εντοπισθεί από τρία σημεία ελέγχου της αστυνομίας στον δρόμο της επιστροφής προς τις Βρυξέλλες, ενώ στη συνέχεια εξαφανίσθηκε για περισσότερο από τέσσερις μήνες.

"Αυτή η μακροχρόνια διαφυγή του δεν αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τις βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών", δήλωσε ο αντιπολιτευόμενος γάλλος βουλευτής Αλέν Μαρσό σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες του γαλλικού ομίλου EBRA. "Είτε ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ ήταν πολύ πονηρός είτε οι βελγικές υπηρεσίες ήταν άσχετες, κάτι που είναι πιθανότερο".

Την τελευταία εβδομάδα, όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, η καταδίωξη ενισχύθηκε την τελευταία εβδομάδα μετά από μία έρευνα σε διαμέρισμα του Φόρεστ, μίας κοινότητας του Μόλενμπεκ.

Σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους αστυνομικούς και τρεις ενόπλους που κρύβονταν εκεί. Η αστυνομία σκότωσε τον έναν, αλλά οι δύο συνεργοί του διέφυγαν. Μέσα στο διαμέρισμα, η αστυνομία ανακάλυψε τα αποτυπώματα του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, αλλά και μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους, 11 γεμιστήρες για Καλάσνικοφ και πολλά πυρομαχικά.

Οι αρχές κατάλαβαν γρήγορα ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε, ο Αλγερινός Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, ήταν, σύμφωνα με την εισαγγελία, ο καταζητούμενος για την επιμελητειακή υποστήριξη που είχε προσφέρει στους δράστες των επιθέσεων του Παρισιού με την πλαστή ταυτοτητα Σαμίρ Μπουζίντ. Μ' αυτό το πλαστό όνομα ο άνδρας που σκοτώθηκε είχε μεταβιβάσει 750 ευρώ από τις Βρυξέλλες στην Χάσνα Αϊτμπουλαχτσέν, την ξαδέλφη ενός από τους υπαρχηγούς των επιθέσεων, του Βέλγου τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, που σκοτώθηκε στις 18 Νοεμβρίου κατά την αστυνομική επίθεση στο κρησφύγετό του στο Σεν-Ντενί. Το Νοέμβριο του 2015 , το βελγικό site «La Libre» είχε αποκαλύψει ότι ο Αμπντεσλάμ είχε επισκεφθεί γκέι μπαρ των Βρυξελλών. Στο μπαρ αυτό είχε πάει τουλάχιστον τέσσερις με πέντε φορές.

Επί δύο μήνες, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο , ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ έκανε ανενόχλητος βόλτες στην Ευρώπη. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 ελέγχθηκε μαζί με τον "Σαμίρ Μπουζίντ" στα αυστρο-ουγγρικά σύνορα και στις 3 Οκτωβρίου στην Ουλμ (Γερμανία) με τον "Αμίν Σόκρι".

Μια μεγάλη επιχείρηση για τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ είχε πραγματοποιηθεί στο Μόλενμπεκ τρεις ημέρες μετά τις επιθέσεις του Παρισιού.

Σ' αυτή τη συνοικία των Βρυξελλών, όπου ζουν πολλοί μετανάστες, μεγάλωσαν ή διέμεναν πολλοί από τους ενόπλους που έσπειραν τον θάνατο στην Πόλη του Φωτός.

Ο αδελφός του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο Μπραχίμ, ήταν ο ένας από τους τρεις ενόπλους που στις 13 Νοεμβρίου αιματοκύλισαν παρισινά εστιατόρια και καφετέριες. Στη συνέχεια είχε ανατινάξει μπροστά από ένα εστιατόριο τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Πηγή protothema.gr