Ετοιμοι για αναχώρηση χωρίς συμφωνία οι δανειστές

Gazzetta team
Ετοιμοι για αναχώρηση χωρίς συμφωνία οι δανειστές
Ούτε στα πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα συμφώνησαν - Αδιέξοδο στα «κόκκινα» δάνεια - Το ΔΝΤ ζητά να ισχύσει το αφορολόγητο για όλους, ακόμα και για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ

Έτοιμοι για αναχώρηση χωρίς συμφωνία είναι οι εκπρόσωποι των δανειστών αφού σύμφωνα με πληροφορίες, ελληνική κυβέρνηση και κουαρτέτο δεν συμφώνησαν ούτε στα πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα.

Έπειτα από την επτάωρη συνάντηση Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με τους επικεφαλής του κουαρτέτου την Παρασκευή, φαίνεται πως ξεκίνησε ένα νέο μεγάλο παζάρι για τα πρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα με τα οποία -πέρα από τις αυξήσεις στους φόρους εισοδήματος- η κυβέρνηση δεσμεύεται να καλύψει τον στόχο για είσπραξη 1,8 δισ. φέτος.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι θα πρέπει τα μέτρα αυτά να τα προετοιμάσουν και να τα υπολογίσουν λεπτομερώς τα τεχνικά κλιμάκια, ακόμη και αφού θα έχουν φύγει από την Αθήνα οι επικεφαλής.

Καταγράφεται έτσι άλλο ένα πεδίο διαφωνίας με τους δανειστές στο οποίο δεν διαφαίνεται πως μπορεί να υπάρξει σύγκλιση πριν το Πάσχα των καθολικών.

Ανοιχτούς λογαριασμούς αφήνουν, όμως, κυβέρνηση και δανειστές και στο περίφημο θέμα της αύξησης των φόρων εισοδήματος, αφού η κυβέρνηση εμφανίζει το ΔΝΤ ως αιτία για την οποία δεν γίνεται δεκτό ως τώρα το ελληνικό σχέδιο Τσακαλώτου για τους φόρους.

«Νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό έχουμε συμφωνήσει για τους φόρους εισοδήματος αλλά δεν είναι τελικό», έλεγε κυβερνητικός παράγοντας που συμμετείχε στην σύσκεψη. Προέβλεψε όμως ότι πολύ σύντομα οι επικεφαλής των θεσμών θα φύγουν από την Αθήνα για να κάνουν Πάσχα, χωρίς να μπορεί να κάνει το ίδιο και για το πότε ακριβώς θα επιστρέψουν.

Την ίδια ώρα, βαρύς και ασήκωτος γίνεται ο «λογαριασμός» των νέων μέτρων που συζητά με τους δανειστές η κυβέρνηση για φόρους εισοδήματος, συντάξεις και «κόκκινα» δάνεια, ενώ την Παρασκευή οι συζητήσεις ήταν αφιερωμένες αποκλειστικά στην αναζήτηση άλλων φοροεισπρακτικών μέτρων (πέραν των νέων φόρων εισοδήματος) που θα εφαρμοστούν φέτος με στόχο την είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ επιπλέον από το 2015.

Τι θα περιλαμβάνει το νέο «πακέτο»; Ο υπουργός Οικονομικών κρατά κλειστά τα χαρτιά του, καθώς η κυβέρνηση έχει στόχο να προτείνει «πολλά και δύσκολα μέτρα», τα οποία όμως μπορεί η Τρόικα των ελεγκτών να τα απορρίψει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να καλύψει την δέσμευση για είσπραξη 1% του ΑΕΠ η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει για να παρουσιάσει και μέτρα όπως αυξήσεις σε φόρους στα μεταχειρισμένα (και όχι μόνον) αυτοκίνητα, αύξηση εμμέσων φόρων ή ειδικών φόρων κατανάλωσης, αλλά και περικοπές δαπανών ή άλλα μέτρα που έχουν ψηφιστεί αλλά δεν εφαρμόστηκαν, όπως πχ οι περικοπές στα κονδύλια για την Άμυνα.

Στο «τραπέζι» θα μπει από ελληνικής πλευράς και η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα αλλά και το ειδικό τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές.

Κι ενώ, μετά το τέλος του χθεσινού γύρου διαπραγμάτευσης τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ο κύριος Τσακαλώτος εξέφραζε την αισιοδοξία του – αν όχι την βεβαιότητα- ότι μέχρι το Σάββατο ή, πάντως, πριν αναχωρήσουν οι επικεφαλής των δανειστών (την Δευτέρα ή Τρίτη) θα έχει κλείσει η συμφωνία για τους φόρους του εισοδήματος του 2016, με σημερινό non paper η κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση προς το ΔΝΤ για το αφορολόγητο.


Αδιέξοδο στα «κόκκινα» δάνεια

Συμφωνία δεν φαίνεται όμως στον ορίζοντα για τα κόκκινα δάνεια. «Εκεί είναι πιο μεγάλη η απόσταση που μας χωρίζει», «θα πάρει περισσότερο χρόνο η συμφωνία για τα δάνεια» έλεγαν η μία μετά την άλλη πηγές μέσα από την διαπραγμάτευση, αφήνοντας έτσι ανοικτό ίσως και το ενδεχόμενο να μην κλείσει συμφωνία μέχρι να φύγουν οι δανειστές, αλλά η τελική λύση να αναβληθεί για μετά το Πάσχα των Καθολικών (ή και ως το Ορθόδοξο Πάσχα).

Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές θέλουν άμεσα να πωλούνται ελεύθερα όλα τα «κόκκινα δάνεια» (και όχι σταδιακά απελευθέρωση πωλήσεων σε 2-3 χρόνια που ζητά η ελληνική πλευρά) και καμία εξαίρεση, πλην μόνον όσων έχουν συνδεθεί με την πρώτη κατοικία και με όρους προστασίας που προβλέπει ο Νόμος Κατσέλη.

Ποιοι «καίγονται» με τη νέα κλίμακα

Με βάση την ελληνική πρόταση, το έμμεσο αφορολόγητο των 9.545 ευρώ θεωρείται πια παρελθόν μεν αλλά δεν θα πέσει κάτω από τα 9.000-9.300 ευρώ. Όλο το βάρος όμως των φόρων, για να διασωθεί το αφορολόγητο, θα πέσει σε όσους βγάζουν πάνω από 20.000 ή 25.000 ευρώ, αδιακρίτως οικογενειακής κατάστασης (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κλπ).

Αν γίνει δεκτή τελικά η ελληνική πρόταση («έχουν απομείνει ασήμαντες λεπτομέρειες μόνον» λένε κυβερνητικές πηγές), τότε η νέα κλίμακα θα ξεκινάει με φόρο 22,5% ως τις 25.000 ευρώ το χρόνο, αντί 22% που ισχύει ήδη.

Και ενώ η επιβάρυνση αυτή φαίνεται μικρή, όλα μπορούν να αλλάξουν ξαφνικά, αναλόγως του σεναρίου που θα επιλεγεί στο τέλος. Και αυτό γιατί οι δανειστές δεν δέχονται πως βγαίνουν τα αναγκαία έσοδα με τις πέντε κλίμακες που προτείνει η κυβέρνηση και θέλουν λίγους και μεγάλους συντελεστές που θα ξεκινούν από χαμηλά εισοδήματα...

Πηγή: protothema.gr