Βρυξέλλες: Συνελήφθη έπειτα από μάχη ο τζιχαντιστής Αμπντεσλάμ (pics & vid)

Gazzetta team
Βρυξέλλες: Συνελήφθη έπειτα από μάχη ο τζιχαντιστής Αμπντεσλάμ (pics & vid)
Ο μακελάρης του Παρισιού τραυματίστηκε από αστυνομικά πυρά - Μεταφέρεται σε νοσοκομείο των Βρυξελλών - Αναφορές για έναν ακόμα τραυματία ή για έναν νεκρό - Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για δύο συνεργούς του

Σχεδόν τέσσερις μήνες έπειτα από το μακελειό που σημειώθηκε στο Παρίσι, πίσω από το οποίο κρύβονταν τρομοκράτες που ορκίζονταν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, ο υπ’αριθμόν ένα καταζητούμενος, ο 26χρονος μαροκινής καταγωγής, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία.

Ο Αμπντεσλάμ, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τις φονικές επιθέσεις που σκόρπισαν το θάνατο σε 130 ανθρώπους στη γαλλική πρωτεύουσα, τραυματίστηκε και στη συνέχεια «έπεσε» στα χέρια των ανδρών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας των βελγικών αρχών, σε μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο Μολενμπέκ των Βρυξελλών.

Ο 26χρονος λέγεται πως τραυματίστηκε στα πόδια και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των Βρυξελλών.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επιβεβαίωσε πως πραγματοποιείτο επιχείρηση στις Βρυξέλλες που συνδεόταν με τις επιθέσεις στο Παρίσι, χωρίς να επιβεβαιώσει αν ο Αμπντεσλάμ είχε τραυματιστεί και συλληφθεί.

Ωστόσο, στελέχη της βελγικής κυβέρνησης και ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου επιβεβαίωσαν αργότερα πως ο 26χρονος τρομοκράτης «πέρασε» στα χέρια των αστυνομικών.

Ο Bέλγος γενικός γραμματέας αρμόδιος για ζητήματα Μετανάστευσης και Ασύλου, Τέο Φράνκεν, μάλιστα, αναφερόμενος στη σύλληψη του τζιχαντιστή έγραψε στο Twitter: «Τον πιάσαμε».



Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα αναφέρουν πως δύο συνεργοί του Αμπντεσλάμ συνελήφθησαν, ενώ ένας ακόμα καταζητείται, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη βελγική αστυνομία.

Εντούτοις, το βελγικό δίκτυο La Libre επισημαίνει πως οι δύο συνεργοί του βρίσκονται ακόμα στο διαμέρισμα, τονίζοντας πως η επιχείρηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, η ίδια ιστοσελίδα υποστηρίζει πως η έφοδος των τοπικών αρχών είχε προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο, ωστόσο οι διαρροές στον Τύπο οδήγησαν την αστυνομία να την πραγματοποιήσει σήμερα, Παρασκευή.

Όλα αυτά, λίγες ώρες από την ανακοίνωση πως από το διαμέρισμα στο Φορέ των Βρυξελλών, στο οποίο προ ημερών είχαν πραγματοποιήσει έφοδο Γάλλοι και Βέλγοι αστυνομικοί, είχε περάσει και o Αμπντεσλάμ.

Νωρίτερα, σήμερα, στο Μολενμπέκ, που εκτιμάται ότι αποτελεί θύλακα τζιχαντιστών και όπου διατηρούσαν την έδρα τους τουλάχιστον τρεις από τους τρομοκράτες που εξαπέλυσαν τις φονικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα, αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ακούστηκαν πυροβολισμοί και η συνοικία αποκλείστηκε.



Η βελγική ενημερωτική ιστοσελίδα RTL λίγη ώρα από την έναρξη της επιχείρησης έγραψε ότι ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για αστυνομικό, ύποπτο ή πολίτη.

Παράλληλα, το επίσης βελγικό δίκτυο la.libre.be έκανε λόγο για έναν νεκρό, επισημαίνοντας πως άνδρες της αστυνομίας έκαναν χρήση χειροβομβίδων προς την κατοικία, όπου εστίαζε η επιχείρηση.

Λίγη ώρα αργότερα, το ίδιο δίκτυο ανέφερε πως υπάρχουν δύο τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους και ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος είχε «ταμπουρωθεί» στο διαμέρισμα.

Την ίδια ώρα, το ειδησεογραφικό δίκτυο Russia Today επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες έγραφε πως καπνός είχε καλύψει το σημείο όπου επιχειρούσαν οι άνδρες των βελγικών αρχών.

Παράλληλα, ο βελγικός ιστότοπος HLN ανέφερε πως οι αστυνομικοί φώναζαν: «Βγες έξω με τα χέρια ψηλά».

Την ίδια στιγμή, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, αποχώρησε βιαστικά από τη Σύνοδο Κορυφής, μιλώντας στο τηλέφωνο, την ώρα που πραγματοποιείτο η επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας.



Το βελγικό δίκτυο RTL, μάλιστα, δημοσίευσε και φωτογραφία από τη σύλληψη ενός από τους τρομοκράτες, δίχως να διευκρινίζεται αν πρόκειται για τον Αμπντεσλάμ.



Η μεταφορά τραυματιών με ασθενοφόρο συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων




Ο Σαρλ Μισέλ παρακολουθεί την εξέλιξη της επιχείρησης με τον Φρανσουά Ολάντ

Πηγή: protothema.gr