Spiegel: Από τις 20 Μαρτίου θα ισχύσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Gazzetta team
Spiegel: Από τις 20 Μαρτίου θα ισχύσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
Ο στόχος είναι να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή τα συμφωνηθέντα, ει δυνατόν από τις 20 Μαρτίου, ώστε να αποφευχθεί πάση θυσία μια μαζική εισροή προσφύγων στα νησιά.

Άμεση εφαρμογή θα έχει μια ενδεχόμενη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό, αρχής γενομένης ήδη από τις 20 Μαρτίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού Der Spiegel, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει ότι η Τουρκία οφείλει να δέχεται πίσω όσους πρόσφυγες περνούν στα ελληνικά νησιά και για κάθε Σύρο που θα παίρνει πίσω, ένας άλλος πρόσφυγας από τη Συρία που βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος θα μετεγκαθίσταται απευθείας σε χώρα της ΕΕ.

Ο στόχος είναι να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή τα συμφωνηθέντα, ει δυνατόν από τις 20 Μαρτίου, ώστε από την ημέρα αυτή και έπειτα, για όσους πρόσφυγες φτάσουν στα ελληνικά νησιά θα ισχύουν οι νέοι κανόνες: Θα εξετάζεται η αίτησή τους και μετά θα επιστρέφονται.

Ο λόγος είναι ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μια μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, εάν μεταξύ της συμφωνίας και της ημερομηνίας έναρξης της εφαρμογής της μεσολαβήσουν π.χ. μερικές εβδομάδες.

Πηγή: thetoc.gr