Σύρος πρόσφυγας «φυλακισμένος» επί έναν χρόνο σε αεροδρόμιο της Τουρκίας (pics)

Gazzetta team
Σύρος πρόσφυγας «φυλακισμένος» επί έναν χρόνο σε αεροδρόμιο της Τουρκίας (pics)
Εδώ και έναν χρόνο βρίσκεται «φυλακισμένος» σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, περιμένοντας να φύγει κάποια στιγμή, είτε προς Γερμανία, είτε πίσω προς την πατρίδα του, και η ιστορία του θυμίζει τη χολιγουντιανή ταινία «The Terminal» με τον Τομ Χανκς.

Για τον Σύρο πρόσφυγα Fadi Mansour ο λόγος, που ονειρευόταν να φτάσει στη Γερμανία και από τις 15 Μαρτίου του 2015 δεν έχει δει το φως του ήλιου. Είναι εγκλωβισμένος σε χώρο του αεροδρομίου που επισήμως οι τουρκικές Αρχές προσδιορίζουν ως «δωμάτιο για προβληματικούς επιβάτες», ενώ, σύμφωνα με αμερικανικό δίκτυο, στον ίδιο χώρο κρατούνται περισσότερα από 40 άτομα.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση «να αφήσει ελεύθερο τον πρόσφυγα από τη Συρία Fadi Mansour, που αυθαίρετα τελεί υπό κράτηση σε απάνθρωπες συνθήκες» στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ».

Ο Fadi Mansour, σύμφωνα με συγγενείς του, ζητά να απελευθερωθεί, έστω κι αν απελαθεί στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι στην πατρίδα του θα πεθάνει μια φορά, ενώ στην Τουρκία πεθαίνει κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Mansour ήταν φοιτητής στη Δαμασκό πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Διέφυγε από τη Συρία τον Αύγουστο του 2012, για να αποφύγει τη στράτευση και πήγε στον Λίβανο, όπου έπεσε θύμα απαγωγής και αφού διασώθηκε κατέληξε στην Τουρκία.

Ωστόσο, οι τουρκικές Αρχές τον επαναπροώθησαν στον Λίβανο, όπου δεν έγινε δεκτός και επέστρεψε στην Τουρκία, για να μείνει έγκλειστος εδώ και έναν χρόνο και να δεχτεί επίθεση από άλλον κρατούμενο στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ», σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

«Είναι η ώρα του φαγητού. Σας παρακαλώ, μοιραστείτε μαζί μου το ημερήσιο γεύμα μου για τον έναν χρόνο», έγραψε ο Mansour.

Η Μαλαισία απέρριψε επίσης αίτηση ασύλου, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία του πρόσφυγα είναι πλαστά. Πάντως, ο Fadi Mansour δεν είναι ο μόνος πρόσφυγας από Συρία που εγκλωβίζεται σε τουρκικό αεροδρόμιο, αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, παραθέτοντας και την περίπτωση μετανάστη που από τον Νοέμβριο του 2015 κρατείται στο αεροδρόμιο «Sabiha Gokcen», επίσης στην Κωνσταντινούπολη, καθώς οι τουρκικές Αρχές προσπαθούν να τον στείλουν πίσω στην Ιορδανία με την αιτιολογία ότι τα έγγραφά του είναι πλαστά.


Πηγή: iefimerida.gr