Το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο που έγινε καταφύγιο προσφύγων (pics)

Gazzetta team
Το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο που έγινε καταφύγιο προσφύγων (pics)
Το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Αίγλη» στις Θερμοπύλες στεγάζει τις τελευταίες μέρες τα όνειρα και τις ελπίδες 296 Σύρων μεταναστών που είχαν την τύχη μέσα στην ταλαιπωρία τους να βρεθούν στον ξενώνα που διαμόρφωσε μέσα σε 48 ημέρες η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για να τους υποδεχτεί.

Οι ιστορίες και οι ελπίδες των Σύρων προσφύγων είναι κοινές με των συμπατριωτών τους στον Πειραιά και στην Ειδομένη αλλά οι φιλοξενούμενοι της «Αίγλης» ζουν κάτω από ανθρώπινες συνθήκες με τη βοήθεια των εργαζομένων της Περιφέρειας και των εθελοντών. Στα δωμάτια του παλιού ξενοδοχείου διαμένουν κυρίως οι μητέρες με τα παιδιά ενώ οι άνδρες κοιμούνται σε κρεβάτια που βρίσκονται στους διαδρόμους. Το παλιό θέρετρο διαθέτει τουαλέτες και μπάνια, καθώς και θέρμανση για τους φιλοξενούμενους που ευχαριστούν τους Ελληνες για τη φιλοξενία.

«Ξέρουμε ότι και σεις έχετε οικονομική κρίση αλλά σας ευχαριστούμε για ό,τι έχετε κάνει για μας. Μακάρι να καταφέρουμε να φτάσουμε στον προορισμό μας στη Γερμανία ή στη Σουηδία. Να δούμε τι θα αποφασίσουν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα», λέει ο Μοχάμεντ, ένας από τους δεκάδες Σύρους που έχουν το όνομα του προφήτη της μουσουλμανικής θρησκείας. Οι τηλεοράσεις έχουν συνδεθεί δορυφορικά με αραβικά τηλεοπτικά κανάλια, ενώ στον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου τα παιδιά και οι μεγαλύτεροι παίζουν ποδόσφαιρο περιμένοντας -τι άλλο;- να ανοίξουν τα σύνορα. Αρκετοί από τους φιλοξενούμενους στην «Αίγλη» έφυγαν πριν από μερικές μέρες με κάθε μέσο και πήγαν στην Ειδομένη. Οταν είδαν την κατάσταση επέστρεψαν πίσω στο ξενοδοχείο των Θερμοπυλών περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα για να ξεκινήσουν πάλι το ταξίδι προς την Κεντρική Ευρώπη.

Οπως ο 24χρονος Ασάραφ, ο οποίος είναι εκ γενετής τυφλός. Ξεκίνησε από τη Συρία και έκανε ταξίδι δύο μηνών για να φτάσει στη Χίο και από εκεί στον Πειραιά και μετά στις Θερμοπύλες. Τον συνοδεύουν οι δύο αδελφές του και ο στόχος τους είναι να φτάσουν στη Σουηδία. «Η μητέρα μου και ο πατέρας μου βρίσκονται στη Σουηδία και ταξιδεύουμε για να τους συναντήσουμε εκεί. Για μία καινούργια ζωή», λέει ο Ασάραφ ο οποίος είναι δύο φορές πρόσφυγας. Εχει καταγωγή από την Παλαιστίνη από όπου μετανάστευσαν οι γονείς του στη Δαμασκό. Εκεί τους βρήκε ο πόλεμος και έχασαν για δεύτερη φορά τα πάντα: περιουσία, δουλειές και το σπίτι τους που καταστράφηκε από τις βόμβες.

Γράψτε την ιστορία μας!

«Εχω πάλι μια κανονική τάξη εδώ», λέει χαμογελαστός ο 32χρονος Μοχάμεντ, καθηγητής Μαθηματικών
«Εχω πάλι μια κανονική τάξη εδώ», λέει χαμογελαστός ο 32χρονος Μοχάμεντ, καθηγητής Μαθηματικών

Σε ένα δωμάτιο του πρώτου ορόφου είχε βρει καταφύγιο η οικογένεια του 45χρονου Μοχάμεντ, με την 35χρονη γυναίκα του, τη Ναντίμα, και τα τέσσερα παιδιά τους. Η Ιάρα 9 μηνών είχε άσθμα και ο Μοχάμεντ αγωνιούσε για την υγεία του βρέφους. «Δεν ξέρω τι να κάνω. Εχουμε πάει αρκετές φορές στο νοσοκομείο και φοβάμαι για τη μικρή», λέει και συνεχίζει η σύζυγός του: «Μπορείτε να κάνετε κάτι όχι για μας, για το παιδί. Γράψτε την ιστορία μας. Ελπίζουμε τουλάχιστον ότι κάποιοι θα ευαισθητοποιηθούν και θα μας αφήσουν να πάμε στη Γερμανία», είπε η Ναντίμα σχεδόν δακρυσμένη.

Μετά το μεσημεριανό, οι πιτσιρικάδες της «Αίγλης» είχαν μαζευτεί γύρω από τον 32χρονο Μοχάμεντ από την πόλη Χομπς του Ιράκ. Ο Μοχάμεντ είχε τραυματιστεί σοβαρά στη Συρία από βομβαρδισμό στα πόδια του και περπατούσε με πατερίτσες. Είναι καθηγητής Μαθηματικών και κάθε μέρα κάνει επτά ώρες μάθημα στα παιδιά, τρεις ώρες το πρωί και τέσσερις ώρες το απόγευμα. «Κάνουμε μαθηματικά, γεωγραφία, ιστορία. Εχω πάλι μια κανονική τάξη εδώ», έλεγε χαμογελαστός. «Στη Συρία έχει τελειώσει η ζωή και δεν πρόκειται να ξαναφτιαχτεί η χώρα ούτε τα επόμενα 100 χρόνια. Για αυτά τα παιδιά χρειάζεται να πάμε στη Γερμανία να αρχίσουμε μία νέα ζωή», έλεγε και έδειχνε τον χάρτη που είχε σχεδιάσει σε μία κόλλα χαρτί με τη διαδρομή από την Ελλάδα στην κεντρική Ευρώπη. «Είμαι δυνατός, θα τα καταφέρω όπως όλοι μας. Οι Ελληνες μάς έχετε βοηθήσει πολύ και σας ευχαριστούμε. Ξέρω καλά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τον Καραγκούνη», είπε στο τέλος και άρχισαν να χαμογελούν όλοι όσοι άκουγαν τον 32χρονο δάσκαλο.

Λίγο αργότερα μία ομάδα ανδρών κατευθύνθηκε στον προαύλιο χώρο για να παίξει ποδόσφαιρο σε ένα ευχάριστο διάλειμμα από την αγωνία για την τελική απόφαση που θα πάρουν οι ηγέτες της Ευρώπης.

Κ. Μπακογιάννης: Τα καταφέραμε μέσα σε 48 ώρες

«Οταν αντιμετωπίζεις ένα πραγματικό πρόβλημα, οφείλεις να δώσεις πραγματική λύση», λέει στο «Εθνος» ο περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης και συμπληρώνει:

«Κανείς μας δεν δικαιούται να στρουθοκαμηλίζει βάζοντας το κεφάλι στο χώμα» υποστηρίζει ο Κώστας Μπακογιάννης
«Κανείς μας δεν δικαιούται να στρουθοκαμηλίζει βάζοντας το κεφάλι στο χώμα» υποστηρίζει ο Κώστας Μπακογιάννης

«Χωρίς γραφειοκρατίες, χωρίς επιτροπές, χωρίς λόγια. Η ανάγκη μάς οδήγησε να κινητοποιηθούμε άμεσα. Μέσα σε 48 ώρες καταφέραμε και δημιουργήσαμε έναν χώρο προσωρινής διαμονής αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων. Εναν χώρο που να παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Και αυτό ήταν το ζητούμενο για εμάς. Να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι, κυνηγημένοι από τον πόλεμο και τις κακουχίες, να αισθανθούν ασφάλεια διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δημόσια τάξη και υγεία.

Επιλέξαμε τις Θερμοπύλες, γιατί πρώτα απ' όλα υπήρχε η υποδομή. Το εγκαταλελειμμένο επί μία δεκαετία αυτό ξενοδοχείο, που εντός του υπήρχε στοιχειώδης εξοπλισμός. Φυσικά, δουλέψαμε πολύ για να γίνει ανθρώπινο. Οι υπηρεσίες μας πάλευαν νυχθημερόν για να αποκαταστήσουν τις υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, να το απολυμάνουν και να το θερμάνουν.

Σήμερα φιλοξενούμε καθημερινά σχεδόν 300 άτομα. Με τη βοήθεια των εθελοντών, τη συνδρομή των φορέων και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, τους παρέχονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και ρούχα.

Η Αυτοδιοίκηση, απελευθερωμένη από μικροπολιτικά συμφέροντα και ιδεοληπτικές αγκυλώσεις, κρίνεται από το αποτέλεσμα. Οφείλει να καλύπτει το κενό που αφήνει το κεντρικό κράτος και να μη στέκεται σε μια τυπολατρική ερμηνεία των όποιων αρμοδιοτήτων. Αναγκαία βέβαια προϋπόθεση είναι η συνεννόηση και η συνεργασία. Κανείς μας δεν δικαιούται να στρουθοκαμηλίζει βάζοντας το κεφάλι στο χώμα».

Η σίτιση των προσφύγων γίνεται από τον στρατό και τοπικά κέτερινγκ
Η σίτιση των προσφύγων γίνεται από τον στρατό και τοπικά κέτερινγκ

Σύντομα ένα ακόμη μοτέλ για 400 ανθρώπους

Μετά την «Αίγλη», η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προετοιμάζει ένα ακόμα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο, τον «Ασκληπιό» που βρίσκεται δίπλα στον αρχικό χώρο φιλοξενίας προκειμένου να υποδεχτεί ακόμα 400 πρόσφυγες.

Στον χώρο είναι έντονη η παρουσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας, αρκετοί εκ των οποίων βοηθούν στον χώρο μετά την ολοκλήρωση του ωραρίου στην εργασία τους, από εθελοντές αλλά και συμβασιούχους με δίμηνες συμβάσεις που προσλήφθηκαν για να ενισχύσουν τους καταυλισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι εθελοντές όσο και οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δεν ήθελαν να φωτογραφηθούν ή να μιλήσουν επώνυμα στο «Εθνος».

«Δεν χρειάζεται να διαφημίσουμε τη δική μας παρουσία. Τα προβλήματα των ανθρώπων να δείξετε», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης μέσα σε μία ημέρα αποφάσισε να αξιοποιήσει τον συγκεκριμένο χώρο και σε 48 ώρες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας τον διαμόρφωσαν.

Η σίτιση των προσφύγων γίνεται από τον στρατό και τοπικά κέτερινγκ, ενώ οι φιλοξενούμενοι της Αίγλης απολαμβάνουν τον χώρο γύρω από το ξενοδοχείο, στις Θερμοπύλες που διαθέτει ιαματικά λουτρά.

Η Ιάρα, 9 μηνών, που υποφέρει από άσθμα, μαζί με τους γονείς της
Η Ιάρα, 9 μηνών, που υποφέρει από άσθμα, μαζί με τους γονείς της

Εχουν και... βεστιάριο
Η συνεργασία των υπεύθυνων από την Περιφέρεια και των προσφύγων είναι εξαιρετική, αφού στον χώρο υπάρχουν αποθήκες με νερά, τρόφιμα και ρούχα που φέρνουν πολίτες. Υπάρχει ειδικός χώρος όπου φυλάσσονται τα ρούχα που μοιράζονται στις οικογένειες ανάλογα με τις ανάγκες τους, ενώ στο... βεστιάριο της «Αίγλης» υπάρχουν μέχρι και αθλητικές ενδυμασίες για τις ποδοσφαιρικές ομάδες που κοντράρονται στα υπαίθρια γήπεδα.

Κοινό χαρακτηριστικό πάντως των οικογενειών από την Ελλάδα και τη Συρία είναι -όπως λένε οι εθελοντές στην «Αίγλη»- ότι και στις δύο κατηγορίες «κουμάντο» κάνουν οι γυναίκες παρά τις θρησκευτικές και πολιτιστικές διαφορές.

«Εδώ σφουγγαρίζουν οι άντρες και οι γυναίκες δίνουν οδηγίες. Ετσι πρέπει να γίνεται και στη χώρα σας», έλεγε ένας Σύρος πρόσφυγας που βοηθούσε στον καθαρισμό.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΘΑΛΕΙΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ


Πηγή: ethnos.gr