Χονγκ Κονγκ: «Στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 20 ετών η οικονομία»

Gazzetta team
Χονγκ Κονγκ: «Στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 20 ετών η οικονομία»
Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 20 ετών, δήλωσε σήμερα ο δισεκατομμυριούχος Λι Κα-σινγκ, προειδοποιώντας ότι η χρηματιστηριακή του αγορά θα μπορούσε να συρρικνωθεί εάν δεν έχει τη στήριξη της ηπειρωτικής Κίνας.

Ο Λι είναι ο τελευταίος από μια σειρά προσώπων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου του Χονγκ Κονγκ από τον οίκο Moody's το Σαββατοκύριακο.

«Σήμερα (η κατάσταση) στο Χονγκ Κονγκ επιδεινώνεται… είναι η χειρότερη που έχω δει εδώ και 20 χρόνια», δήλωσε ο 88χρονος Λι, αναφερόμενος στην χρηματοπιστωτική κρίση στην Ασία στα τέλη της δεκαετίας του '90.

«Οι εγχώριες πωλήσεις και το λιανεμπόριο είναι χειρότερα από ό,τι την περίοδο του SARS. Κατά τη διάρκεια του SARS, (ο αντίκτυπος) ήταν βραχύβιος και τώρα έχει μεγάλη διάρκεια», δήλωσε αναφερόμενος στο σοβαρό και οξύ αναπνευστικό σύνδρομο SARS που έπληξε την πόλη το 2003.

Το Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανική αποικία, διοικείται βάσει του μοντέλου «μια χώρα, δύο συστήματα» που του επιτρέπει αυτονομία σε πολλούς τομείς και ελευθερίες που δεν υπάρχουν στην ηπειρωτική Κίνα. Πολλοί ωστόσο είναι αυτοί στην πόλη που εκφράζουν ανησυχίες για την αυξανόμενη, όπως τη θεωρούν, ανάμιξη του Πεκίνου στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ.

Ο Λι, γνωστός ως Σούπερμαν χάρη στις δεινές επιχειρηματικές του ικανότητες, είπε πως δεν πιστεύει ότι οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ θέλουν ανεξαρτησία και κάλεσε τους κατοίκους να επιτρέψουν στην πόλη να είναι σταθερή και ευημερούσα.

Ο επιχειρηματικός όμιλος του Λι, CK Hutchison, με δραστηριότητες που εκτείνονται από τη διαχείριση λιμένων έως τις τηλεπικοινωνίες, ανακοίνωσε σήμερα καθαρά κέρδη 4 δισεκ. δολαρίων για το 2015.

Πηγή ethnos.gr