+slo-gun

Βρυξέλλες: Η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη στο προσφυγικό

Βρυξέλλες: Η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη στο προσφυγικό

Βρυξέλλες: Η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη στο προσφυγικό

Το σχέδιο Τουσκ προβλέπει ενίσχυση των «hotspots» στα ελληνικά νησιά με Ευρωπαίους δικαστές, διερμηνείς, μεταφραστές και διοικητικούς υπαλλήλους, ώστε να εξετάζονται τάχιστα οι αιτήσεις ασύλου.

Ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των ηγετών της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ παρουσίασε ένα νέο σχέδιο, με βάση το οποίο θα συνεχιστεί η σημερινή συζήτηση. 

Το σχέδιο προβλέπει μεγάλη κινητοποίηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε υποστήριξη στην Ελλάδα στο τεχνικό επίπεδο, έτσι ώστε να νομιμοποιηθεί και να καταστεί βιώσιμος ο μηχανισμός επανεισδοχής προσφύγων και επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία. 

Πιο αναλυτικά, κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε το βράδυ της Πέμπτης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει την κινητοποίηση διοικητικής υποστήριξης από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με δικαστές, διερμηνείς, μεταφραστές και διοικητικούς υπαλλήλους της Frontex. Στόχος της πρότασης αυτής είναι η στελέχωση των κέντρων υποδοχής στα νησιά και στην ενδοχώρα με νομικά καταρτισμένο προσωπικό, έτσι ώστε να επιτρέπεται η ταχεία ανάλυση της κάθε αίτησης ασύλου. 

«Όλο αυτό γίνεται με την πεποίθηση πως η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της, και θα υπάρξει τεράστια ευρωπαϊκή υποστήριξη. Η εναλλακτική σε αυτό είναι οι πολλές Ειδομένες», είπε ο κοινοτικός αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας τη βαρύτητα της κατάστασης. 

Οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους έως τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), όταν και θα ολοκληρωθεί το δείπνο των αρχηγών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένα μπαράζ διμερών επαφών μεταξύ των αρχηγών. 

Φημολογείται πως με την ολοκλήρωση των διεργασιών και την επίτευξη μιας συμφωνίας, ο πρόεδρος Τουσκ μαζί με τον πρόεδρο Γιούνκερ θα έχουν συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Από την πλευρά της Ελλάδας, ο αξιωματούχος δηλώνει πως πρέπει να γίνουν νομικές αλλαγές, έτσι ώστε η Ελλάδα να αναγνωρίσει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα προέλευσης και να ισχύσει το καθεστώς της επανεισδοχής και επιστροφής μεταναστών. 

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει και αυτή σε νομικές αλλαγές, έτσι ώστε να αναγνωρίσει και τους Ιρακινούς ως πρόσφυγες και να τους παρέχει την κατάλληλη κάλυψη, και να ενσωματώσει στο δίκαιό της την Συνθήκη της Γενεύης.

Το μεγάλο παζάρι των Βρυξελλών για τον έλεγχο των ροών

Τρία στρατόπεδα έχουν σχηματιστεί στις κρίσιμες διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, το καθένα με τις δικές του φιλοδοξίες για την επίμαχη συμφωνία με την Τουρκία  με ένα όμως κοινό παρονομαστή, την επιθυμία να εμφανιστούν ως νικητές στη κοινή τους γνώμη.

Το κύριο ζήτημα της Συνόδου δεν είναι άλλο από το Κυπριακό και το άνοιγμα των πέντε κλειστών κεφαλαίων της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Έπειτα από ένα πυρετό διαπραγματεύσεων και συναντήσεων μεταξύ Ε.Ε., Κύπρου και Τουρκίας στο παρασκήνιο, το κείμενο των συμπερασμάτων φαίνεται να είναι αρκετά «ανοιχτό» στον τρόπο ερμηνείας του σχετικά με το άνοιγμα των κεφαλαίων. 

Το κείμενο των συμπερασμάτων τονίζει πως: «Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα προετοιμαστεί για την απόφαση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου». Η ανοιχτή ερμηνεία για τον χρονικό προσδιορισμό του ανοίγματος των κεφαλαίων (το συντομότερο δυνατόν), τονίστηκε και μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού κολεγίου των Επιτρόπων όπου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς δήλωσε πως το άνοιγμα των κεφαλαίων «δεν θα γίνει μέσα σε μια ημέρα» και πως είναι μια «διαδικασία σε βάθος χρόνου».
 
Η ελληνική πλευρά δηλώνει έπειτα από την τριμερή συνάντηση με την Γαλλία και τη Γερμανία «αισιόδοξη για επίτευξη συμφωνίας», κάτι βάσιμο, αν αναλογιστεί κανείς τη σημασία των επαφών Τουσκ τις προηγούμενες ημέρες σε Λευκωσία και Άγκυρα. Ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών δήλωσε μια ημέρα μετά πως «γίνεται μια προσπάθεια σύνδεσης του ανοίγματος των κεφαλαίων με πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού» με τρόπο που θα «υποστηρίζει και τις δύο διαδικασίες».  

Δεδομένης της πρόθεσης αυτής, το σημερινό αποτέλεσμα θα κριθεί στο κατά πόσο θα βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου στις επαφές στο παρασκήνιο της Συνόδου, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία όπου όλες οι πλευρές να μπορούν να παρουσιάσουν μια, τουλάχιστον, «νίκη».

 

Τι δήλωσαν οι ηγέτες της ΕΕ προσερχόμενοι στη Σύνοδο 

Μέρκελ: Άλλο πρόσφυγες άλλο μετανάστες

Προσερχόμενη στη Σύνοδο η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως πρέπει να ξεχωρίσουμε τους πρόσφυγες από τους παράτυπους μετανάστες.

«Η λύση για τους δεύτερους είναι η ανάσχεση της ροής τους προς την Ευρώπη και όσοι από αυτούς καταφέρνουν να μπαίνουν στην Ελλάδα να επαναπροωθούνται στην Τουρκία», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Σε ό,τι αφορά στους πρόσφυγες, πρόσθεσε, «πρέπει να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία να βρούμε ένα κοινό τόπο που να κρατά την ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα της Ευρώπης και σε αυτά της Τουρκίας». 

Καταλήγοντας εξέφρασε την ελπίδα οι Ευρωπαίοι εταίροι να καταλήξουν σε μία κοινή θέση, λέγοντας: «Πιστεύω ότι δεν είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση ώστε να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα της Ευρώπης και στα συμφέροντα της Τουρκίας».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα τόσο με τη Frontex όσο και με άλλους τρόπους.

Ολάντ: Ανάγκη για μια παγκόσμια συμφωνία

Αναφερόμενος στο προσφυγικό προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη για μια παγκόσμια συμφωνία, μια συμφωνία που θα ανταποκρίνεται στο πραγματικό εύρος του προβλήματος.

Η Τουρκία -είπε ο Φρανσουά Ολαντ- είναι καθοριστικός παράγοντας για την επίλυση του προβλήματος.

Χρειαζόμαστε εγγυήσεις για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Παράλληλα, όμως, πρέπει να σεβαστούμε και τα δικαιώματα της Ελλάδος, η οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι αυτή που υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρώπης.

Δεν θα δεχτώ καμία συμφωνία υπογράμμισε που να μην περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω.

Αναφερόμενος στις απαιτήσεις της Τουρκίας, τέλος, είπε πως η Αγκυρα πρέπει να σεβαστεί όλες τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της προς την ΕΕ πριν αρχίσουν οι ενταξιακές συζητήσεις και να ικανοποιηθούν όλα κριτήρια που έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενα. 

«Πιστεύω σε μία παγκόσμια συμφωνία κατά την οποία θα υπάρξει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελλάδας, η οποία αποτελεί μέρος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Δε θα αποδεχτώ συμφωνία αν δεν είναι συνολική και αν δεν υπάρχουν εχέγγυα. Μία συμφωνία συγκροτημένη προς την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με το κλίμα ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες απάντησε πως «δεν τίθεται θέμα συμφιλίωσης καθώς δεν υπήρχε αιτία καβγά. Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε. Πρέπει να υπάρξει μία κοινή απάντηση που όλα τα κράτη-μέλη θα συμφωνήσουν».

Όσο για τη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο δήλωσε: «Στη συνάντηση με την Μερκελ ήταν παρών ο Αλέξης Τσίπρας. Εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Αν η χώρα δε μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα η Γαλλία και η Γερμανία είναι χώρες που συνεργάζονται. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε μαζί, Γερμανία και Γαλλία».

Ρούτε: Δεν υπάρχει εναλλακτική από τη συμφωνία με την Τουρκία

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, είπε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από τη συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Τουρκία.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική από τη συμφωνία με την Τουρκία, γιατί διαφορετικά αυτό θα σήμαινε σε δύσκολη κατάσταση για την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κύριος Ρούτε.

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Ταάβι Ρόιβας πριν την έναρξη της Συνόδου δήλωσε πως η Τουρκία κι η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσουν το ρόλο τους για να τεθεί υπό έλεγχο το μεταναστευτικό.

«Περιμένω από την Ελλάδα να μας πει τι χρειάζεται και όλα τα κράτη-μέλη να συνεισφέρουν. Πρόκειται για άθλο του Ηρακλή», είπε χαρακτηριστικά ο Ρόιβας.

Τσίπρας: Χρειαζόμαστε βοήθεια για την ανθρωπιστική κρίση στην Ειδομένη

Με σκληρή γλώσσα κατά των βορείων γειτόνων της Ελλάδας, που έκλεισαν τα σύνορά τους, με αποτέλεσμα να κλείσει, ουσιαστικά, και η λεγόμενη «βαλκανική οδός», μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει σήμερα απόφαση για ουσιαστική ανθρωπιστική αρωγή στην Ελλάδα, ειδικά στα βόρεια σύνορα (Ειδομένη), όπου αναγνώρισε πως υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, εξαιτίας μονομερών ενεργειών στα Βαλκάνια.

«Αναμένω μια βιώσιμη συμφωνία σήμερα, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να μειώσουμε και να σταματήσουμε τις παράτυπες ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα και την ίδια στιγμή να δημιουργήσουμε μια ανθεκτική νομική οδό για τους πρόσφυγες από την Τουρκία στην ΕΕ» σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Αυτό σημαίνει την επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης και τη δημιουργία ενός ικανού μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία στην ΕΕ. Ελπίζω πως οι αποφάσεις που θα λάβουμε θα είναι εντός του διεθνούς δικαίου, της συμφωνίας της Γενεύης και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου».

«Περιμένω σήμερα μια απόφαση επίσης για βοήθεια προς στην Ελλάδα, στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο βόρειο τμήμα στην Ειδομένη. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση λόγω των μονομερών ενεργειών στον Βαλκανικό Διάδρομο και θεωρώ πως πρέπει να λάβουμε αποφάσεις για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να βρεθεί τρόπος για να υποστηριχθούν οι πρόσφυγες, αλλά και να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση, έτσι ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους» κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας. 

Γιούνκερ: Το αποτέλεσμα της Συνόδου θα φανεί στη νεκροψία

Την ίδια στιγμή, ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος σχετικά με το αποτέλεσμα της Συνόδου, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απάντησε: «Θα φανεί στη νεκροψία.

Φάιμαν: Δεν μπορούν όλοι οι πρόσφυγες να έρθουν στην Ευρώπη

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, από την πλευρά του τόνισε πως δεν μπορούν όλοι οι πρόσφυγες να «έρθουν στην Ευρώπη».

Ο Αυστριακός καγκελάριος συμπλήρωσε πως η βαλκανική οδός, καθώς και όλες οι υπόλοιπες παράνομες οδοί, πρέπει να παραμείνουν κλειστές. 

Κάμερον: Καλή ιδέα η επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε πως η συμφωνία επιστροφής των μεταναστών στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά θα αποτελέσει πρόοδο.

«Στηρίζουμε την ιδέα της επιστροφής ανθρώπων από την Ελλάδα στην Τουρκία. Είναι καλή ιδέα», είπε ο κύριος Κάμερον, αλλά επισήμανε πως θα πρέπει «να ξέρουμε ότι για να ισχύσει αυτή η πολιτική, πως δεν θα αλλάξουμε την δική μας πολιτική».

Μογκερίνι: Δεν συνεργαζόμαστε μόνο με την Τουρκία

Παράλληλα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε πως στη συζήτηση δεν συμμετέχει μόνο η Τουρκία και υπάρχουν άλλες χώρες με τις οποίες πρέπει να συνομιλήσουν για το μεταναστευτικό.

«Ο χειρισμός του μεταναστευτικού δε σημαίνει ότι θα συνεργαστούμε μόνο με την Τουρκία. Η συνεργασία με την Τουρκία δε σημαίνει ότι συνεργαζόμαστε μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά για την εσωτερική ασφάλεια, τον νόμο και την τάξη, την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους και το Κυπριακό», είπε η κυρία Μογκερίνι.

Πηγή: protothema.gr

Best of internet