+slo-gun

Πρόταση για μκρότερη μείωση του αφορολόγητου έκανε η κυβέρνηση στην Τρόικα

Πρόταση για μκρότερη μείωση του αφορολόγητου έκανε η κυβέρνηση στην Τρόικα

Πρόταση για μκρότερη μείωση του αφορολόγητου έκανε η κυβέρνηση στην Τρόικα

Το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει σε κλείσιμο του φορολογικού εντός της ημέρας - Οι επικεφαλής των ελεγκτών θα ξανασυναντηθούν με Τσακαλώτο στις 18:30, ενώ μία ώρα αργότερα, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με Κατρούγκαλο.  

Με στόχο να κλείσουν σήμερα το φορολογικό, ορίστηκε και νέα συνάντηση με την Τρόικα, στις 18.30 το απόγευμα.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε νέα πρόταση για αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και οι θεσμοί συμφώνησαν αντί για τη συζήτηση για την παιδεία που ήταν προγραμματισμένη στις 18.30, να εξετάσουν αυτό το θέμα προκειμένου να κλείσει.

Κατά τη μεσημεριανή συνάντηση, υπήρξαν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία συμφωνία επί των αλλαγών στη φορολογία, ανέφερε πηγή.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να περισώσει ό,τι μπορεί από το αφορολόγητο, το οποίο οι δανειστές θέλουν να μειωθεί από τα 9.550 ευρώ στα 7.000-8.000 ευρώ και με μείωση της ισχύουσας έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ στα 1.700-1.800 ή και ακόμα χαμηλότερα.

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκονται και οι συντελεστές της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος μισθωτών –συνταξιούχων – αγροτών όπου η βασική διαφοροποίηση μέχρι σήμερα είναι στους συντελεστές 32% και 42%. Η κυβέρνηση επιθυμούσε να κατέβει ο συντελεστής 42% στα 30.000 ευρώ, αλλά οι δανειστές ζητούν το 42% να ξεκινά στα 42.000 ευρώ εισοδήματος και να φτάνει ως τα 65.000 (οπότε επιβάλλεται 50%).

Στη βάση αυτή εξετάζεται και ο συντελεστής 32% να ξεκινά στα 22.000 ευρώ ( αντί 25.000 ευρώ σήμερα), μεταφέροντας μεγάλα βάρη σε χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Φορος στις τραπεζικές συναλλαγές

Εντωμεταξύ, το σχέδιο για την επιβολή φόρου τραπεζικών συναλλαγών 1 τοις χιλίοις επανέφερε και πάλι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές η κυβέρνηση, για να αποφύγει άλλα επώδυνα νέα μέτρα προκειμένου να καλύψει τις «τρύπες» στο δημοσιονομικό και στο ασφαλιστικό.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Να εισπράξει ένα μεγαλοπρεπές «όχι» από την Τρόικα και κυρίως από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Είναι η τρίτη φορά που το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται με αυτή την πρόταση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και είναι η τρίτη φορά που την απορρίπτουν οι θεσμοί, στη λογική ότι η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου θα ήταν ότι χειρότερο για το τραπεζικό σύστημα.

Τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση προωθεί μέτρα για να καταστεί υποχρεωτική από φέτος η χρήση των τραπεζικών πληρωμών, θα αποτελούσε και «κτύπημα κάτω από τη μέση» για τους πολίτες που θα αναγκάζονταν σε ένα έμμεσο χαράτσι για όλες σχεδόν τις συναλλαγές με τις τράπεζες.

Αν δηλαδή όλα τα εισοδήματα που μπαίνουν στις τράπεζες «κουρεύονταν» κατά 0,1% και στη συνέχεια όλες οι πληρωμές (ύψους 300 ευρώ και άνω σύμφωνα με το σχέδιο) δέχονταν και επιπλέον φόρο 0,1% τότε το μέτρο θα έπληττε αδιακρίτως όλους όσους συναλλάσσονται με τις τράπεζες, ενώ θα λειτουργούσε σαν αντικίνητρο για την επιστροφή στις τράπεζες των χρημάτων που βρίσκονται «στα στρώματα» των πολιτών.

Το μέτρο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποδώσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ και θα διευκόλυνε την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει πόρους για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, επιτυγχάνοντας εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από τη φορολογία εισοδήματος και 1% από λοιπές πηγές -μεταξύ των οποίων μέτρα τα οποία προβλέπονται ήδη στο Μνημόνιο αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί όπως περικοπές αμυντικών δαπανών 400 εκατ. ευρώ, 100 εκατ. ευρώ από τα VLT's του ΟΠΑΠ και άλλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και πρόταση αύξησης των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας ορίστηκε για τις 7:30 το απόγευμα.

Αισιοδοξία για συμφωνία εως την 25η Μαρτίου

 Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως επικρατεί αισιοδοξία επίτευξη συμφωνίας, ίσως και έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας. Αν θα επιτευχθεί αυτό, θα κριθεί όπως εκτιμούν την Παρασκευή. Από την πλευρά της πάντως η κυβερνητική εκπρόσωπος έδωσε χρονικό περιθώριο έως τις 25 Μαρτίου.

Πηγή: newmoney.gr

Best of internet