Νέα δήλωση-σοκ από τον Μπρέιβικ: Θα αγωνιστώ μέχρι θανάτου για τον ναζισμό

Gazzetta team
Νέα δήλωση-σοκ από τον Μπρέιβικ: Θα αγωνιστώ μέχρι θανάτου για τον ναζισμό
Ο Νορβηγός μακελάρης που σκότωσε 77 ανθρώπους παραμένει αμετανόητος, όπως φάνηκε από τη σημερινή του παρουσία στο δικαστήριο.

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο Νορβηγός μακελάρης που, παρακινημένος από την ακραία ρατσιστική του ιδεολογία σκότωσε συνολικά 77 άτομα σε μια διπλή τρομοκρατική επίθεση το καλοκαίρι του 2011, δήλωσε σήμερα σε δικαστήριο της χώρας του ότι είναι διατεθειμένος να «αγωνιστεί μέχρι θανάτου» για τον εθνικοσοσιαλισμό, το πολιτικό δόγμα του ναζιστικού κόμματος.

Ο Μπρέιβικ έχει υποβάλλει μήνυση κατά του νορβηγικού κράτους, διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησής του στην φυλακή Skien τις οποίες χαρακτηρίζει απάνθρωπες, παρά το γεγονός ότι κρατείται σε μια πελώρια πτέρυγα η οποία είναι ολόκληρη στη διάθεσή του, έχοντας πρόσβαση όχι μόνο σε υπολογιστή αλλά και σε Playstation.

Όπως υποστήριξε σήμερα στο δικαστήριο ο Μπρέιβικ, η νορβηγική κυβέρνηση προσπαθεί να τον «σκοτώσει» εδώ και πέντε χρόνια, κρατώντας τον σε πλήρη απομόνωση μέσα στη φυλακή.

Ισχυρίζεται ότι είναι θύμα «βάναυσης και απάνθρωπης μεταχείρισης», καθώς υποβάλλεται συνεχώς σε εξονυχιστικούς σωματικούς ελέγχους, παρά το γεγονός ότι «αποτελεί υπόδειγμα κρατούμενου» και δεν έχει δώσει ούτε μια αφορμή στις αρχές να τον υποπτεύονται τα 5 χρόνια της κράτησής του. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποβάλλομαι σε αυτούς τους άσκοπους και εξευτελιστικούς ελέγχους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των αρχών ότι θα εκμεταλλευτεί την δίκη του για να προβάλλει τις ακραίες ρατσιστικές του απόψεις, ο Μπρέιβικ ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου να «αγωνιστεί μέχρι θανάτου» για τον Ναζισμό και έκανε εκτενή αναφορά στο ακροδεξιό κόμμα που προσπαθεί να ιδρύσει μέσα από τη φυλακή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπρέιβικ, κατά τη άφιξή του χθες στο δικαστήριο, έκανε έναν ναζιστικό χαιρετισμό, τον οποίο ωστόσο δεν πραγματοποίησε σήμερα ύστερα από σχετική υπόδειξη του δικαστή.

Ο 37χρονος Μπρέιβικ σχεδίασε και εκτέλεσε μια διπλής τρομοκρατικής επίθεσης στη Νορβηγία το καλοκαίρι του 2011, που συγκλόνισε τη διεθνή κοινή γνώμη. Στις 22 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς, ο Μπρέιβικ τοποθέτησε βομβιστικό μηχανισμό σε αυτοκίνητο έξω από κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας της Νορβηγίας, Όσλο. Η έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο οκτώ ατόμων. Στη συνέχεια, μετέβη στην κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια, όπου, παριστάνοντας τον αστυνομικό, άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, σκοτώνοντας 69 ακόμη άτομα, πριν τελικά συλληφθεί από τις Νορβηγικές αρχές.

Τον Αύγουστο του 2012 καταδικάστηκε για μαζικές δολοφονίες και τρομοκρατία.

Πηγή: protothema.gr