Μέρκελ: «Πρέπει να ανακουφίσουμε την Ελλάδα από το βάρος του προσφυγικού»

Gazzetta team
Μέρκελ: «Πρέπει να ανακουφίσουμε την Ελλάδα από το βάρος του προσφυγικού»
Eυρωπαϊκή συνολική λύση, με στήριξη της Ελλάδας, προωθεί για το προσφυγικό η Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε σε ομιλία της στη Γερμανική Βουλή, ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

«Το θέμα των προσφύγων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών. Στόχος της Γερμανίας είναι η ανακούφιση όλων των χωρών - ιδιαίτερα της Ελλάδας. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν αν εισέλθουν στην χώρα λιγότεροι πρόσφυγες», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την προτεινόμενη συμφωνία με την Τουρκία, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε: «Για κάθε Σύριο πρόσφυγα που θα επιστρέφεται από την Ελλάδα στην Τουρκία, ένας άλλος Σύριος θα εγκαθίσταται στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επίσης, ζήτησε αναθεώρηση των κανόνων της Σύμβασης του Δουβλίνου, προκειμένου να διατηρηθεί η Συνθήκη Σένγκεν, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό βήμα προόδου την προθυμία από την τουρκική και την γερμανική πλευρά για επίτευξη λύσης στο προσφυγικό. Αίσθηση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι η Μέρκελ έκλεισε την πόρτα στην Τουρκία για ένταξη στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «το θέμα αυτό δεν είναι στην ημερήσια διάταξη».

Η Γερμανίδα καγκελάριος επέκρινε τέλος την τρέχουσα κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ.

Πηγή: koolnews.gr