Liberation: Πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο στην Ελλάδα;

Gazzetta team
Liberation: Πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο στην Ελλάδα;

Πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο «βλέπει» ο Γάλλος αρθρογράφος της εφημερίδας Liberation Ζαν Κατρεμέρ, ο οποίος σχολιάζει την δημοσκοπική βουτιά του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑαπό τον Ιανουάριο του 2015 που ανέλαβε την εξουσία έως σήμερα. Επιπλέον διερωτάται αν το κόμμα του Έλληνα πρωθυπουργού θα είναι σύντομα στην αντιπολίτευση.

«Ελλάδα: Ο ΣΥΡΙΖΑ σύντομα στην αντιπολίτευση;», είναι ο τίτλος του επίμαχου άρθρου το οποίο κάνει μία αποτίμηση της δεινής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα τουΑλέξη Τσίπρα. «Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα αντέξει μέχρι το καλοκαίρι;», διερωτάται ο Γάλλος αρθρογράφος και προσθέτει: «Με μικρή πλειοψηφία τριών εδρών (153 σε σύνολο 300 στην ελληνική βουλή), ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα έχει μεγάλη δυσκολία να επιβιώσει από την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος την οποία καλείται να εφαρμόσει μέσα στους επόμενους μήνες».



«Πολλοί στην Αθήνα, όπου βρέθηκα πριν από δέκα μέρες για ένα συνέδριο, μιλούσαν για πρόωρες εκλογές τον προσεχή Ιούλιο», γράφει ο Γάλλος αρθρογράφος μιλώντας για τα όσα άκουσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας. Για τον Ζαν Κατρεμέρ, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις - με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσπά 20 έως 25% - δείχνουν μία απότομη πτώση της δημοτικότητάς του η οποία δεν αναμένεται να του διασφαλίσει μακροημέρευση στην εξουσία.

«Αυτό το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (που έχει τις ρίζες του στον κομμουνισμό με "γραμμή" από την Μόσχα), αν και υπέστη ακρωτηριασμό της ακροαριστερής του πτέρυγας, κέρδισε ωστόσο, τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 με ποσοστό 35% των ψήφων, σχεδόν το σκορ που είχε καταγράψει στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, όταν ανέλαβε την εξουσία. Ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα αν θυμηθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει μόνο το 4,6% των ψήφων, το Σεπτέμβριο του 2009», επισημαίνει ο Γάλλος αρθρογράφος και προσθέτει: «Το κόμμα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, οφείλει την επιτυχία του στην κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο από 44% ολίσθησε στο 6%... Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ αποσπά 20 με 25% και ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί στους πιστωτές», υποστηρίζει ο Ζαν Κατρεμέρ.

«Δεν θα μπορέσει να γίνει επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και το πρόβλημα των προσφύγων, με το οποίο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε, θα σταθμίσει τα δημόσια οικονομικά και τον τουρισμό, την κύρια πηγή εσόδων της χώρας», επισημαίνει Έλληνας διπλωμάτης υπό καθεστώς ανωνυμίας, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

«Πάνω απ' όλα», υπογραμμίζει ο Γάλλος αρθρογράφος, «οι Έλληνες διαπιστώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις υποσχέσεις του δεν είναι σε θέση να μεταρρυθμίσει το ελληνικό κράτος». «Οι Συντηρητικοί, οι οποίοι είναι το ίδιο υπεύθυνοι για την ελληνική κρίση όσο και το ΠΑΣΟΚ, υπέφεραν λιγότερο από την πρόσφατη πολιτική αναταραχή», σχολιάζει τέλος ο Ζαν Κατρεμέρ στο άρθρο του.

Πηγή protothema.gr