Μπαλτάς: «Η εικόνα που δίνει η Ειδομένη είναι τιμητική για την Ελλάδα»

Gazzetta team
Μπαλτάς: «Η εικόνα που δίνει η Ειδομένη είναι τιμητική για την Ελλάδα»
Μια διαφορετική θεώρηση των όσων συμβαίνουν στην Ειδομένη φαίνεται ότι έχει ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μπαλτάς προτίμησε να αναφερθεί αρχικά στα τεκταινόμενα στο προσφυγικό, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει ότι η εικόνα της Ειδομένης δεν αποτελεί ντροπή για την Ελλάδα, αλλά, αντίθετα, είναι τιμητική!

«Η εικόνα που δίνει η Ειδομένη για την Ελλάδα είναι τιμητική για την Ελλάδα, όσο κι αν σας φανεί ίσως περίεργο» υπογράμμισε συγκεκριμένα ο κ. Μπαλτάς. Και επιχειρηματολόγησε σχετικά: «Διότι εμείς προσπαθούμε να πείσουμε όσους είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη ότι, με τα δεδομένα που είναι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ελπίδα να ανοίξουν τα σύνορα. Δεν προσπαθούμε να τους εκδιώξουμε, ούτε να τους μαζέψουμε και να τους μαντρώσουμε, προσπαθούμε να τους πείσουμε να πάνε στους καταυλισμούς που, με πυρετώδεις ρυθμούς, φτιάχνονται σε όλη την Ελλάδα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπαλτάς ανέφερε ακόμη ότι στο προσφυγικό πρόβλημα «παίζεται η τιμή της χώρας», η οποία, όπως είπε, σε αυτήν την κρίση, δείχνει ένα ανθρώπινο πρόσωπο προς τους χιλιάδες πρόσφυγες.

«Προσπαθούμε να πείσουμε τους πρόσφυγες να πάνε στους καταυλισμούς που δημιουργούνται με πυρετώδεις ρυθμούς στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Μπαλτάς, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί η Αθήνα είναι πολιτική αλληλεγγύης και όχι βίας. «Η ντροπή της Ειδομένης είναι ντροπή για την ανθρωπότητα και τις χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους» πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ντραπεί σε σχέση με την Ειδομένη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Σας καλώ να διαβάσετε τι έγινε στη Νέα Καβάλα» είπε επίσης. «Πώς υποδέχονται οι κάτοικοι εκεί τους πρόσφυγες και πώς αυτή η υποδοχή σώζει την τιμή της Ελλάδας και δια της Ελλάδας την τιμή της ανθρωπότητας» συμπλήρωσε.

Και κατέληξε: «Η Ελλάδα κάνει το παν μέσα σ' όλη αυτή την κρίση που κουβαλάει να ξαναδώσει αξιοπρέπεια στον κόσμο».

Με... διευκρινιστική ανακοίνωση... επιβεβαιώνει όσα είπε

Μετά τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Μπαλτάς θεώρησε σκόπιμο να κάνει και διευκρινιστική δήλωση, με την οποία επιβεβαιώνει, ουσιαστικά, όσα ανέφερε νωρίτερα, αν και μιλάει για «απομόνωση» και «αλλοίωση» φράσεων και δηλώσεών του.

Στη δήλωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού, ο κ Μπαλτάς αναφέρει συγκεκριμένα: «Προσωπικά, είμαι συνηθισμένος στην απομόνωση φράσεων από δηλώσεις μου με στόχο την αλλοίωση του περιεχομένου τους. Δεν με εκπλήσσει. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εσκεμμένη αλλοίωση "παίζει" με το δράμα πονεμένων ανθρώπων στην Ειδομένη. Σε αυτό το παιχνίδι κινητοποιήθηκαν ακαριαία μικροπολιτικά αντανακλαστικά από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντί άλλης απάντησης, τον προτρέπω να διαβάσει προσεκτικά ολόκληρη τη δήλωσή μου, ελπίζοντας να συναισθανθεί την αστοχία του».

Ακολουθεί αυτούσια η δήλωση του Υπουργού κατά τη συνέντευξη Τύπου:

«Νομίζω ότι η εικόνα που δίνει η Ειδομένη για την Ελλάδα είναι τιμητική για την Ελλάδα. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο. Διότι εμείς προσπαθούμε να πείσουμε όσους είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη ότι με τα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν τα σύνορα. Δεν προσπαθούμε να τους εκδιώξουμε, ούτε να τους μαζέψουμε και να τους μαντρώσουμε, προσπαθούμε να τους πείσουμε να πάνε στους καταυλισμούς που με πυρετώδεις ρυθμούς φτιάχνονται στη χώρα. Η ντροπή της Ειδομένης είναι ντροπή της ανθρωπότητας. Αν θέλετε, γενικά και πολύ πιο ειδικά, είναι ντροπή των χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ντραπεί σε σχέση με την Ειδομένη. Έχει αντίθετα την τιμή να έχει βοηθήσει στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες όσο το δυνατό -που δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό αυτό το όσο το δυνατόν- ακόμα και έτσι, ακόμα και μέσα στις λάσπες, ακόμα και μέσα στο κρύο να βοηθήσει τους ανθρώπους εκεί, προσπαθώντας να τους πείσει -επαναλαμβάνω- να πάνε στους χώρους φιλοξενίας που χτίζονται με ραγδαίους ρυθμούς κοντά.

Για να αντιστρέψουμε λοιπόν το ερώτημα, σας καλώ να διαβάσετε τι έγινε στην Κόνιτσα, σας καλώ να διαβάσετε τι έγινε στη Νέα Καβάλα, πώς υποδέχονται οι κάτοικοι εκεί τους πρόσφυγες και πώς αυτή η υποδοχή σώζει την τιμή της Ελλάδας και, δια της Ελλάδας, την τιμή της ανθρωπότητας. Είδατε στις ειδήσεις ότι ακόμα και σε πολύ μεγάλης εμβέλειας τηλεοπτικά και κινηματογραφικά δίκτυα ζητούν να βοηθηθεί η Ελλάδα, για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες. Αναφέρομαι στο ”Game of thrones”. Εχθές είδατε ένα βιντεάκι. Το ανάποδο συμβαίνει λοιπόν. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, κάνει το παν κυριολεκτικά, μέσα στην κρίση, με όλη αυτή την ένδεια, με όλη αυτή την δυσκολία που έχει, να ξαναβρεί τη δική της αξιοπρέπεια και βρίσκοντάς την να ξαναδώσει και εκείνη αξιοπρέπεια στον κόσμο».

Πηγή: protothema.gr