Πειραματική μέθοδος για έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του προστάτη

Gazzetta team
Πειραματική μέθοδος για έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του προστάτη
Ένας από τους μεγαλύτερους υφέρποντες φόβους για τους άνδρες είναι ο καρκίνος του προστάτη. Αν και έως τώρα εντοπίζεται με τις καθιερωμένες μεθόδους διεπιστημονική έρευνα δημιουργεί πολλές ελπίδες για έγκαιρη, ακριβή διάγνωση και αντιμετώπιση με νέας κατηγορίας βιοδείκτες.

Ενδεικτικό πάντως της έκτασης που έχει το πρόβλημα είναι ότι ετησίως στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται 200.000 έστω και αν ο κίνδυνος θανάτου είναι μόλις 1 στα 35.

Οι ελπίδες αντιμετώπισης του αυξάνονται καθώς στις καθιερωμένες μεθόδους διάγνωσης προστίθεται μια σειρά νέας κατηγορίας επι μέρους ελέγχων με στόχο να ενοποιηθούν σε μια μόνον εξέταση. Αν και η μέθοδος παραμένει σε πειραματικό στάδιο φαίνεται να υπόσχεται πολλά.

Έρευνα για το «μη κωδικοποιούν» μόριο RNA (non-coding RNA ή ncRNA, RNA: ριβοζονουκλεϊνικό οξύ) προερχόμενο από τον προστάτη ασθενών με καρκίνο οδήγησε στον προσδιορισμό σειράς νέων βιοδεικτών που μπορεί να εντοπισθούν εύκολα στα ούρα τους.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές ενσωματώνοντας αυτούς τους δείκτες RNA σε μια μόνον διαδικασία ελέγχου δυνητικά δημιουργούνται προϋποθέσεις απλό, ολοκληρωμένο, μη επεμβατικό και ακριβέστερο, συγκριτικά με τα σημερινά δεδομένα, έλεγχο για καρκίνο του προστάτη.

Με την κατά το δυνατόν απλουστευμένη περιγραφή από την μελέτη διευκρινίζεται ότι το RNA χρησιμεύει ως μέρος του μηχανισμού που ρυθμίζει την παραγωγή των πρωτεϊνών από το γενετικό υλικό. Σε αντίθεση με αυτή την διαπίστωση πολλοί επιστήμονες μέχρι τώρα πίστευαν ότι η μεγάλη πλειοψηφία του RNA δεν είχε πραγματική λειτουργία.

Ωστόσο προχωρώντας ένα βήμα στις έρευνες τους κατανόησαν ότι η κατηγορία μορίων «non-coding RNAs» αποκτά ρόλο και δείχνει ότι μπορεί να ρυθμίσει έναν αριθμό φυσιολογικών και παθολογικών διαδικασιών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η ανάπτυξη και εξέλιξη του καρκίνου στον προστάτη. Επομένως δυνητικά μπορεί να λειτουργήσουν ως βιοδείκτες σχετικά με την ύπαρξη του.

Κατά την διάρκεια του ελέγχου η ομάδα των επιστημόνων έλαβε 64 δείγματα βιοψίας προστάτη και μελέτησε 200 εκατομμύρια αλληλουχίες από κάθε δείγμα. Μέσω αυτής της διαδικασίας κατάφεραν να εντοπίσουν περισσότερα από 2.000 γονίδια που έδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των όγκων και των δειγμάτων ελέγχου.

Αρκετά από αυτά απεδείχθη ότι είχαν περισσότερο εξειδικευμένο χαρακτήρα και ευαισθησία συγκριτικά με τους καθιερωμένους βιοδείκτες εντοπισμού όγκου στον προστάτη.

Μάλιστα ένα από αυτά που ορίζεται με την συντομογραφία TAPIR (Tumour-Associated Proliferation-Inducing RNA) αποδεικνύεται σημαντικό για την ανάσχεση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Ωστόσο είναι ενωρίς για να θεωρηθεί ότι τα αποτελέσματα της εργαστηριακής έρευνας θα βρουν γόνιμο έδαφος στην κλινική εφαρμογή. Πάντως είναι ενθαρρυντικό ότι οι βιοδείκτες βρέθηκαν στα ούρα ατόμων με καρκίνο του προστάτη γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι μπορεί να ανιχνευθεί περισσότερο εύκολα και με ακρίβεια.

Για τις ανάγκες της έρευνας εργάστηκαν Γερμανοί ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Friedemann Horn (University of Leipzig and the Fraunhofer Institute for Cell Therapy and Immunology IZI, Leipzig) αλλά και τον καθηγητή Manfred Wirth (University of Dresden).

Η ανακοίνωση έγινε σε συνεδριο της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Ένωσης στο Μόναχο. Το πρόγραμμα είναι μέρος της κοινοπραξίας RIBOLUTION (RIBOnucleic acid-based diagnostic soLUTIONs) με χρηματοδότηση από το φημισμένο Ίδρυμα Fraunhofer.

Συμμετείχαν πέντε Ινστιτούτα του και πανεπιστήμια για τον εντοπισμό νέων RNA βιοδεικτών και την ανάπτυξη διαφορετικού τρόπου ελέγχου για καρκίνο του προστάτη.

Με τα ισχύοντα δεδομένα ο έλεγχος για καρκίνο του προστάτη γίνεται μέσω των γνωστών PSA και PSA3 στο αίμα που όμως σύμφωνα με απόψεις ειδικών, κρίνοντας εκ των αποτελεσμάτων, δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ακριβείς βιοδείκτες.

Πηγή: efsyn. gr