Η Αλ Κάιντα σκόρπισε τον θάνατο σε παραθαλάσσιο θέρετρο στην Ακτή Ελεφαντοστού

Gazzetta team
Η Αλ Κάιντα σκόρπισε τον θάνατο σε παραθαλάσσιο θέρετρο στην Ακτή Ελεφαντοστού
Δεκαέξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή έπειτα από επίθεση έξι ενόπλων σε ξενοδοχείο στο παραθαλάσσιο θέρετρο Γκραν Μπασάμ στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου συχνάζουν υπήκοοι χωρών της Δύσης και βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων ανατολικά του Αμπιτζάν.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Γαλλικό πρακτορείο οι ένοπλοι «που ήταν βαριά οπλισμένοι και φορούσαν κουκούλες πυροβόλησαν εναντίον των θαμώνων του ξενοδοχείου L'Etoile du sud…».



«Έξι ένοπλοι επέδραμαν στην παραλία του Μπασάμ σήμερα το απόγευμα...Δυστυχώς, έχουμε 14 πολίτες και δύο στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων νεκρούς. Οι έξι δράστες σκοτώθηκαν επίσης», είπε ο πρόεδρος της χώρας Αλασάν Ουατάρα που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών: «Τρία ξενοδοχεία δέχθηκαν επίθεση από ενόπλους» στην τουριστική αυτή περιοχή. Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας επενέβησαν αμέσως και κατόρθωσαν να εξουδετερώσουν έξι τρομοκράτες» και διευκρινίζεται ότι «λεπτομερής απολογισμός θα δοθεί στη δημοσιότητα τις προσεχείς ώρες».

Την ευθύνη για την επίθεση στο θέρετρο Γκραν Μπασάμ στην Ακτή του Ελεφαντοστού ανέλαβε η Αλ Κάιντα στο Iσλαμικό Μάγρεμπ (AQMI), σύμφωνα με το κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.




Νωρίτερα αξιωματικός της αστυνομίας είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον 12 νεκρούς, ανάμεσά τους τέσσερις Ευρωπαίοι και ένα 5χρονο παιδί.

«Προς το παρόν, έχουμε συνολικά 12 νεκρούς, ανάμεσά τους τέσσερις Ευρωπαίοι...Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν υπάρχουν άλλοι. Αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούμε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο αξιωματικός κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των μελών των υπηρεσιών ασφαλείας, όπου ήταν παρών δημοσιογράφος του Ρόιτερς.

Σε βίντεο που κατέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες φαίνονται τουλάχιστον 7 άνθρωποι να κείτονται στο έδαφος μετά την επίθεση.

«Είδα επτά νεκρούς και τους έχω φιλμάρει. Υπήρχαν τέσσερις ένοπλοι. Κολυμπούσα όταν ξεκίνησε (η επίθεση) και έτρεξα μακριά», δήλωσε ο Νταμάν Κίμα που έδειξε το βίντεο με τους νεκρούς στο Ρόιτερς. Ο ίδιος τράβηξε και φωτογραφίες από χειροβομβίδες και πολεμοφόδια που άφησαν πίσω τους οι δράστες της επίθεσης.




Την επίθεση καταδίκασε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά την οποία «σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας Γάλλος πολίτης» και πρόσθεσε ότι η Γαλλία προσφέρει τη βοήθειά της στην Ακτή του Ελεφαντοστού «στον τομέα της επιμελητείας και των πληροφοριών» για την ανακάλυψη των δραστών και δεσμεύθηκε ότι η Γαλλία θα ενισχύσει τη συνεργασία της με τους εταίρους της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.


Η επίθεση σημειώνεται σχεδόν δύο μήνες μετά από την επίθεση ισλαμιστών σε ξενοδοχείο της Ουαγκαντούγκου στην γειτονική Μπουρκίνα Φάσο με δεκάδες νεκρούς, γεγονός που ενίσχυσε τις ανησυχίες για την εξάπλωση της ισλαμιστικής βίας στις χώρες της δυτικής Αφρικής.

Πηγή: protothema.gr