Η απάντηση των Ελλήνων εισαγγελέων στη Γερμανία για το σκάνδαλο της Volkswagen

Gazzetta team
Η απάντηση των Ελλήνων εισαγγελέων στη Γερμανία για το σκάνδαλο της Volkswagen
Έρευνα μόνο στη Γερμανία για το σκάνδαλο της Wolkswagen ζητούν οι Γερμανοί - Τι απάντησαν οι Έλληνες εισαγγελείς σε συνάντηση στη Χάγη

Την απίστευτη αξίωση να μην κινηθεί ποινική διαδικασία για το σκάνδαλο της Volkswagen σε καμία άλλη χώρα πλην της Γερμανίας, διότι διαφορετικά θα υπάρξει «επικάλυψη αξιοποίνου», προέβαλλαν Γερμανοί εισαγγελείς σε ομολόγους τους από 18 χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- σε συνάντηση που είχαν στη Χάγη με θέμα την υπόθεση του «πειραγμένου» λογισμικού της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Έλαβαν, όμως, αποστομωτική απάντηση από τους Έλληνες εισαγγελείς που συμμετείχαν στη συνάντηση. Οι εισαγγελείς κ. Ελένη Τουλουπάκη και Χρ. Τζούρα επικαλούμενοι το... παρελθόν των Γερμανών στο σκάνδαλο της Siemens, εξέφρασαν φόβους πως όπως και τότε, έτσι και τώρα στην υπόθεση της Volkswagen τα κακουργήματα θα μετατραπούν σε πλημμελήματα.


Οι αξιώσεις των Γερμανών

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση οι Γερμανοί εισαγγελείς, υποστήριξαν ότι οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί από τις άλλες χώρες θα πρέπει να αποσταλούν σε αυτούς γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει «επικάλυψη του αξιοποίνου».

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Γερμανία για την υπόθεση αυτή προβλέπεται μόνο η επιβολή χρηματικής ποινής και όχι ποινικές κυρώσεις.

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση των Ελλήνων εισαγγελέων, οι οποίοι τους απάντησαν: «Έκφράζουμε σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από τη Γερμανία, επειδή στο παρελθόν είχαμε πολύ κακή εμπειρία από την υπόθεση της Siemens, όπου τα κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα».

Η στάση των Ελλήνων εισαγγελέων προκάλεσε αίσθηση ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η πολυμελής αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ ( όπου έχει διενεργηθεί μεγάλη έρευνα για την υπόθεση)τους έδωσε συγχαρητήρια.

Αντιδράσεις στις αξιώσεις των Γερμανών προέβαλλαν επίσης και οι εισαγγελικοί λειτουργοί από διάφορες χώρες όπως, ΗΠΑ, Πορτογαλία, Ισπανία , Ιταλία και Γαλλία. Η Ελλάδα πρόκειται να συνεργαστεί στενά με την Ιταλία και τη Γαλλία για την ανταλλαγή στοιχείων και την παροχή τεχνογνωσίας που θα διευκολύνουν την πορεία της έρευνας.

Τελικά, η συνάντηση της Χάγης αποφάσισε να επαναληφθεί προκειμένου οι Γερμανοί να εκθέσουν τα επιχειρήματα τους.

Η έρευνα στην Αθήνα

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από τον περασμένο Σεπτέμβριο για την υπόθεση αυτή.

Την έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλ. Ζαγοραίος προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος, όπως της απάτης σε βάρος του Δημοσίου που συνδέεται με τα χαμένα για τα δημόσια ταμεία τεράστια χρηματικά ποσά από τα τέλη ταξινόμησης.

Πηγή: protothema.gr