Στο «απόλυτο μηδέν» το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ

Gazzetta team
Στο «απόλυτο μηδέν» το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ
Στο ύψος των περιστάσεων στάθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προχωρώντας σε πέντε γενναία βήματα με στόχο την τόνωση της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη και την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωζώνης, η κεντρική τράπεζα προβαίνει σε μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0%, από 0,05%. Ακόμη πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος ωθείται, κατά συνέπεια, το επιτόκιο καταθέσεων σε ευρώ, στο -0,40%, από -0,30% που ήταν μέχρι πρότινος.

Παράλληλα, η ΕΚΤ προχωρά σε «γενναία» αύξηση των αγορών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ, από 60 δισ. ευρώ, σε μια ύστατη προσπάθεια αντιμετώπισης της απειλής του αποπληθωρισμού που εξακολουθεί να κυκλώνει την Ευρωζώνη.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, στη μαζική αγορά ομολόγων περιλαμβάνονται πλέον και εταιρικά ομόλογα επενδυτικού βαθμού, συνομολογημένα σε ευρώ, ξεκινώντας από τον Απρίλιο.

Τέλος, επιπλέον των αλλαγών στην επιτοκιακή πολιτική της, η ΕΚΤ ανακοινώνει δέσμη τεσσάρων μέτρων αναχρηματοδότησης, μακροπρόθεσμου ορίζοντα. Στο πλαίσιο αυτό, η διάρκεια των νέων LTRO της κεντρικής τράπεζας επεκτείνεται στα τέσσερα χρόνια.

Όπως αποδεικνύεται, ο Super Mario επιστράτευσε το «μπαζούκα» που ανέμενε με αγωνία η αγορά, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των αναιμικών οικονομιών της Ευρωζώνης, στοχεύοντας παράλληλα σε τόνωση του πληθωρισμού.

Πηγή: insider.gr