Ανάπτυξη 1,9% το 2017 δείχνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

Gazzetta team
Ανάπτυξη 1,9% το 2017 δείχνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γ.Γ. του ΟΟΣΑ.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτή την κρίσιμη στιγμή και ότι αυτή η χρονιά θα είναι χρονιά ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία.

Αυτό, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, αποδεικνύεται από μια σειρά γεγονότων. «Βασική πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η επίτευξη ενός διττού στόχου: η ανάκαμψη με κοινωνική δικαιοσύνη, με ταυτόχρονη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα ότι η οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα αποτελεί έναν δίκαιο και ισορροπημένο απολογισμό του τεράστιου κοινωνικού κόστους των πολιτικών που εφαρμόστηκαν από το 2010 έως το 2014.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκουρία τόνισε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσκολίες. «Μπορείτε να συνεχίσετε να στηρίζεστε στον ΟΟΣΑ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκουρία, που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε παραδώσει στον πρωθυπουργό την έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα.

Ανάπτυξη 1,9% το 2017 δείχνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού τόνισε ότι τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα έχει περάσει από μια φάση επίπονης ύφεσης με αύξηση της ανεργίας, μεγάλη πτώση του εισοδήματος και με αύξηση των επιπέδων φτώχειας και ανισότητας. Αναφέρθηκε δε, και στις οικονομικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στη χώρα. «Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση» είπε ο κ. Γκουρία.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού τόνισε ότι η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων θα δώσει τη δυνατότητα για συζητήσεις με τους εταίρους.

Διευκρίνισε, όμως, ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό. Η κυβέρνηση, όμως, θα πρέπει να επιμείνει, καθώς οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

Τι δείχνει η έκθεση του ΟΟΣΑ

Την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 1,9% το 2017 προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ, ενώ για εφέτος προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 0,1%.

H ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει από το 25% πέρυσι σε 24,7% εφέτος και 23,8% το 2017.

Ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) αναμένεται να κινηθεί εφέτος και το 2017 σε θετικό έδαφος (0,5% κάθε χρονιά) από -1,1% πέρυσι.

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 191,6% του ΑΕΠ και το 2017 στο 187,1% του ΑΕΠ από 190,2% του ΑΕΠ που ήταν πέρυσι.
Η μελέτη μας αναγνωρίζει ότι «το ρεύμα μπορεί να αλλάζει για την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Γκουρία σε γραπτή δήλωσή του, προσθέτοντας: «Στην πραγματικότητα, η ελληνική οικονομία δείχνει αρκετά σημαντικά σημάδια αντοχής:

• Πρώτον, η ύφεση το 2015 ήταν μικρότερη του αναμενόμενου. Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% μόνο, με τη βοήθεια μίας ακόμη περιόδου - ρεκόρ για τον τουρισμό, με τους τουρίστες που ήλθαν στην Ελλάδα να φθάνουν σχεδόν τα 24 εκατομμύρια, μεταξύ των οποίων ήμουν εγώ και η σύζυγός μου.

• Δεύτερον, παρά το ότι αναμένουμε μηδενική ανάπτυξη το 2016 (-0,1%), κάτι που οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις από το περασμένο έτος , η ανάπτυξη προβλέπεται να συνεχίσει να αποκτά δυναμική το 2017, με έναν ρυθμό σχεδόν 2%.

• Τρίτον, η αγορά εργασίας δείχνει τώρα ενδείξεις σταδιακής βελτίωσης, με τα επίπεδα ανεργίας να υποχωρούν από τα υψηλά του 2013. Η Ελλάδα έχει ακόμη την υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ (στο 24,6%), αλλά το επίπεδό της είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2012.

• Τέταρτον, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταδιακή άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και οι μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν, επίσης, βοηθήσει να σταθεροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα και θα ενισχύσουν την αποκατάσταση τη εμπιστοσύνης και των πιστώσεων».

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη, θα προκαλέσει επενδύσεις από τις επιχειρήσεις και εξαγωγές που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη».

Ο κ. Γκουρία τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει σημαντική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση της προσφυγικής κρίσης, η οποία θέτει μεγάλα προβλήματα για την ελληνική οικονομία και την ανάκαμψή της.

Πηγή: ethnos.gr