Τεράστιες ελλείψεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων

Gazzetta team
Τεράστιες ελλείψεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων
Η κατάσταση μάλιστα είναι τέτοια που όπως ομολόγησε ο υπουργός Υγείας η κυβέρνηση μελετά ακόμη και τα μπλοκάκια ώστε να βρεθεί προσωπικό στα νοσοκομεία.

Απροετοίμαστη είναι η κυβέρνηση και σε ότι αφορά τις υγειονομικές δομές για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Αν και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επιχείρησε να υποβαθμίσει τη κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη «δεν πρόκειται για υγειονομική βόμβα» είπε, δεν έκρυψε ταυτόχρονα ότι οι υγειονομικοί φορείς παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις ως προς την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών στην περιοχή.

Η κατάσταση μάλιστα είναι τέτοια που όπως ομολόγησε ο υπουργός η κυβέρνηση μελετά ακόμη και τα μπλοκάκια ώστε να βρεθεί προσωπικό, ενώ βρίσκεται σε επαφές με την ΕΕ για την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν τα πιο επείγοντα κενά.

Μεγάλα κενά παρουσιάζει και το νοσοκομείο στο Κιλκίς το οποίο προφανώς δέχεται και τα περισσότερα περιστατικά από την Ειδομένη. Ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε ότι παρά την προσπάθεια που έγινε για να ενισχυθεί με επικουρικούς γιατρούς τελικά από τους τέσσερις διορισμούς ανταποκρίθηκε μόνο ένας.

«Ευτυχώς ήταν παιδίατρος» είπε ο κ. Ξανθός και ενημέρωσε το υπουργείο αναζητεί γυναίκα γυναικολόγο -λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεων - αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και διερμηνείς.

Έκκληση για πρόσληψη γιατρών

Ο βουλευτής του Κιλκίς της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς στη ερώτηση του οποίου απάντησε ο κ. Ξανθός, υπενθύμισε ότι το νοσοκομείο παραμένει ακέφαλο αφού δεν υπάρχει διοικητής και γνωστοποίησε ότι η Ένωση Γιατρών της περιοχής κάνει έκκληση για τη πρόσληψη 21 ιατρών για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Κατηγόρησε εξάλλου τον υπουργό ότι ο προυπολογισμός για τα νοσοκομεία στο Κιλκίς είναι μειωμένος κατά 27% (1.200.000 ευρώ) την τρέχουσα χρονιά σε σχέση με το 2015. «Θα κάνουμε διορθωτικές κινήσεις για τον προυπολογισμό όμως μέχρι τώρα δεν υπάρχει πρόβλημα πόρων για να καλυφθούν οι ανάγκες προς τα παρόν» δεσμεύτηκε ο κ. Ξανθός.

Επανέλαβε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στη στελέχωση του προσωπικού και έφερε ως παράδειγμα την παιδιατρική κλινική στην οποία αν και έχει δυναμικότητα 18 κρεβατιών νοσηλεύει αυτή τη στιγμή 31 παιδιά. Εξήγησε ότι ο προσφυγικός πληθυσμός έχει ιδιαιτερότητες καθώς τα παιδιά αντιστοιχούν στο 36%, ενώ έχουν αυξηθεί οι έγκυες αλλά και οι επίτοκες γυναίκες.


Πηγή: thetoc.gr