O Τσίπρας και ο Νταβούτογλου μοίρασαν τριαντάφυλλα σε γυναίκες!

Gazzetta team
O Τσίπρας και ο Νταβούτογλου μοίρασαν τριαντάφυλλα σε γυναίκες!
Ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας, ενώ αργότερα θα του απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα Πολιτικής Οικονομίας από ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Έφτασε στην Σμύρνη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Τρίτης και αυτή την ώρα συναντάται με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μάλιστα πριν λίγο οι δυο τους βγήκαν και μοίρασαν κόκκινα τριαντάφυλλα σε γυναίκες δημοσιογράφους που ήταν απέξω! Και όλα αυτά ενώ λίγες ώρες πριν είχε μπει «φίμωτρο» και διαχειριστής και στο πρακτορείο Cihan στα «πρότυπα» της Zaman!

Οι επαφές των δύο πρωθυπουργών συνεχίζονται λίγες μόνο ώρες μετά τις δραματικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, με επίκεντρο το προσφυγικό και τα ανταλλάγματα που θα λάβει η γειτονική χώρα για τη διαχείριση του προβλήματος και τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας όπου θα συζητήσει για τη βελτίωση της συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας σε πολλούς τομείς, αλλά και στη μεταναστευτική κρίση.

Εκτός των συναντήσεων που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, κατά την παραμονή του στην Σμύρνη θα του απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα Πολιτικής Οικονομίας από ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Ήδη έχει σχεδιαστεί τελετή στο πανεπιστήμιο «İzmir Ekonomi Üniversitesi» το οποίο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ανήκει στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης. Η τελετή, σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

Νωρίτερα, σήμερα το πρωί ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, οι υφυπουργοί εξωτερικών Δ. Μαρδας και Γ. Αμανατίδης, και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Σ. Κρετσος που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό επισκέφθηκαν τον ιερό ναό της Αγίας Φωτεινής στην Σμύρνη, όπου τους ξενάγησε ο πάτερ Κύριλλος Σύκης, ο οποίος τους μίλησε για την ιστορία του ναού και την ιστορία της ελληνικής κοινότητας.

Το ενδιαφέρον που έχει η Αθήνα και ευελπιστεί οτι θα γίνουν ουσιαστικά βήματα προόδου και θα ολοκληρωθεί σύντομα το πλαίσιο της δράσης, είναι η συμφωνία μεταξύ και των δυο χωρών, αλλά και γενικότερα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την επανεισδοχή των προσφύγων μεταναστών. Φυσικά η Αθήνα αναμένει καλή θέληση από πλευράς Άγκυρας και για το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ, ώστε αυτό να μην μετατραπεί σε διμερές πρόβλημα, που θα ανοίξει την πόρτα σε τουρκικές διεκδικήσεις και σε "γκριζάρισμα" μεγάλων περιοχών του Αιγαίου. Η ελληνική διπλωματία είναι ιδιαίτερη προβληματισμένη από την "ορμή" που επιδεικνύει η τουρκική πλευρά, σχετικά με κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ιδίως μετά τις προκλητικές δηλώσεις που έκανε πρόσφατα μέσα στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών και ενώπιον του Νίκου Κοτζιά, ο τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου σχετικά με το πώς θα πρέπει να βλέπουν οι νατοϊκές δυνάμεις αποτροπής των προσφυγικών ροών τα θέματα της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.


Πάντως, τη σημασία του συμβουλίου της Σμύρνης την αποδέχονται και οι Ευρωπαίοι. Είναι χαρακτηριστικό οτι ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Μ. Ρούτε, για την πραγματοποίηση του ελληνοτουρκικού συμβουλίου, με τον τελευταίο να χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική την συνάντηση της Σμύρνης και μάλιστα να τονίζει στον Έλληνα ομόλογό του ότι στην συνάντηση αυτή εκπροσωπεί, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ.

Πηγή: protothema.gr