Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

Gazzetta team
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό
Χωρίς αποτέλεσμα, όπως άλλωστε είχε διαφανεί τις τελευταίες ώρες, έληξε πριν από λίγα λεπτά η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό.

Μετά το τέλος της Συνόδου εκδόθηκε ένα ανακοινωθέν το οποίο επί της ουσίας αυτό που αναφέρει είναι πως «εξουσιοδοτείται» ο Ντόναλτ Τουσκ ώστε να πάρει τα αποτελέσματα και το αντικείμενο της σημερινής Συνόδου, να το εξελίξει και τη συνέχεια να διαμορφώσει τις συνθήκες, ώστε, να φτάσουμε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 17-18 Μαρτίου και εκεί να υπάρξει η τελική συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για το προσφυγικό.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ο οποίος έκανε λόγο για ξεκάθαρη δέσμευση των 28 για ομαλοποίηση/επιστροφή στη Σένγκεν ως το τέλος του χρόνου ενώ επισήμανε πως η συμφωνία με την Τουρκία «προχώρησε» χωρίς, ωστόσο, να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Εξερχόμενος της συνόδου ο αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν τόνισε πως πρέπει: «να τελειώσει η ιστορία στα Βαλκάνια και να τελειώσει η διαδικασία αυτής της οδού. Πρέπει να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα και να κάνουμε συμφωνία με την Τουρκία. Στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρχουν τα hotspots, τα οποία δεν πρέπει απλά να λέγονται έτσι, αλλά και να είναι τέτοια. Όσο τα σύνορα ήταν ανοιχτά και ήξερε κάποιος πως σε τρεις μέρες θα ήταν στην Αυστρία τα πράγματα ήταν εύκολα, αυτό πρέπει να αλλάξει».

Επιπλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: «εκείνοι που φτάνουν παράνομα στα ελληνικά νησιά μετά βεβαιότητας δεν θα γίνονται δεκτοί. Η Τουρκία είναι πρόθυμη να δεχτεί πίσω τους παράτυπους μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά. Είπαμε ότι η Τουρκία έχει ήδη λάβει μια σειρά μέτρων για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών. Η Τουρκία πίεσε να δοθούν τα 3 δισ για τα προγράμματα που πρέπει να γίνουν. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη θεωρία και την εφαρμογή των αποφάσεων, αλλά υπήρξε πρόοδος και σε αυτό το σημείο. Το ΝΑΤΟ επιτελεί έργο στο Αιγαίο» και συμπλήρωσε πως τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί αναλυτικά το σχέδιο με τα μέτρα για το προσφυγικό ενώ στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής οι ηγέτες περιγράφουν την κατάσταση και πως θα πρέπει να οδηγηθεί σε ένα τέλος αυτό το πρόβλημα στην βαλκανική χερσόνησο.

Πηγή: newsbeast.gr