Κόντρα Παππά-Μητσοτάκη για το σχέδιο της Συνόδου

Gazzetta team
Κόντρα Παππά-Μητσοτάκη για το σχέδιο της Συνόδου
Το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, το οποίο κάνει για κλειστά σύνορα, δεν πληρεί τις ελάχιστες απαιτήσεις που συμφωνήθηκαν από κοινό στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν το προσχέδιο θα είναι και το τελικό κείμενο. Δυστυχώς δεν φαίνεται να πληροί ούτε τις ελάχιστες απαιτήσεις που από κοινού συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων στη συνάντηση που είχαμε την Παρασκευή», δήλωσε στον Real FM και προσέθεσε:

«Το προσχέδιο αυτό δεν είναι ικανοποιητικό για τη χώρα και περνάει κάτω από τον πήχη. Τον χαμηλό πήχη, τον οποίο εμείς βάλαμε στον πρωθυπουργό, στα πλαίσια της συζήτησης που είχαμε στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή».

Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται με τον πρωθυπουργό, για την Σύνοδο Κορυφής, ο Νίκος Παππάς επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι ταυτίζεται με την Ομάδα Βίζεγκρατντ:

Επίθεση Γεροβασίλη σε Μητσοτάκη
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ και με ανακοίνωσή της τον κατηγορεί πως υπονομεύει την ελληνική προσπάθεια.
Αποτελεί ένδειξη απίστευτης μικρότητας και εθνικής ανευθυνότητας, την ώρα που ο Πρωθυπουργός δίνει τη μάχη της διαπραγμάτευσης και πριν ακόμη ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υιοθετεί διαρροές, οι οποίες μετά από λίγο διαψεύδονται, υπονομεύοντας την ελληνική προσπάθεια.
Ο ελληνικός λαός μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Μητσοτάκης: Απαράδεκτο το δίλημμα ανθρωπισμός ή ακροδεξιά

Σχολιάζοντας την επίθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ περί ακροδεξιάς στη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η προσφυγική κρίση έχει τηρήσει μία εξαιρετικά υπεύθυνη στάση, έχει αναζητήσει ένα πλαίσιο συναίνεσης,έχει φέρει με τη δική της στρατηγική τον πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία γραμμή ρεαλισμού και κοινής λογικής».

«Θέλω να αναφερθώ στο δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός, όπου έθεσε την προσφυγική πολιτικής στα πλαίσια του διλήμματος: Ανθρωπισμός ή ακροδεξιά. Είναι απαράδεκτο αυτό το δίλημμα. Αναρωτιέμαι αν είναι ανθρωπισμός αυτό που συμβαίνει στην Ειδομένη, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα του ελληνικού κράτους, προσπαθώντας και επιχειρώντας να περάσουν από σύνορα που είναι κλειστά.

«Θα πρέπει να καταλάβουμε και στη χώρα μας ότι μεταξύ ανθρωπισμού και ακροδεξιάς υπάρχει η κοινή λογική», τόνισε.

«Είμαι πολύ σαφής: ακροδεξιά δεν υπάρχει στη ΝΔ. Τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα είναι μία πρόβλεψη που κατ΄αρχάς υπάρχει στον ίδιο τον κώδικα της συνθήκης της Σένγκεν και είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου οι παράτυποι μετανάστες να μπορούν να βρίσκονται κάπου, μέχρι να επαναπροωθηθούν στις χώρες προέλευσής τους . Αυτό είναι κάτι που κανείς δεν το αρνείται. Ούτε ο ίδιος πρωθυπουργός αρνήθηκε την ανάγκη να έχουμε τέτοια κέντρα, στη συζήτηση που είχαμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης

«Δεν πιστεύω ότι η οικουμενική είναι λύση, το έχω πει πάρα πολλές φορές. Έχω πει κάτι πολύ συγκεκριμένο: Σε περίπτωση που η κυβέρνηση απολέσει τη δεδηλωμένη, θα ενεργοποιηθούν οι σχετικές προβλέψεις του Συντάγματος και σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί άλλη κυβερνητική πλειοψηφία, τότε θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Εμείς δεν μπορούμε να συγκυβερνήσουμε με τον κ. Τσίπρα, έχουμε πάρα πολλές διαφορές σε μια σειρά από θέματα», είπε.

Σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ξαναβιώνουμε τη διαπραγμάτευση του κ. Βαρουφάκη χωρίς τον κ. Βαρουφάκη, εννοώ τη συνεχή μετάθεση του προβλήματος από εβδομάδα σε εβδομάδα».

«Θυμίζω, είπε «ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να καταθέσει προτάσεις που να είναι ρεαλιστικές, ώστε να μπορούν να δοθούν λύσει στα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης».

Πηγή: iefimerida.gr