Βερολίνο: Καμία ευελιξία στους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας λόγω προσφυγικού

Gazzetta team
Βερολίνο: Καμία ευελιξία στους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας λόγω προσφυγικού
«Η προσφυγική κρίση και το πρόγραμμα βοήθειας δεν πρέπει να μπλέκονται», είπε εκπρόσωπος του Σόιμπλε στο Reuters.

«Καμία σύνδεση του προσφυγικού με τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας» διαμηνύει το Βερολίνο, μια μέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο για την Ελλάδα, μια θέση που αντηχεί τις απόψεις πολλών στην Ευρώπη παρά την διαφαινόμενη διάθεση της γερμανικής κυβέρνησης, τις τελευταίες μέρες, να προχωρήσει σε παραχωρήσεις για να κλείσει η αξιολόγηση αλλά και τις πρόσφατες εκκλήσεις του Μάρτιν Σουλτς να δοθεί στην Αθήνα περισσότερος χρόνος για τις μεταρρυθμίσεις.

«Η προσφυγική κρίση και το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα δεν πρέπει να μπλέκονται» δήλωσε εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Reuters, ερωτηθείς για την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δοθεί περισσότερη ευελιξία στην Ελλάδα.

Αν και η πρόσφατη απόφαση της Αυστρίας και των υπόλοιπων χωρών των δυτικών Βαλκανίων να περιορίσουν τις προσφυγικές ροές στα σύνορά τους έχει ασκήσει, και αναμένεται να ασκήσει και στο άμεσο μέλλον, σημαντικές πιέσεις στην Ελλάδα και τα δημοσιονομικά της, η ιδέα για περισσότερη ευελιξία δεν βρίσκει πολλούς συμμάχους στην Ευρώπη.

Την πρόταση απέρριψε και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του μεγαλύτερου μπλοκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Όποιος προσπαθεί να παρακάμψει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας με πρόσχημα την προσφυγική κρίση, παίζει με τη φωτιά. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν πρέπει να αποδυναμωθούν. Κι αυτό ισχύει και για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» δήλωσε ο Βέμπερ στους δημοσιογράφους.

Ο Μάρτιν Σουλτς, μέλος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και πρόεδρος του Κοινοβουλίου, είχε ταχθεί υπερ μιας τέτοιας λύσης, με την αιτιολογία ότι η προσφυγική κρίση επηρεάζει περισσότερο την Ελλάδα απ' ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκαλώντας επιπρόσθετο βάρος στον προϋπολογισμό της.

«Επομένως θα πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά το έλλειμμα» δήλωσε ο Σουλτς.

Το προσφυγικό και η πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα, ωστόσο, δεν διαφαίνεται κάποια προσπάθεια σύνδεσης των δύο θεμάτων ούτε από την ελληνική κυβέρνηση.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική Bild το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η προσφυγική κρίση δεν πρέπει να συγχέεται με τις διαπραγματεύσεις για την κρίση χρέους, ωστόσο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσει από το ΔΝΤ να τηρήσει τις συμφωνίες και να μην εγείρει συνεχώς νέες απαιτήσεις ενώ για το προσφυγικό ζήτησε για μια ακόμη φορά ευρωπαϊκή βοήθεια, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει «αποθήκη ψυχών».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειές της για τη στέγαση περίπου 50.000 προσφύγων, ένδειξη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει την διαμονή ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών τις επόμενες μέρες στο εσωτερικό των συνόρων της.

Σύμφωνα με την αυστριακή Der Standard που επικαλείται μυστικό έγγραφο - προσχέδιο που θα υπογραφεί στη Σύνοδο της Δευτέρας, ο «Βαλκανικός Διάδρομος» θα κλείσει άμεσα και η Ελλάδα θα δεχτεί την στήριξη της Ε.Ε. για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που θα εγκλωβιστούν στα σύνορά της.

Αναφερθείς σήμερα στο δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι μονομερείς ενέργειες κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής δεν είναι αποδεκτές.

Πηγή: newmoney.gr