+slo-gun

Μέρκελ προς Ελλάδα: «Επιταχύνετε τις προσπάθειες στέγασης των προσφύγων»

Μέρκελ προς Ελλάδα: «Επιταχύνετε τις προσπάθειες στέγασης των προσφύγων»

Μέρκελ προς Ελλάδα: «Επιταχύνετε τις προσπάθειες στέγασης των προσφύγων»

Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει γρήγορα τις υποσχέσεις της για παροχή στέγασης σε 50.000πρόσφυγες και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει την Αθήνα σε αυτή την αποστολή, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη της το Σάββατο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. 

«Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, η Ελλάδα θα πρέπει να παράσχει κατάλυμα για 50.000 πρόσφυγες μέχρι τα τέλη του 2015» αναφέρει η Γερμανίδα καγκελάριος στην Bild am Sonntag. Όπως τονίζει, «η καθυστέρηση πρέπει να λυθεί τώρα ταχύτατα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί για την αξιοπρεπή στέγαση αυτών των ανθρώπων».

Η κυρία Μέρκελ, η οποία δέχεται πιέσεις να μειώσει τη ροή των αφίξεων προσφύγων στην Γερμανία, μετά τον ερχομό περισσοτέρων από 1.000.000 την τελευταία χρονιά, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να περιμένει περισσότερη βοήθεια από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.  

«Γνωρίζω από τις συνομιλίες μου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως θέλει να υλοποιήσει τα παραπάνω, όμως χρειάζεται τη βοήθειά μας, και γι' αυτό ακριβώς η ΕΕ πρέπει να δείξει αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και θα το κάνει», είπε η Καγκελάριος.

Επίσης, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η Αυστρία και τα βαλκανικά κράτη του Βίζεγκραντ φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, με την απόφασή τους να κλείσουν τα σύνορα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κατηγορήσει την Αυστρία και τις συγκεκριμένες βαλκανικές χώρες πως «καταστρέφουν την Ευρώπη» με το να επιβάλουν αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους ώστε να ανασχέσουν τις προσφυγικές ροές που κατευθύνονται στον Βορρά μέσω της Ελλάδας.

Στον αντίποδα, ο Βαυαρός σύμμαχος της Μέρκελ υπογράμμισε σε δηλώσεις του πως η απόφαση των κρατών του Βίζεγκραντ «έχει ωφελήσει τη Γερμανία, καθώς δέχεται πλέον λιγότερους μετανάστες». «Έχει σημειωθεί μια σημαντική αλλαγή στο προσφυγικό λόγω του κλεισίματος των συνόρων σε όλη τη βαλκανική διαδρομή», ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις στο περιοδικό Der Spiegel ο κυβερνητικός εταίρος Χορστ Σιχόφερ.

«Ψυχρολουσία» από τον Γερμανό ΥΠΕΣ: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα - Έχει μόνο 25.000 πρόσφυγες

Για «αξιοπρόσεκτη» ανθρωπιστική προσφορά της Τουρκίας στο προσφυγικό έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ο οποίος δήλωσε την αντίθεσή του με το ενδεχόμενο η χώρα του να παραλαμβάνει πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Αντιθέτως, τάχθηκε με δηλώσεις του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse υπέρ της άμεσης παραλαβής προσφύγων από την Τουρκία.

Αν και υποστήριξε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται σε μια δύσκολή κατάσταση» εντούτοις χαρακτήρισε την κατάσταση διαχειρίσιμη δεδομένου, όπως λέει, ότι η χώρα έχει 11 εκατομμύρια κατοίκους και «έχουν έρθει τώρα περίπου 25.000 πρόσφυγες». 

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, αν λάβει κανείς υπόψη τη βοήθεια που παρείχαν στην Ελλάδα άλλα κράτη, τότε δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «αθέμιτη επιβάρυνση».

Οι δηλώσεις ντε Μεζιέρ έρχονται μια ημέρα μετά τη συνάντηση Ολάντ-Μέρκελ στο Παρίσι στην οποία οι δύο ηγέτες έθεσαν ως προτεραιότητα την ανάγκη να εξασφαλιστεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και όχι η μετεγκατάσταση προσφύγων.

Πηγή: protothema.gr

Best of internet