Αντάρτες της Συρίας απέσπασαν από τους τζιχαντιστές ένα κομβικό σημείο

Gazzetta team
Αντάρτες της Συρίας απέσπασαν από τους τζιχαντιστές ένα κομβικό σημείο
Οι αντάρτες μπήκαν στο συριακό έδαφος από την Ιορδανία, όπου είχαν εκπαιδευτεί, και κατόπιν κατευθύνθηκαν στο Τάναφ, η πλευρά του οποίου στο Ιράκ ελέγχεται από τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος

Μια ομάδα Σύρων ανταρτών κατέλαβε αργά χθες το βράδυ το αλ Τάναφ, ένα σημείο διέλευσης από τη Συρία στο γειτονικό Ιράκ, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι αντάρτες μπήκαν στο συριακό έδαφος από την Ιορδανία, όπου είχαν εκπαιδευτεί, και κατόπιν κατευθύνθηκαν στο Τάναφ, η πλευρά του οποίου στο Ιράκ ελέγχεται από τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σύμφωνα με αυτή τη ΜΚΟ, η οποία διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών πληροφόρησης στη Συρία.

Τον Μάιο, το ΙΚ είχε καταλάβει την αρχαία πόλη της Παλμύρας, με όλους τους αρχαιολογικούς της χώρας, καθώς και το αλ Τάναφ, σε απόσταση περίπου 240 χλμ., που ήταν τότε το τελευταίο σημείο διέλευσης στα σύνορα Συρίας-Ιράκ που βρισκόταν ακόμη στα χέρια του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανάγκασαν όμως τους τζιχαντιστές του ΙΚ να αποχωρήσουν από τη συριακή πλευρά αυτού του σημείου διέλευσης, διευκολύνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την προέλαση των ανταρτών, είπε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

«Ορισμένοι από αυτούς τους αντάρτες κατάγονται από την επαρχία Ντέιρ εζ Ζορ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, και είχαν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους από το ΙΚ, ενώ άλλοι έρχονται από τη Χομς και την Καλαμούν», κοντά στη Δαμασκό., διευκρίνισε ο Άμπντελ Ραχμάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το ΙΚ συνεχίζει ωστόσο να ελέγχει το Μπουκάμαλ, το κεντρικό, στρατηγικής σημασίας σημείο διέλευσης των συνόρων, ενώ Κούρδοι μαχητές ελέγχουν το σημείο διέλευσης Γιαράμπια, βορειότερα.

Το καλοκαίρι το ΙΚ είχε ήδη απολέσει τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος Ταλ Αμπιάντ, στη μεθόριο Συρίας-Τουρκίας, το οποίο κατέλαβαν Κούρδοι μαχητές.

Πηγή protothema.gr