Σόιμπλε: Η Γερμανία είναι ο μόνος πραγματικός φίλος της Ελλάδας στην Ευρώπη!

Gazzetta team
Σόιμπλε: Η Γερμανία είναι ο μόνος πραγματικός φίλος της Ελλάδας στην Ευρώπη!
Η φιλία της Γερμανίας αφορά κατά κύριο λόγο την προσφυγική κρίση και όχι την κρίση χρέους.

Πιθανώς κανείς να μην περίμενε ποτέ ότι θα ακούσει αυτή τη δήλωση, αλλά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας όντως το υπογράμμισε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του London School of Economics.

Τι δήλωσε; «Ο μόνος πραγματικός φίλος της Ελλάδας, αναφορικά με την προσφυγική κρίση, σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι η... Γερμανία», με δεδομένο ότι το Βερολίνο στηρίζει την Αθήνα, τάσσεται υπέρ μίας κοινής ευρωπαϊκής λύσης για το όλο ζήτημα και βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση προκειμένου να στηρίξει τη χώρα μας.

Αυτά, όμως, αφορούν το προσφυγικό πρόβλημα και όχι την οικονομία. Σε αυτήν ο κ. Σόιμπλε παραμένει πιστός στον γερμανικό ορθολογισμό, παρά το γεγονός ότι απατώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο έχει «μαλακώσει» έναντι της Ελλάδας, όπως σημειώνουν κάποια ΜΜΕ φάνηκε να συμφωνεί, τουλάχιστον εάν κρίνει κάποιος από το συγκαταβατικό του ύφος.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, όπως πάντα πίστευε ο ίδιος αλλά και η Γερμανία – αν και αρκετοί μάλλον θυμούνται διαφορετικά – αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να σεβαστεί αυτά στα οποία συμφώνησε το καλοκαίρι με τους εταίρους της.

Όπως τόνισε, όταν ο νυν Έλληνας πρωθυπουργός τον συνάντησε στο Βερολίνο όταν δεν είχε αναλάβει ακόμη την εξουσία και του είχε πει ότι ο ΣΥΡΤΙΖΑ θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη αλλά χωρίς να εφαρμόσει το μνημόνιο, τότε ο κ. Σόιμπλε είχε απαντήσει ότι «αυτό είναι απολύτως αδύνατο. Δεν θα συμβεί. Πίστεψέ με».

Και όπως έδειξε η ιστορία ο κ. Σόιμπλε είχε απόλυτο δίκιο, κάτι το οποίο έσπευσε να τονίσει και στην απάντησή του: «Έξι μήνες μετά την εκλογή του έγινε αυτό που είπα. Όμως η Ελλάδα πλήρωσε διπλά αυτή την καθυστέρηση. Έχουμε μία συμφωνία. Όταν υπάρχει μία συμφωνία – είτε υπογράφηκε το καλοκαίρι, είτε πριν από ένα ή δύο χρόνια – οφείλεις να την εφαρμόσεις.

Είναι μεγάλο λάθος να πιστεύει κάποιος ότι η Γερμανία είναι εχθρός της Ελλάδας ή είναι ενάντια στην Ελλάδα. Η Γερμανία είναι ο μόνος φίλος της Ελλάδας και αυτό αποδεικνύεται στο θέμα της προσφυγικής κρίσης».

Πάντως ο κ. Σόιμπλε, στην ομιλία του και όχι κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων-απαντήσεων από το κοινό που την παρακολουθούσε, φρόντισε να τονίσει (αν και δεν αναφέρονταν στην Ελλάδα, αλλά γενικά στην Ευρώζωνη) ότι ο βασικός στόχος μίας χώρας θα πρέπει να είναι η διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς της, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή μίας μετρημένης δημοσιονομικής πολιτικής.

Πηγή: newmoney.gr