Λευκωσία: Η έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι το τέλος του δρόμου

Gazzetta team
Λευκωσία: Η έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι το τέλος του δρόμου
«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε στον ίδιο δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της υφιστάμενης δημοσιονομικής πολιτικής», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η ολοκλήρωση του μνημονίου δεν είναι το τέλος του δρόμου, δήλωσαν από κοινού ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε στον ίδιο δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της υφιστάμενης δημοσιονομικής πολιτικής», δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Γεωργιάδη.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Ντομπρόβσκις συνεχάρη τόσο την κυπριακή Κυβέρνηση όσο και τον υπουργό Οικονομικών Χ. Γεωργιάδη για τη δέσμευσή που επέδειξαν και την προσπάθεια υλοποίησης των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που οδήγησαν την οικονομία στην ανάκαμψη και στην επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Πράγματι, διαπιστώνουμε ότι τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται», είπε, επισημαίνοντας πως η Κύπρος βρίσκεται στο δεύτερο χρόνο της οικονομικής ανάκαμψης, η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% βάσει των προβλέψεων της Κομισιόν και ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα ενισχυθεί περαιτέρω στο 2% τον ερχόμενο χρόνο.

Ανέφερε ακόμη πως η Κύπρος συστηματικά ξεπερνούσε τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος και αναμένεται να καταγράψει όχι μόνο ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, αλλά και ένα μικρό δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ. Υπενθύμισε ακόμη ότι η ισχυρή δημοσιονομική επίδοση βοηθά το δημόσιο χρέος της Κύπρου να υποχωρήσει φέτος κάτω από το 100% του ΑΕΠ και να συνεχίσει να υποχωρεί τα ερχόμενα χρόνια.

Σε ερώτηση για το τι μέτρησε για την επιτυχία του κυπριακού προγράμματος, ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε στην αποφασιστική μεταρρυθμιστική προσπάθεια από την Κυβέρνηση. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ηπιότερη ύφεση από τις αρχικές προβλέψεις, αλλά και στη συνεπή υλοποίηση του προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων. «Έχουμε δει και από άλλες χώρες ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς αν οι κυβερνήσεις εργαστούν με συνέπεια για μεταρρυθμίσεις και τα αποτελέσματα είναι ορατά», είπε.

Τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα άμεσα, χρειάζεται κάποιος χρόνος προκειμένου η οικονομία να αποκτήσει δυναμική, είπε και αναφέρθηκε στις προσπάθειες των χωρών της Βαλτικής, της Ιρλανδίας, που διαθέτει την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία της ΕΕ, την Ισπανία και την Κύπρο.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά μια νέα αρχή για την περαιτέρω μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό της κυπριακής οικονομίας.

Στη συνάντηση πέραν από την ολοκλήρωση του προγράμματος και την πορεία της οικονομίας, συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους η Κομισιόν θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να λειτουργεί αποτελεσματικά ως μέλος της ΕΕ και τηςΕυρωζώνης.

Πηγή: protothema.gr