Αξιωματούχος της ευρωζώνης: Σύντομο το Eurogroup της Δευτέρας

Gazzetta team
Αξιωματούχος της ευρωζώνης: Σύντομο το Eurogroup της Δευτέρας
Ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθαρίζει πως δεν έχουν βάση τα σενάρια για ρήγμα μεταξύ των Θεσμών

Σύντομο αναμένεται να είναι το Eurogroup της Δευτέρας, 7 Μαρτίου, με τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να συζητούν κυρίως την πρόοδο των τεχνικών εργασιών για την πρώτη αξιολόγηση μαζί με τα θέματα της Κύπρου και του προσχεδίου του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης, είναι πολύ πιθανό οι επικεφαλής των Θεσμών να επιστρέψουν «στο άμεσο μέλλον», έτσι ώστε να εργαστούν από κοινού με τις ελληνικές αρχές.

Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθαρίζει πως δεν έχουν βάση τα σενάρια για ρήγμα μεταξύ των Θεσμών.

Σχετικά με το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο Eurogroup της Δευτέρας, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε πως το ΔΝΤ δεν θα εκπροσωπηθεί από την Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά από τον υπεύθυνο του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου.

Ως προς την επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης δεν επιβεβαίωσε την πιθανότητα μιας απόφασης για την επιστροφή τους στο Eurogroup, αλλά τόνισε πως είναι αισιόδοξος με την πρόοδο που γίνεται στο τεχνικό επίπεδο και αναμένει την απόφαση της επιστροφής των Θεσμών «στο άμεσο μέλλον».

Για το δημοσιονομικό κενό, δε, ο αξιωματούχος δήλωσε πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τον Απρίλιο, όπου τα δημοσιονομικά στοιχεία για το έτος 2015 θα εκδοθούν από την Eurostat, επιτρέποντας πιο σαφείς υπολογισμούς για τα επόμενα έτη.

Ξεχωρίζοντας το προσφυγικό ζήτημα από την αξιολόγηση, ο αξιωματούχος της
ευρωζώνης θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσει η πορεία της αξιολόγησης εξαιτίας των ανθρωπιστικών κοστών στους μετανάστες και το οικονομικό στην Ελλάδα από την υλοποίηση των hotspot.

Μια καθυστέρηση, θεωρεί ο αξιωματούχος, θα είχε αρνητικά αποτελέσματα σε οικονομικό επίπεδο, καθώς δεν θα μπορεί ο ESM να μεταφέρει χρήματα στην Ελλάδα, και επίσης ενδέχεται να υπάρξει και πολιτικό κόστος.

Στις αναφορές για ανοιχτό μέτωπο μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών Θεσμών, ο αξιωματούχος δήλωσε πως δεν πρέπει να αναλωνόμαστε στις διαφορές που υπάρχουν, αλλά το ζήτημα είναι το πως καλύπτεται το κενό μεταξύ των Θεσμών και της Ελλάδας, κάτι για το οποίο ο αξιωματούχος είναι «αισιόδοξος για ολοκλήρωση στο άμεσο μέλλον».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι Θεσμοί θα πάνε στην Αθήνα «όλοι μαζί, για να εκτιμήσουν από κοινού τα πλαίσια της διαπραγμάτευσης».

Η ίδια πηγή σημειώνει πως «δεν πρέπει να αναμένουμε πολυφωνία από την πλευρά των θεσμών», διότι το Μνημόνιο αποτελεί τη βάση της διαπραγμάτευσης, καθώς διαθέτει την αναγκαία δημοκρατική νομιμοποίηση από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης.

Ρίχνοντας ευθύνες εκτός των Βρυξελλών, ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως δεν έχουν έδαφος οι εικασίες για ρήγματα μεταξύ των Θεσμών.

Τέλος, για το θέμα της Κύπρου ο αξιωματούχος βλέπει σαφή πρόοδο και μεγάλη μεταρρυθμιστική τόλμη από την πλευρά της κυβέρνησης της Κύπρου -κάτι που, παρά τα μικρά προβλήματα που υπάρχουν ακόμα, δείχνει πως «όλα πάνε καλά στην Κύπρο».

Πηγή: protothema.gr