Μένουνε Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες

Gazzetta team
Μένουνε Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες
Εκτός ελέγχου η κατάσταση που θα κρατήσει 2 με 3 χρόνια.

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο προσφυγικό - μεταναστευτικό καθώς ήδη 35.000 - 40.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα σε μια κατάσταση που θα κρατήσει δύο με τρία χρόνια.

Πλέον η κυβέρνηση δέχεται ανοιχτά ότι όσοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι και όσοι μπούνε από εδώ και πέρα στην Ελλάδα θα παραμείνουν στη χώρα έως ότου ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ενώ την ίδια ώρα ο Σλοβάκος πρωθυπουργός μιλάει για θυσία της Ελλάδας για το καλό της ΕΕ και για μία χώρα απέραντο hot spot.

Τα Σκόπια ενισχύουν με δυνάμεις του στρατού τον διπλό φράχτη των 30 χιλιομέτρων, η ροή προς τα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια συνεχίζεται αμείωτη, ενώ η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί ακόμη και στο επίπεδο της νατοϊκής επιχείρησης.

Η κυβέρνηση ψάχνει εναγωνίως έως και 40 νέους χώρους την εβδομάδα για να στεγάζει προσωρινά όσους περισσότερους από τους εγκλωβισμένους μπορεί, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης το πρόγραμμα στέγασης 20.000 με επιδότηση ενοικίου.

Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, απέστειλε σχετική επιστολή προς τις τράπεζες, με την οποία ζητά να παραχωρήσουν τις κατασκηνώσεις που διαθέτουν για τα παιδιά των υπαλλήλων τους, προκειμένου σε αυτές να φιλοξενηθούν πρόσφυγες.

Στην επιστολή του, ο υπουργός κάνει έκκληση στα φιλάνθρωπα συναισθήματα και στην ευαισθησία και αλληλεγγύη των τραπεζών μπροστά στο δράμα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στην πατρίδα μας. Όπως αναφέρει, αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και παράλληλα την αντιευρωπαϊκή στάση κάποιων χωρών, που αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες και κλείνουν τα σύνορά τους.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας στην χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ότι η χώρα για τα μετατράπηκε από χώρα διέλευσης σε χώρα εγκλωβισμού των μεταναστών. Έτσι ζήτησε από τους δημάρχους να υποδείξουν χώρους υποδοχής και φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ είναι ενδεικτικό ότι προβλέπεται να δημιουργηθούν hot spots ακόμη και στην Ήπειρο σε μια προσπάθεια να μοιραστούν σε πολλές περιοχές της χώρας πρόσφυγες και μετανάστες.

Η κατάσταση όμως είναι απελπιστική, όπως δείχνουν οι εικόνες από την Ειδομένη όπου συνωστίζονται περί τους 11.000 πρόσφυγες δίχως τρόφιμα και στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Το λιμάνι του Πειραιά έχει μετατραπεί σε καταυλισμό που φιλοξενεί περί τους 3.000 ανθρώπους, με τη βοήθεια εθελοντών, ενώ γνωστή είναι η εικόνα από την πλατεία Βικτωρίας από όπου διέρχεται άγνωστος αριθμός προσφύγων.

Η Ελλάδα για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα είναι χώρα εγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών, όπως δήλωσε στην ΚΕΔΕ ο Γιάννης Μουζάλας, μέχρι να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τον δρόμο τους στην Ευρώπη από εδώ.

Ο αρμόδιος υπουργός υπολογίζει ότι θα εγκλωβιστούν στην χώρα περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, ωστόσο από τις κινήσεις των Τούρκων είναι εμφανές ότι όσο θα στέλνει πρόσφυγες, αυτοί θα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει 300 εκατ. ευρώ φέτος και άλλα από 200 εκατ. τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί πως τα χρήματα αυτά δεν θα πάνε απευθείας στην ελληνική κυβέρνηση αλλά θα διοχετευτούν σε ΜΚΟ που δρουν στην Ελλάδα, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός.

Η βοήθεια έκτακτης ανάγκης θα παρέχεται σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη και οργανισμούς, όπως οργανώσεις του ΟΗΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς και περιλαμβάνει την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, καταλύματα και φάρμακα σε μεγάλους αριθμούς παιδιών, γυναικών και ανδρών που αυτήν τη στιγμή φτάνουν σε χώρες της ΕΕ. Θα δίνονται και κουπόνια για να αγοράζουν τα απαραίτητα πρόσφυγες και μετανάστες.


Πηγή: newsbeast.gr