Η Ελλάδα επαναπροώθησε 267 από τους 308 παράτυπους μετανάστες στην Τουρκία

Gazzetta team
Η Ελλάδα επαναπροώθησε 267 από τους 308 παράτυπους μετανάστες στην Τουρκία
Όσοι μετακινήθηκαν στη γειτονική χώρα ήταν υπήκοοι Μαρόκου, Τυνησίας και Αλγερίας - Άλλοι 150 Πακιστανοί κρατούνται στην Ξάνθη και στο Παρανέστι.

Στους 267, από τους 308 που ήταν προγραμματισμένο, ανήλθε ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές. Πρόκειται για μετανάστες οι οποίοι είχαν εισέλθει παρανόμως στη χώρα από την Τουρκία και τελούσαν υπό κράτηση στα κέντρα της Κορίνθου και του Ταύρου. Η επανεισδοχή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, γεγονός που χαρακτηρίζεται από αρμόδιους κύκλους, ενθαρρυντικό για την στάση της γείτονος χώρας, στο συγκεκριμένο θέμα.

Άλλοι 150 παράτυποι μετανάστες υπηκοότητας Πακιστάν, οι οποίοι είχαν περάσει από την Τουρκία στη Λέσβο μαζί με πρόσφυγες, μεταφέρθηκαν με πλοίο στην Καβάλα και θα κρατηθούν στην Ξάνθη και στο Παρανέστι, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες και να επαναπροωθηθούν και αυτοί στην Τουρκία.

Οι 267 παράτυποι μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη, μέσω του αστυνομικού τμήματος Κήπων Έβρου, είναι υπήκοοι Μαρόκου, Αλγερίας και Τυνησίας. Συγκεκριμένα, χθες παραδόθηκαν στις τουρκικές Αρχές 132 παράτυποι οικονομικοί μετανάστες και σήμερα 135.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, από τους αρχικά 308 αλλοδαπούς, υπηκόους χωρών του Μαγκρέμπ, για τους οποίους η διαδικασία επανεισδοχής είχε ενεργοποιηθεί σε αυτό το διάστημα, παραδόθηκαν στις Τουρκικές Αρχές μόνο οι 267, καθώς:

- Επτά δεν έγιναν δεκτοί από τις τουρκικές αρχές λόγω διαφορών στην καταγραφή των στοιχείων τους από τις υπηρεσίες των δύο χωρών

- Επτά παρέμειναν στην Σάμο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και θα προγραμματιστεί η παράδοσή τους στις Τουρκικές Αρχές σε μεταγενέστερο στάδιο,

- 26 υπέβαλλαν αίτημα χορήγησης διεθνούς προστασίας και

- Ένα άτομο εκδήλωσε επιθυμία για παροχή διεθνούς προστασίας για λόγους υγείας, κατέθεσε αίτημα στο Αυτοτελές Κλιμάκιο Ασύλου Ξάνθης και, κατόπιν πρότασης για μη συνέχιση της κράτησής του έως και τη διενέργεια συνέντευξης, αφέθηκε ελεύθερος, για ανθρωπιστικούς λόγους.

Πηγή: protothema.gr