Τσακαλώτος: Πολιτικά αδύνατη η μείωση των συντάξεων που απαιτεί το ΔΝΤ

Gazzetta team
Τσακαλώτος: Πολιτικά αδύνατη η μείωση των συντάξεων που απαιτεί το ΔΝΤ
Διαφωνία για το ύψος του δημοσιονομικού κενού μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ - Νέες περικοπές θα οδηγήσουν σε εκτροχιασμό το πρόγραμμα - Καθυστέρηση στην αξιολόγηση θα θέσει εν αμφιβόλω όλα όσα έχει επιτύχει έως σήμερα η Ελλάδα-Ανυποχώρητο το ΔΝΤ: Ή νέα μέτρα ή αποχωρεί.

Ως πολιτικά αδύνατη αλλά και οικονομικά ασύμφορη χαρακτήρισε την απαίτηση του ΔΝΤ να υπάρξει περαιτέρω περικοπή συντάξεων στην Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Τσακαλώτος «χάρισε» σημαντικό μέρος της ομιλίας του στη βασική διαφωνία της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι είναι «πολιτικά δύσκολη και οικονομικά αντιπαραγωγική η λήψη επιπλέον μέτρων, όπως αυτά που ζητά το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ επικεντρώνεται στην ανάγκη για μία ακόμη μείωση συντάξεων. Ξεκινήσαμε με μία ριζική μεταρρύθμιση, από το καλοκαίρι, για το συνταξιοδοτικό σύστημα, ενώ προχωρούμε στην ένωση σε ένα ταμείο περισσότερων από 300 ταμείων που υπήρχαν μέχρι πριν από μικρό διάστημα.

Το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ – το οποίο δεν είναι λάθος – είναι ότι η Ελλάδα δαπανά πολλά περισσότερα κεφάλαια για την παροχή συντάξεων απ' ότι για άλλες κοινωνικές δράσεις. Δεν μπορούμε, όμως, να μειώσουμε περαιτέρω τις συντάξεις. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα αποτελεί βασικό οικογενειακό εισόδημα για πολλούς ανθρώπους, ως εκ τούτου ορισμένες φορές τα νούμερα είναι παραπλανητικά.

Η Ελλάδα έχει περικόψει τις συντάξεις 11 φορές, 40% τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει δυνατότητα και για νέες περικοπές».

Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς δεν θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στην οικονομία, δεν πρόκειται οι επενδυτές να επιστρέψουν. «Αυτό θα πλήξει κατάφωρα την οικονομία και θα γυρίσουμε εκ νέου στην αφετηρία».

"Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος, κάτι το οποίο δεν μπορώ να κατανοήσω ούτε ως υπουργός Οικονομικών αλλά ούτε και ως οικονομολόγος", τόνισε.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει τεράστια πρόοδο από το καλοκαίρι έως και σήμερα, με την κυβέρνηση να έχει προωθήσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων που καλύπτουν ευρύτατο πλαίσιο οικονομικών κυρίως θεμάτων.

Τα τέσσερα βασικά θέματα στα οποία συνεχίζεται η συζήτηση με τους θεσμούς είναι: α. Το δημοσιονομικό, με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, β. Τη φορολογική μεταρρύθμιση, γ. Τα κόκκινα δάνεια δ. Τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και ε. το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Ο Έλληνας υπουργός διευκρίνισε ότι δεν θα αναπτύξει τις απόψεις του για τη φορολογική μεταρρύθμιση και τα κόκκινα δάνεια, αλλά επικεντρώθηκε σε δημοσιονομικά και κυρίως στο ζήτημα των νέων μειώσεων στις συντάξεις.

Όπως τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, αναφορικά με το δημοσιονομικό ζήτημα, «το θέμα που έχει διχάσει τους θεσμούς είναι η εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού. Βρισκόμαστε πολύ από τις εκτιμήσεις που έχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά είμαστε λίγο πιο μακριά από τις εκτιμήσεις που έχει το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ ζητά επιπλέον μέτρα, κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο να το κατανοήσουμε, με δεδομένο ότι η οικονομία το 2015 έχει ακολουθήσει καλύτερη πορεία σε σύγκριση με τις προβλέψεις που υπήρχαν το καλοκαίρι για την «επιθετικότητα» της ύφεσης. Υπάρχει αύξηση των εσόδων από φόρους, κυρίως του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά».

Δημόσια διοίκηση - Εκσυγχρονισμός της οικονομίας

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, να εκσυγχρονίσει το Δημόσιο και να πατάξει την πολιτική παρέμβαση σε αυτό και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα στηρίζεται στην αρχή της ισότητας αλλά και της αναγνώρισης των ικανοτήτων.

Ο μεγαλύτερος στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ο πλήρης εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.

Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός παραδέχθηκε ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι μία οικονομία που λειτουργεί με βάση τους σύγχρονους κανόνες κάτι το οποίο θα πρέπει να αλλάξει.

«Αυτό είναι το βασικό. Το έχω πει και στον κ. Σόιμπλε. Μπορείτε ακόμη και να μας χαρίσετε εντελώς το χρέος, εάν, όμως, η οικονομία μας δεν εκσυγχρονιστεί τότε κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε στην ίδια κατάσταση», εκτίμησε ο κ. Τσακαλώτος.

Σχετικά με το προσφυγικό παραδέχθηκε ότι εάν υπάρξει κλείσιμο των συνόρων και δεν επιτευχθεί μία ευρωπαϊκή λύση, τότε «τα πράγματα στην Ελλάδα θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολα. Πρέπει, όμως, να βρούμε λύση. Σε διαφορετική περίπτωση πέραν όλων των άλλων θα δώσουμε τροφή στην ακροδεξιά».

Πηγή: newmoney.gr