Τουρκία: «Προβοκάτσια» τα περί μπλόκου στα πλοία του ΝΑΤΟ

Gazzetta team
Τουρκία: «Προβοκάτσια» τα περί μπλόκου στα πλοία του ΝΑΤΟ
Τούρκοι αξιωματούχοι λένε στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» ότι οι δηλώσεις διπλωματικών πηγών στο Γαλλικό πρακτορείο ήταν «κατασκευασμένες» και πως στόχος τους ήταν να «δημιουργήσουν προβοκάτσια».

«Κατασκευασμένο» χαρακτηρίζει η Άγκυρα το χθεσινό δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείο σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία δεν επιτρέπει στα πλοία του ΝΑΤΟ να μπουν στα χωρικά της ύδατα.

Απαντώντας στις αναφορές διπλωματικών πηγών, ότι η Τουρκία αρνήθηκε στα ΝΑΤΟϊκά πλοία που θα λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις περιορισμού των προσφυγικών ροών, να πλεύσουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα, Τούρκοι αξιωματούχοι λένε στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» ότι οι επίμαχες δηλώσεις ήταν «κατασκευασμένες» και πως στόχος τους ήταν να «προκαλέσουν προβοκάτσια».

«Δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να απαντήσουμε στα σχόλια αυτά, τις πηγές των οποίων δεν γνωρίζουμε και τα οποία είναι πιθανότατα κατασκευασμένα», είπαν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η δουλειά με το ΝΑΤΟ συνεχίζεται, όπως είχε σχεδιαστεί. Μάλιστα, όπως εξήγησαν, τα νατοϊκά πλοία δεν έχουν ξεκινήσει να επιχειρούν στα τουρκικά ύδατα επειδή δεν τους έχει δοθεί ακόμη άδεια από την Άγκυρα.

Χθες το βράδυ, πάντως, διπλωματικές πηγές πηγές έλεγαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι παρά τα αιτήματα που υπέβαλε η γερμανική διοίκηση της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, «οι Τούρκοι αρνήθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο να μπουν τα πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα».

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, «η εντολή που ανέλαβε το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, αφού οι χώρες-μέλη του συμφώνησαν επί του σχεδίου για τις επιχειρήσεις των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο αποσαφήνισε κάπως τα πράγματα, όχι όμως το πρόβλημα της εισόδου στα τουρκικά χωρικά ύδατα». Όπως τόνιζαν, «από την αρχή ξέραμε ότι οι Τούρκοι είναι δύσκολοι και θα είναι δύσκολοι στο θέμα αυτό» και σημείωναν: «οι τουρκικές αρχές ζήτησαν από τον Γερμανό διοικητή, τον αντιναύαρχο Γιεργκ Κλάιν, να πάει στην Άγκυρα για να καθοριστεί η ζώνη όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί η δύναμη του και τώρα γίνεται διαπραγμάτευση μεταξύ των Γερμανών και των Τούρκων».

Πηγή: protothema.gr