Hλεία: Οι χειμερινές πυρκαγιές ξεπέρασαν τις θερινές

Gazzetta team
Hλεία: Οι χειμερινές πυρκαγιές ξεπέρασαν τις θερινές
Στο διήμερο 28 και 29 Φεβρουαρίου η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατέγραψε 34 πυρκαγιές στο νομό - Από αυτές σε ένα περιστατικό στο Πανόπουλο κάηκαν 25 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης και άλλο ένα στα Άσπρα Σπίτια όπου κάηκαν 15 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης

Τον αριθμό των θερινών πυρκαγιών και των καιόμενων εκτάσεων ξεπερνούν την τελευταία διετία στην Ηλεία οι χειμερινές πυρκαγιές. Την αποκάλυψη αυτή έκανε μιλώντας στο ilialive.gr, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου Κώστας Κυριακόπουλος, με αφορμή το τελευταίο διήμερο του Φεβρουαρίου που ξέσπασε αρκετά μεγάλος αριθμός αγροτοδασικών πυρκαγιών μέσα σε 48 ώρες. Ο κ. Κυριακόπουλος μίλησε για την καταπόνηση εξοπλισμού και προσωπικού, αλλά και για τις κυρώσεις που βαρύνουν τους δράστες των πυρκαγιών εξ αμελείας από τη στιγμή που τα περιστατικά αυτά, συνδέονται με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ που κατά περίπτωση περικόπτονται.

34 πυρκαγιές σε 48 ώρες

Στο διήμερο 28 και 29 Φεβρουαρίου η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατέγραψε 34 πυρκαγιές στο νομό. Από αυτές σε ένα περιστατικό στο Πανόπουλο κάηκαν 25 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης και άλλο ένα στα Άσπρα Σπίτια όπου κάηκαν 15 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Σημαντική ήταν και η πυρκαγιά που επεκτάθηκε από καύση καλλιεργειών και έκανε στάχτη δύο στρέμματα γεωργική έκτασης κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και το μνημείο Πιερ ντε Κουμπερτέν. «Αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο ήταν για εμάς να επιχειρήσουμε σε αυτά τα σημεία όταν την ίδια ώρα ήταν σε εξέλιξη τόσες πυρκαγιές» σχολίασε ο κ. Κυριακόπουλος που συμπλήρωσε πως ούτε τους θερινούς μήνες δεν υπάρχουν 34 περιστατικά σε εξέλιξη μέσα σε 48 ώρες. Από την άλλη πλευρά αποκάλυψε πως το 2014 οι εκτάσεις που κάηκαν στην Ηλεία τους θερινούς μήνες ήταν στα ίδια επίπεδα με αυτές που κάηκαν το χειμώνα, ενώ το 2015 στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ. Πύργου, δηλαδή από τα όρια του δήμου Πύργου έως τα όρια με Μεσσηνία και Αρκαδία στο νότο, η έκταση που συνολικά έγινε στάχτη ήταν μεγαλύτερη το χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα κάηκαν 459 στρέμματα τους χειμερινούς μήνες έναντι 330 τους θερινούς.

Μέτρα προστασίας βάση διατάξεων

Ο κ. Κυριακόπουλος αναφέρθηκε και την Πυροσβεστική Διάταξη 9Α όπου όσοι προβαίνουν σε καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών πρέπει να λαμβάνουν μέτρα. Όταν η απόσταση είναι μικρότερη από 300 μέτρα από δασική έκταση, πρέπει να δημιουργούν ζώνη προστασίας με το γεωργικό ελκυστήρα, να υπάρχει επιτήρηση, να διαθέτουν ραντιστικό μηχάνημα ώστε να μπορούν να ρίξουν νερό και να ενημερώνουν άμεσα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για να υπάρξει άμεση επέμβαση. «Οι πρόσφατες πυρκαγιές ήταν από αμέλεια. Δεν μπορεί να πνέουν άνεμοι εντάσεως εννέα μποφόρ και να βάζουν φωτιά να κάψουν λιόκλαρα» σχολίασε.

Μεγάλο το κόστος των χειμερινών πυρκαγιών
Σε καιρούς οικονομικής κρίσης όπου γίνεται μεγάλη προσπάθεια τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να είναι ετοιμοπόλεμα για την αντιπυρική περίοδο, ο μεγάλος αριθμός πυρκαγιών μέσα στο χειμώνα αυξάνει το λειτουργικό κόστος. «Το τελευταίο διήμερο είχαμε 30 πυροσβεστικές εξόδου όπου επιχείρησαν τουλάχιστον 70 πυροσβέστες. Αυτό σημαίνει αύξηση του λειτουργικού κόστους με καύσιμα, φθορά ελαστικών και οχημάτων. Εμείς προφυλάσσουμε τον εξοπλισμό μας σαν τα μάτια μας, γιατί ότι χαλάει είναι δύσκολο να το αντικαταστήσουμε. Πρέπει όμως να γίνει συνείδηση στον κόσμο αυτή η κατάσταση» ανέφερε ο κ. Κυριακόπουλος, θέλοντας να εφιστήσει την προσοχή στους πολίτες…

Πηγή: protothema.gr